Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
investirovanie.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

5 Висновки по роботі

В результаті значного накопичення побутових відходів, івано-франківської області гостро стало питання про будівництво сміттєпереробного комплексу. Проект передбачає будівництво і введення в експлуатацію Комбінату по переробці твердих побутових відходів в товарну продукцію з повним циклом переробки і наданням послуг з повної утилізації, відсутністю відходів виробництва і автономним енергетичним забезпеченням.

Сировиною для Комбінату є ТБО. Доставка з населених пунктів до місця переробки здійснюватися комунальними підприємствами. Продукція: паливні матеріали, будівельні матеріали, металобрухт, органічні добрива, собівартість яких значно нижча за аналогічну продукцію первинного виробництва.

Форма власності: Товариство з обмеженою відповідальністю.

Адреса: на території полігону твердих побутових відходів села Рибного району Тісменіцкого.

Асортимент устаткування включає сортувальні установки, низькошвидкісні і високошвидкісні подрібнювачі, дробильні установки, перетрушувачі буртів компосту, мобільні прес-контейнери, ущільнювачі відходів, балістичних сепараторів, магнітних сепараторів, препарати для прискорення компостування і устаткування для їх внесення, насосні станції, сміттєспалювальні печі і так далі

Потреба в капіталі – 10млн.Евро.;

Форма фінансування проекту - позикові і власні засоби.;

Власний вклад ініціатора - 4,08 млн.Євро.;

Напрям використання засобів - придбання основного і супутнього устаткування;

Ставка за кредитом складає 10%.

Процентна ставка кредитора складає 8%.

В процесі формування інвестиційного плану був сформований наступний платіжний ряд:

+3689640 + 5329730 +635993 +620637 +1198013

0 1 2 3 4 5 t

-10000000

Чистий прибуток складає 5542421,5 грн.

В роботі використовуються як статичні, так і динамічні методи. Статичні методи використовуються в тому випадку, якщо розглядається лише один інвестиційний період, витрати здійснюються на початку цього періоду, а корисні результати оцінюються в кінці. Їх можна використовувати також, якщо довгострокові вкладення засобів можна описати якими-небудь середньорічними показниками. Динамічні методи інвестиційних розрахунків застосовуються, коли процес інвестування довгостроковий, а величини витрат і доходів інвестора істотно змінюються протягом цього періоду. Даний період може бути і відносно коротким, в межах декількох місяців або року, але при цьому істотна зміна параметрів інвестицій усередині періоду. Таким чином динамічні методи дозволяють знать дійсну вартість інвестиції і величину прибутку.

Показник чистої дисконтованої вартості характеризує перевищення дисконтованих доходів над витратами та змінюється в залежності від значення відсоткової ставки (і). В нашому випадку значення відсоткової ставки складає 10% виходячи з цього показник чистої дисконтованої вартості складає 4260098,79 грн.

Згідно з показником внутрішньої норми прибутку (ВНП = 20,78 % ,

imin = (4080000*8 + 5920000*10)/10000000 = 9,184%) інвестиція є вигідною, коли внутрішня норма прибутковості (ВНП) не нижче гарантованого мінімального доходу на капітал (іmin). Оцінка ефективності інвестиції може здійснюватися на основі терміну окупності (payback period), який характеризує час, необхідний для компенсації інвестованого капіталу за рахунок отримуваних доходів. Цей показник характеризує ризик неповернення вкладених коштів. Розраховуючи його статистичними та динамічними методами отримуємо період окупаємості рівний 3 рокам, при максимальному періоді рівному 3,5 рокам.

Як видно з таблиці «Фінансовий план інвестиції», наприкінці планового горизонту рівного п’яти рокам, отримана вартість капіталу 6431587 гр. од. Для ухвалення рішення про доцільність здійснення даної інвестиції, розглянуто альтернативні варіанти інвестицій. У якості альтернатив розглядається повне фінансування за рахунок найомного капіталу. У цьому випадку наприкінці планового горизонту рівного п’яти рокам, отримана вартість капіталу 4466771,445 гр. од. Більш ефективним являється перший фінансовий план.

Розглядаючи граничні параметри інвестиційного проекту якщо обсяг виробництва буде дорівнювати 18281738,1 шт. / рік, то NPV = 0, тобто дисконтовані доходи дорівнюють дисконтованим витратам. Даний параметр характеризує інвестицію коли вона не дає прибуток, але ще не є збитковим.

Таким чином дані показники характеризують інвестицію на доцільність. При процентній ставці 10%, зараному потоці платежів показники свідчать, що інвестиція являється вигідною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]