Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6_Problemi_makroetiki.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
107.52 Кб
Скачать

4. Взаємини між корпораціями й інвесторами

Крім всіх інших зобов'язань компанія повинна пам'ятати про свою відповідальність перед інвесторами. З безлічі існуючих способів обману інвесторів основна їхня частина ділиться на дві категорії: маніпулювання інвестиціями й нечесне використання прибутків або активів, що приводить до зменшення законних доходів інвесторів.

В усьому світі щорічно десятки тисяч людей стають жертвами маніпуляцій з інвестиціями. За підрахунками фахівців, спокусившись обіцянками високого прибутку, люди щороку вкладають більше 1 млрд. дол. у неіснуючі нафторозробки, грандіозні "дуті" проекти й т.п. Найвідоміше обдурювання з інвестиціями зветься "афера Понци". Остання зводиться до того, що перші інвестори одержують виплати із грошей, отриманих від більш пізніх інвесторів. Всім добре відома історія з "МММ", що є саме такого роду шахрайством. Втім, і держава іноді не чурается в замаскованій формі використовувати аналогічні схеми, прикладом чому є історія із ДКО (державні короткострокові облігації) в Росії.

Керівництво компанії може також зловживати інвестиціями, використовуючи доходи й ресурси для особистого збагачення. Менеджери застосовують багато способів непрямого одержання грошей, які по праву належать акціонерам. Найчастіше вживаний спосіб - шахрайські операції зі статтями витрат. Інший загальноприйнятий хід - завищення рахунку з наступним поділом різниці між завищеною й реальною сумою рахунку з постачальником. Нарешті, існує практика продажу секретів компанії конкурентові або використання внутріфірмової інформації для гри на фондовій біржі.

В останні роки в закордонній пресі часто з'являються повідомлення про торгівлю внутрішньою інформацією, тобто про використання інформації, отриманої працівником компанії завдяки його службового становища, для отримання прибутку від коливання цін на акції. Припустимо, ви працюєте бухгалтером у великій корпорації й знаєте, що компанія збирається повідомити акціонерам про значні раптові втрати. Коли ця новина стане відома всім, ціна акцій вашої компанії, безумовно, впаде. Ви можете захистити себе, продавши свої акції до того, як новина одержить розголос. Природно, про це ніхто може не довідатися. Чи правильним буде ваш вчинок з етичної точки зору? Подумайте про людей, які куплять ваші акції: безумовно, вони нічого не знають про близьке падіння цін на акції. Фактично ви обманюєте їх. Крім того, чи буде чесно діставати прибуток, коли інші власники акцій, які є реальними власниками компанії, хоча й не приймають участі в повсякденному керуванні, будуть позбавлені такої можливості?

5. Відносини між корпораціями й локальними співтовариствами

Специфіка цих моральних відносин — у їхній однобічності. Корпорація повинна піклуватися про економічну стабільність локального співтовариства, розвивати інфраструктуру місцевості, сприяти збільшенню нових робочих місць, не закривати підприємства, від яких залежить існування й добробут цих співтовариств. На корпорації також лежить "моральний борг філантропії", що укладається в підтримці неприбуткових підприємств, важливих як для існування певного локального співтовариства, так і для культурного й соціального розвитку регіонів. Одним із прикладів може служити корпорація Hershy, що, говорячи про моральні цінності, яких вона дотримується, включає в них прагнення стати гарним сусідом. Це означає, що вона має намір брати участь у місцевих проектах, заохочувати роботу різних суспільних комісій і стежити за впливом, що компанія робить на життя проживаючих у цьому регіоні людей. Крім того, без допомоги бізнесу не можуть обійтися місцеві соціальні програми, пов'язані з освітою, медициною, благоустроєм й організацією дозвілля.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]