Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС микроэкономика готовый вариант ).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
710.14 Кб
Скачать

3. Державне втручання в дію закону попиту I пропозиції. Обмеження цін, податки, квотування.

1) Встановлення нижньої границі ціни (рис.6)

Нехай, початкова рівновага на ринку молока знаходиться в т.О (Р=13, Q=10000). Наявність в молоці великої кількості холестирину зумовило переміщення кривої попиту в положення вправо D1. Якщо не було б державного втручання, надлишок, що утворився, тиснучи на ціну зверху призвів би до зниження її до 10$ за центнер. Однак, уряд встановив ціну підтримки на молоко 13$ за центнер, купуючи при цьому надлишки, що утворювалися. За 8 років уряду довелось скупити величезну кількість надлишку, оскільки ціна 13$ за центнер посилала дезорієнуючу інформацію виробникам і споживачам. Сигнал споживачам: ”кількість молока оммежена, її альтернативна вартість висока, потрібно обмежити споживання”. Сигнал виробникам: ”Все добре, потрібно усі ресурси використовувати для виробництва молока”. В результаті фермери збільшують молочні стада, збільшуючи при цьому надлишки. Урядові обмеження поголів’я молочного стада призвело до появи нової каліфорнійської породи корів, яка давала на 30% більше молока. При використанні рівноважної ціни в 10$ споживач отримує наступну інформацію: „молоко дешеве і доступне, і хоча в ньому багато холестерину потрібно збільшити його споживання”. Інформація виробникам: „ринок вже не той, потрібно подивитися альтернативну вартість молока і інших молочних продуктів і знайти краще застосування РС, капіталу і землі”.

2) Встановлення верхньої межі ціни (рис.7, рис.8)

При встановленні границі ціни на ринку оренди житла в 250$ в короткостроковому періоді виникне дефіцит в 1000 квартир. В довгостроковому періоді дефіцит дефіцит буде ще більшим, хоча частина орендодавців піде з цього ринку. При цьому, кількість бажаючих зняти цю квартиру по такій низькій ціні збільшиться. Виникне стійкий дефіцит.

3) Встановлення квоти (рис.9)

В 1983р. урядом США для захисту свого авторинку була встановлена квота на японські автомобілі. В результаті економічної політики уряду США суттєво зріс рівень доходів домогосподарств, що обумовило зростання попиту на автомобілі (лінія попиту перемістилась в положення D1). Новий рівноважний стан в т.О1 призвело до підвищення ціни до рівня Р2. В результаті американці збільшили дохід японських корпорацій на 2 млрд$. Якби не була встановлена квота, то збільшення пропозиції японських автомобілей не призвело б до збільшення цін, або призвелоб до їх незначного збільшення.

4)Встановлення податку (на прикладі акцизу) (рис.10)

До введення акциза 50 с на бензин, рівновага спостерігалась на рівні 1$ за галон (3,78 л) бензина. Введення податку зміщує криву пропозиції в положення S1 і ціна повинна зрости до 1,5$ при тому ж об’єму ринка. Однак, зі збільшенням ціни, споживачі скорочують споживання (рух вздовж кривої D вгору в положення нової рівноваги E1). Ціна бензина складе 1,4$ за галон. При цьому, податковий тягар розподілиться наступним чином: 0,4 – на покупців, 0,1 – на продавців.

Взагалі, чим більш еластичними є попит і пропозиція, тим більшими виявляться розміри дефіциту і надлишку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]