Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
file_488451.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
675.78 Кб
Скачать

8. Стан охорони навколишнього середовища

На території цеху розміщено пресова і механічна ділянки, компресорна, при функціонуванні яких утворюються промислові відходи.

На пресовій ділянці на пресах здійснюється вирубка та виготовлення прокладок двигунів. При цьому утворюються відходи асбо-стального полотна. На механічній ділянці встановлено токарні і свердлильні верстати. Відходи виробництва механічної ділянки лом чорних металів (стружка) і відпрацьовані охолоджуючі рідини на основі емульсолу.

Тверді негорючі відходи утилізуються на місцевому полігоні твердих відходів, металеві відходи чорних металів відправляються на вторчермет.

Стиснене повітря для роботи пресів виробляється в компресорній. Відходи виробництва якої – відпрацьовані компресорні мастила.

Опалення приміщення здійснюється від власної котельної, працюючій на мазуті, нафтошлакахі пічному паливі. Опалювальні котли водонагрівні, водопідготовки і очищення поверхонь нагріву від накипу немає. Відходи виробництва котельної – осмоли очистки резервуарів зберігання палива і відходи вогнестійкої цегли, що утворюється при ремонті котлів 1 раз на 5 років. Територія цеху покрита асфальтом, каналізована. Поверхневі стоки відводяться по рельєфу місцевості в зливну каналізацію. Промислових стоків немає. Побутові стоки відводяться в міську централізовану каналізацію.

Таблиця 4. Дані про обсяги та відповідність шкідливих речовин

№ п/п

Найменування джерела викидів шкідливих речовин

Найменування шкідливих речовин

Обсяг викидів шкідливих речовин мг/м3

Відхилення

фактичний

нормативний

1

Механічне та компресорне обладнання

Мастила мінеральні

0,34

0,38

- 0,04

2

Топочна

Азоту діоксид

73,15

74,80

- 1,65

3

Топочна

Вуглецю оксид

80,85

98,40

- 17,55

Виникнення та утилізація відходів контролюється місцевими органами санепідемстанції та контролюється керівництвом підприємства.

9. Аналіз фінансового стану підприємства

Загальна вартість майна підприємства складає 14453,2 тис. грн., що на 158,8 тис. грн. більш ніж на початок року, або 101,1 %.

Вартість мобільних (оборотних) активів складає 10190,2 тис. грн., що на 418 тис. грн. менше ніж на початок року, або 96%.

В структурі сукупних активів необоротні активи складають 29,5%, що свідчить про мобільне майно підприємства.

При цьому слід зазначити, що порівняно з попереднім звітним періодом частка необоротних активів збільшилася на 3,7 відсоткові пункти.

Такі зміни сприяють зниженню оборотності.

Вартість оборотних активів підприємства знизилася на 416,5 тис. грн. або 96% до рівня 2008 р..

При цьому на 3,7 відсоткових пунктів знизилася частка оборотних коштів в структурі активів підприємства.

Отже, підводячи підсумки аналізу активу підприємства, констатуємо, що його майно за звітний період збільшилося на 158,8 тис. грн.

Основним джерелом формування майна підприємства є власний капітал. На початок року його частка в структурі пасиву склала 92,3% на кінець року - 97,8%.

Така структура джерел формування майна підприємства характеризує його високу фінансову стійкість.

Статутний капітал – основа самостійності і незалежності підприємства - складає 3966,910 тис. грн.

Резервний капітал збільшився на 55,2 тис. грн., Нерозподілений прибуток збільшилася на 850,2 тис. грн., його частка у власному капіталі збільшилася на 2,7 відсоткових пункти.

На початок звітного періоду зобов'язання підприємства на 100% складалися з поточних зобов'язань.

Підводячи підсумки аналізу пасиву підприємства, констатуємо, що збільшення джерел формування майна підприємства відбулося за рахунок збільшення власного капіталу на 945,8 тис. грн., або на 7,2%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]