Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Облік надходження та вибуття основних засобів...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
193.81 Кб
Скачать

Зміст

Y

Вступ 3

1.1 Поняття та характеристика основних засобів 4

1.2 Класифікація основних засобів 6

1.3 Облік надходження основних засобів 10

1.4 Облік вибуття основних засобів 15

2.1 Класифікація господарських засобів 20

2.2 Основна процедура бухгалтерського обліку 23

Висновки 31

Список використаних джерел 33

Вступ

Поняття обліку є доволі широким і багатогранним, оскільки він пов'язаний з різноманітною господарською діяльністю.

З закону про бухгалтерський облік та фінансову звітність: Бухгалтерський облік - процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень.

Основним завданням бухгалтерського обліку є формування повної і достовірної інформації про діяльність організації і її майнове положення, необхідною внутрішнім користувачам бухгалтерської звітності — керівникам, засновникам, учасникам і власникам майна організації, а також зовнішнім — інвесторам, кредиторам і іншим користувачам бухгалтерської звітності.

Установи для здійснення своєї діяльності забезпечені основними засобами. Тому правильна організація обліку використання основних засобів організаціями має важливе народногосподарське значення у справі подальшого економічного підйому та збереження великої кількості коштів.

Бухгалтерський облік основних засобів в організаціях повинен забезпечувати їх збереження та найбільш ефективне використання, правильне документальне оформлення та своєчасне відображення їх руху в поточному обліку, а також правильну оцінку в балансі та звітах

В даній роботі використовувалася нормативно-правова база та літературні джерела. Серед літературних джерел окремо можна виділити наступні праці: Марочкіна А.М. “Бухгалтерський облік за Національними стандартами”, Білуха М.Т. «Теорія бухгалтерського обліку підручник», Сопко В. С «Бухгалтерський облік».

Мета роботи: дослідження обліку надходження та вибуття основних засобів.

Курсова робота складається із двох розділів: в першому розділі розглядаються теоретичні аспекти обліку надходження та вибуття основних засобів; в другому, практичному, розділі здійснена класифікація господарських засобів і основна процедура бухгалтерського обліку .

РОЗДІЛ 1 ОБЛІК НАДХОДЖЕННЯ ТА ВИБУТТЯ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ

1.1 Поняття та характеристика основних засобів

Основні засоби - матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік).

Об’єкт основних засобів – це закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям для виконання певних самостійних функцій, чи відокремлений комплекс конструктивно з’єднаних предметів однакового або різного призначень, що мають для обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, внаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, певну роботу тільки у складі комплексу.

Якщо один об’єкт основних засобів складається із частин, які мають різний строк корисного використання (експлуатації), то кожна з цих частин може визнаватися в бухгалтерському обліку як окремий об’єкт основних засобів.

Об’єкт основних засобів визнається активом, якщо існує ймовірність того, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди від його використання та вартість його може бути достовірно визначена. [2]

Бухгалтерський фінансовий облік основних засобів повинен забезпечити:

  1. контроль за зберіганням основних засобів;

  2. своєчасне, правильне документальне оформлення відображення в бліку надходження основних засобів (фондів), їх внутрішнього переміщення (з цеху в цех, зі складу на склад, з відділу у відділ тощо), ефективного використання, вибуття (ліквідація, реалізація, безкоштовна передача);

  1. своєчасне (щомісячне) відображення в обліку (амортизації) основних засобів;

  2. визначення результатів від ліквідації, а також збитків від списування не повністю амортизованих об’єктів основних засобів;

  3. виявлення зайвих та морально застарілих основних засобів.

Крім цього, бухгалтерський облік основних засобів повинен забезпечити контроль за ефективним використанням виробничих майданчиків, обладнання, машин, транспортних засобів та інших засобів праці.

Характерною особливістю засобів праці є те, що вони не мають тієї загальної взаємо замінюваності, яка характерна, наприклад, для потенційної робочої сили. Тому ефективність їх різна по галузях, підприємствах, окремих видах. Ця різниця для кожного конкретного засобу праці залежить від його технічного стану, ступеня фізичного й морального зносу.

Промислові підприємства постійно поповнюються новими засобами праці відповідно до вимог, досягнутого рівня технології виробництва, характеру й обсягу виготовлюваної продукції.

Поінформованість про наявність засобів праці та постійний контроль за їх ефективним використанням мають велике значення в управлінні виробничою діяльністю кожного підприємства. Цьому має сприяти добре побудований їх облік. [3]

Основні засоби визнаються на балансі підприємства, якщо вони відповідають загальним критеріям визнання активів:

  • існує ймовірність отримання майбутньої економічної вигоди;

  • їх оцінка може бути достовірно визначена.

Підприємство самостійно визначає граничну вартість об'єктів, що відносяться до основних засобів, якщо інше не передбачене чинним законодавством.

Облік основних засобів здійснюється за окремими інвентарними об'єктами.

Об'єктами основних засобів можуть бути:

а) закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього;

б) окремий конструктивно відокремлений предмет, що призначений для виконання самостійних функцій;

в) відокремлений комплекс конструктивно з'єднаних предметів, що становлять собою єдине ціле і спільно виконують певну роботу.

Якщо один об'єкт основних засобів складається з частин, що мають різні строки корисного використання (експлуатації), то кожна з цих частин може визнаватися в бухгалтерському обліку як окремий об'єкт основних засобів.

Основними завданнями обліку основних засобів є:

- визначення первісної вартості об'єктів основних засобів;

- відображення в обліку надходження та вибуття об'єктів та витрат на їх утримання та поліпшення;

- нарахування амортизації активів із використанням різних методів та відображення її в обліку;

- проведення переоцінки об'єктів та відображення її в обліку;

- відображення операцій, пов'язаних з фінансовою та операційною орендою основних засобів; [7]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]