Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС микроэкономика готовый вариант ).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
710.14 Кб
Скачать

4. Поняття еластичності та її типи.

Спостерігаючи поведінку покупця на ринку, ми можемо помітити, що він орієнтується не лише на зміну ціни, але враховує також свій дохід, смаки, моду, наявність замінників. Тому його реакція на зміну певних умов буде різною. Для одних товарів навіть незначна зміна ціни або доходу може спричинити значні зміни в обсязі покупок, а для інших товарів навіть значне підвищення або зниження ціни або доходу буде мало помітним.Ступінь чутливості функціонально пов’язаних між собою величин можна вимірювати як в абсолютних, так і у відносних аоказниках. Вимірником відносних змін є еластичність. Еластичність – міра чутливості однієї змінної до зміни іншої змінної. Еластичність визначається як співвідношення процентних змін залежної і незалежної змінних.

Розрізняють наступні види еластичності попиту: еластичність попиту за ціною (Еd), перехресну еластичність попиту (Еxy), еластичність попиту за доходом (Еі).

Еластичність попиту за доходом – % зміна обсягу попиту, спричинена однопроцентною зміною ціни даного товару. Показник Еd вимірює процентну зміну обсягу попиту на товар вздовж кривої попиту на нього. Величина цінової еластичності попиту, як правило, виражається від’ємним числом (від 0 до –), тому що при зростанні ціни обсяг попиту зменшується і навпаки. В аналізі часто знак „–” відкидають і порівнюють лише абсолютні значення показника. Еd=%Q/%P, де %Q – процентна зміна обсягу попиту, %P – процентна зміна ціни. Попит еластичний, якщо Еd>1, тобто однопроцентна зміна ціни призводить до більшої процентної зміни обсягу попиту. Попит нееластичний, коли Еd<1.Попит з одиничною еластичністю Еd=1. Абсолютно еластичний попит Еd і абсолютно нееластичний попит Еd=0 (рис.11–12).

Еластичність попиту за ціною залежить від цілого ряду факторів: наявність товарів-замінників (чим > замінників, тим > реагує попит на зміну цін одного з них; і навпаки); час пристосування до зміни цін (у короткотерміновому періоді попит менш еластичний, ніж у довготерміновому); питома вага у видатках споживача (чим > частка, тим > еластичність і навпаки)

За неціновими чинниками попиту розрізняють перехресну еластичність попиту та еластичність попиту за доходами.

Перехресна еластичність попиту – це % зміна обсягу попиту на один товар при зміні на 1% ціни іншого товару. Вона показує, на скільки % зміститься крива попиту. Еxy=%Qx/%Py Еластичність: для товарів-замінників Еxy>0, для товарів-комплементів . Еxy<0, для незалежних товарів . Еxy=0.

Еластичність попиту за доходом – % зміна обсягу попоту, викликана однопроцентною зміною доходу. Еластичність попиту за доходом показує граничну величину зміщення кривої попиту в процентах. Еі=%Q/%І, де І – доход споживача. Еластичність: для нормальних товарів Еі>0; для нижчих товарів Еі<0, для товарів першої необхідності 0 <Еі<1; для товарів другої необхідності Еі=1; для предметів розкоші Еі>1.

Цінова еластичність пропозиції – % зміна обсягів пропозиції. Обумовлена однопроцентною зміною ціни товару. Еs=%Qs/%P. Значення коефіціента еластичності пропозиції завжди є додатнім. Еластична пропозиція Еs>1, що означає, що продавці чутливі до зміни ціни. Крива пропозиції, що проходить через початок координат, має одиничну еластичність (Еs=1). Криві пропозиції, що починаються під перетину з вертикальною віссю, мають Еs>1, отже відповідають еластичній пропозиції. Криві пропозиції, які починаються від горизонтальної осі. Мають значення Еs<1 і відповідають нееластичній пропозиції. Якщо обсяг пропозиції не реагує на зміни у ціні, ми маємо випадок абсолютно нееластичної пропозиції. Крива пропозиції є вертикальною лінією, Еs=0. Абсолютно еластична пропозиція має місце, коли пропозиція зовсім відсутня доти, доки ціна не досягне певного рівня, за якого продавці готові продати будь-яку кількість продукції. В цьому випадку крива пропозиції є прямою горизонтальною лінією, а Еs.

Продавці також можуть переключатись з виробництва одного товару на виробництво іншого, якщо це вигідно, тому і для пропозиції застосовують показник перехресної еластичності, значення якого є від’ємним.

Фактори, що впливають на еластичність пропозиції: мобільність факторів виробництва; фактор часу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]