Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сергій(практика).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
139.78 Кб
Скачать

Хід уроку (35-45 хв.)

Організаційна частина (2 хв.)

Діти заходять до класу (якщо є можливість – під музику). Знайомство.

Музичне вітання (при необхідності добиватися злагодженого звучання)

Оголошення теми уроку.

Розспівування (3-4 хв.) (краще, коли використовуються знайомі учням розспівки по рекомендації учителя. Якщо розспівка нова – її треба розучити ) Нагадати співочу поставу: руки на колінах, очі дивляться вперед, вушка слухають.

Вокально-хорова робота (12-15 хв.)

Може бути ознайомлення з піснею та розучування; робота над текстом 2-3… куплету; підготовка до виконання та виконання.

Ознайомлення з новою піснею починається з бесіди про неї (зміст пов’язується з тими знаннями, які доступні учням цього віку, створюється мотивація для вивчення)

Учитель виконує пісню сам, запитує учнів про зміст та характер (як вони почули та що зрозуміли)

Прийоми в роботі з текстом пісні:

  • проспівування по 1 рядку за вчителем (весь клас)

  • учитель починає рядок – учні закінчують

  • проспівування по 1 рядку рядами ( ланцюжком із зміною рядів)

  • проспівування по 1 рядку окремими учнями за бажанням

  • проспівування всього стовпчика класом

В роботі над текстом пісні звернути увагу на чітку артикуляцію, на злагодженість звучання. Добиватися якісного виконання учнями тексту, виразного проспівування мелодії.

Користуватися диригентським жестом для одночасного вдиху та вступу учнів у спів.

Якщо текст пісні розучений (на попередніх уроках), робота будується на підготовці до виконання. Приділяється увага характеру звучання, артистизму, сценічній поставі: працюють стоячи, міміка відображає характер пісні, звучання має бути злагодженим, виразним. В роботі можна використати:

- виконання класом

- виконання по рядам (елемент змагання)

- індивідуальне або групове виконання (в якості прикладу для класу)

На закінчення цього етапу уроку підвести підсумок: прокоментувати, як попрацювали, що вивчили, відзначити роботу найактивніших учнів.

Слухання музики (8-12 хв.)

Будуємо «місточок» від співу до слухання.(можна пов’язати тему чверті «А на якого з трьох китів була схожа наша пісня?А зараз ми послухаємо музику, а ви спробуйте здогадатися, на якого кита вона буде схожа»).Можна знайти тему, спільну для пісні та твору для слухання:

«Пісня «Падає листя» розповідає про осінь. Восени, як відомо, збирають урожай. З давніх-давен народ святкував збір урожаю, люди співали, танцювали, пригощали всіх солодкими яблуками, грушами, смачними пиріжками. Музика, яку ми сьогодні послухаємо, теж звучала на такому святі. Спробуйте відгадати, що робили під цю музику» (звучить «Козачок»)

Можна обмежитись нагадуванням теми чверті та запитаннями про музичні твори, прослухані на попередніх уроках.

Побудова розділу слухання:

  1. Актуалізація опорних знань (з’ясувати, що учні знають по темі: поняття жанрів, імена композиторів, назви творів)

  2. Представлення твору для слухання: розповідь про композитора, або про жанр, або про зміст музики. ЧІТКО ДАТИ НАЗВУ ТВОРУ ТА ІМ’Я КОМПОЗИТОРА (написати на дошці, виготовити ілюстрацію тощо)

  3. Дати завдання на прослуховування: визначити характер, жанр, придумати назву, підібрати слова тощо. НАГАДАТИ ПРАВИЛА СЛУХАННЯ!

  4. Прослуховування.

  5. Аналіз твору. Поставити запитання у відповідності з темою чверті. Про характер, про жанри, про елементи музичної мови. Для себе чітко визначити, що ви хочете почути у відповідь. Відповіді учнів коментувати, але з повагою до кожної дитячої думки: «гарне слово знайшов», «слово добрий говорить про характер людини, а про музику давай скажем лагідна», «хіба це слово підходить?» Записати на дошці ті 2-3 слова-характеристики, які ви вважаєте найвиразнішими про характер прослуханої музики (крім 1-го класу, першокласники ці слова говорять хором для запам’ятовування)

  6. Підсумок слухання: отже, ми познайомилися з………………(композитор та назва твору), запам’ятали такі слова про характер музики…………….(звертаємся до дошки)

Музично-ритмічні вправи (3-5 хв.) Можуть бути використані на будь-якому етапі уроку: після вивчення пісні, після слухання, як тренувальна вправа для розвитку почуття ритму, динаміки, темпу тощо.

Мета цього елементу уроку – залучити учнів до музичної діяльності, в ході якої активізується їх емоційно-чуттєва сфера. Діти, які не виявляють інтересу до співу, можуть отримати досвід музикування саме під час виконання музично-ритмічних вправ. В ході цих вправ також формуються важливі навички по вмінню відчувати, переживати, а отже краще сприймати музику. Наприклад:

Пульс. Для початкового рівня (1-2 класи). Плескати в долоні в такт музики. Поняття пульсу: удари рівномірні (однакові). Ускладнення: плескати тихо-голосно у відповідності з музикою.

При вивченні пісні, танцю, маршу – пульс різного характеру: в марші – чіткий, в танці – легкий, в пісні – плавний.

Пластичне інтонування. Підбираються рухи у відповідності з характером (руки співають, танцюють, крокують) Закріплення ознак пісні, танцю, маршу.

Ритмічні вправи (Можна використовувати тоді, коли діти знають запис ритму).

Елементи інсценування.

Хороводи, елементарні танцювальні рухи.

Підсумок уроку (3-5 хв.)

Спочатку на емоційному рівні: що запам’яталось, що сподобалось.

Потім на навчальному рівні: назвати композитора, назву твору, слова-характеристики, жанри тощо (у відповідності з темою чверті)

Оцінка діяльності учнів, класу. Прощання (1-2 хв.)

Зразок оформлення спостереження уроку музики