Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА_ВИШИВКА.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
330.24 Кб
Скачать

2.1. Аналіз програми початкової школи з трудового навчання за темою «Вишивка»

Починаючи з 1 класу, діти вперше знайомляться з рушниковими швами. А саме з «голка вперед» та «голка вперед з перевивом». Діти спочатку знайомляться з технікою виконання швів, набувши певних навичок,їм пропонують виготовити за допомогою цих швів сувенір або серветку.

У 2 класі знайомляться з швами «тамбурний» , «через край» , «через край у два прийоми». Діти виготовляють сувеніри,а саме закладини для книжок, які прикрашають саме цими швами. Або оздоблюють серветку та виконують нескладний малюнок за допомогою «тамбурного» шва.

У 3 класі учні вивчають такі шви: «стебельчастий», «ланцюжок», «хрестик».За допомогою вивчених швів в 1-2 класах, діти виготовляють мішечок для насіння та прикрашають малюнком,який виконаний «стебельчастим» швом. Опанувавши шов «хрестик», виготовляють серветку з візерунком, рушничок.

У 4 класі діти на основі «мережки» виготовляють серветки, сувеніри, рушнички.

Ці вправи спрямовані на розвиток дрібної моторики рук, формування естетичного смаку, оволодіння прийомами та техніками рушникових швів, індивідуального самовираження, виховання патріотизму, наочно-дійового сприймання декоративно-прикладного мистецтва та відтворення його на своїх роботах.

2.2. Опис послідовності виконання рушника.

Кожен виріб, який виготовляється розпочинається з розрахунку розмірів і його розкрою. Необхідно обшити крах виробу, щоб не торочилася тканина, й вже після закінчення вишивання, можна оздобити краї виробу за своєю фантазією.

На даному виробі, виготовленого мною, краї рушника оздоблені тороками. Після обшивання країв можна переходити й до вишивання орнаменту .

Я працювала у такій послідовності:

  1. розробка ескізів орнаменту ;

  2. затвердження ескізу ;

  3. підбір кольору ниток ;

  4. вибір розміру рушника ;

  5. виконання .

Головне у виконанні це підбір розміру рушника, щоб орнамент був правильно закомпонований. У виконанні треба слідкувати за кожним швом, прораховувати кожну ниточку в рушнику, щоб не помилитись у вишивці орнаменту, це було дуже складно, тому що я вишивала рушник технікою виконання «набірування». Складність цього шва полягає у тому, що він є лічильним.

Композиція мого рушника витримана в традиціях класичної трьохчасної схеми, найбільш розповсюдженої композиції рушників:

  • нижня части;

  • центральна частина;

  • верхня частина.

Орнамент, який я вишила на рушнику за українською народною символікою є материнським оберегом (додаток 21 ).

2.3. Використання рушника в школі

Ще у давнину, як і зараз, вишитий рушник був неодмінним атрибутом багатьох обрядів. Також це є неодмінним атрибутом у школі. У школі може бути найрізноманітне використання рушника. Так, наприклад, рушник використовують у виховних моментах, на класних годинах патріотичного характеру, демонструючи учням український народний оберіг,в якому вкладені історія і культура українського народу. Використовують рушник у цілях естетичного розвитку дитини, показуючи красу , багатство і розмаїття української народної вишивки. Безпосередньо рушник використовується у школі на уроках трудового навчання під час вивчення рушникових швів і , взагалі, на уроках вишивки, як наочність.

Вишиваний рушник донині не втратив свого значення в побуті. І тепер ним прикрашають інтер'єри помешкань,і Вишиваний рушник донині не втратив свого значення в побуті. І тепер ним прикрашають інтер'єри помешкань,школа не є винятком. І надалі рушник залишається атрибутом народних звичаїв, обрядів та краси.