Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАЛІКОВІ ПИТАННЯ ТА ЛЕКЦІЇ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
210.94 Кб
Скачать
  1. Обов’язки громадянина України

Основні права громадян нерозривно пов’язані з їх обов’язками. Основні обов’язки громадян закріплює Конституція України. Умовно їх можна класифікувати за групами.

У сфері економічного й соціального життя це обов’язки сплачувати податки, подавати декларації про доходи, зберігати природу й охороняти її багатства.

До обов’язків у сфері суспільно-політичного життя належать обов’язки додержуватись Конституції та законів України, захищати Батьківщину, служити у Збройних Силах України, поважати національну гідність інших громадян.

  1. Безпосередня та представницька демократія на Україні

Народовладдя в Україні реалізується на основі Конституції через інститути безпосередньої (прямої) чи представницької (виборної) демократії.

До інститутів безпосередньої демократії, які забезпечують ухвалення державного рішення прямим волевиявленням народу, відносять:

  • референдум;

  • обговорення проектів нормативно-правових актів;

  • участь у виборах органів державної влади;

  • загальні збори (збір) громадян;

  • звіти депутатів і виконавчих органів перед населенням.

Представницька демократія – це засіб реалізації волі народу через представників, обраних ним до органів влади: насамперед депутатів, народних депутатів, Президента, депутатів Верховної Ради АРК, депутатів органів місцевого самоврядування.

  1. Виборче право та його структура

  2. Принципи виборчого права на Україні

Усі норми права, киї регламентують загальний порядок формування представницьких органів, у сукупності складають виборче право.

Основними його джерелами є Конституція України й закони України: „Про вибори народних депутатів України”, „Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”, „Про вибори Президента України”.

Існують такі принципи виборчого права:

Принцип загальності означає, що право обирати мають усі громадяни України, яким на день голосування виповнилося 18 років. Це право називається активним виборчим правом і тлумачиться так тому, що будь-яке пряме або непряме обмеження прав чи встановлення прямих або непрямих переваг при укладенні, зміні та припиненні трудового договору залежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної приналежності, статі, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, членства у професійній спілці чи іншому об’єднанні громадян, роду і характеру занять, не передбачені законами, не допускається.

Щодо права бути обраним, тобто пасивного виборчого права, то виборчим законодавством воно розглядається по-різному. Так, народним депутатом України може бути обраний громадянин України, який має право голосу, досяг 21 року і постійно проживає на території України протягом останніх 5 років. Президентом України може бути обраний громадянин України, 35 років, який має право голосу, проживає в Україні протягом останніх 10 років і володіє державною мовою. Депутатом місцевої ради та сільським, селищним, міським головою може бути громадянин України, який на день виборів досяг 18 років та має право голосу.

Принцип рівного виборчого права означає, що громадяни України по окремому виду виборів мають тільки один голос і голос кожного голосуючого дорівнює голосу усяк іншого голосуючого. Виборець може використати свій голос тільки на одній виорчій дільниці.

Принцип прямого виборчого права означає, що кандидати на виборні посади у представницькі органи усіх рівнів обираються безпосередньо виборцями.

Таємність голосування на виборах означає, що ніякі форми контролю за волевиявленням виборців не допускаються.