Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТБВ.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
286.99 Кб
Скачать

18.Розробка заходів по техніці безпеки і охороні природи.

Загальні питання техніки безпеки. Будівельний майданчик — це територія, на якій споруджується будинок, розташовано тимчасові споруди (склади, розчинні вузли, прохідні тощо), під'їзні дороги, а також місця для складання різних будівельних матеріалів.

До початку роботи в будівельній організації кожен працівник повинен пройти інструктаж з техніки безпеки. Інструктаж буває вступний, первинний і повторний.

1. Екскаватори під час роботи розміщують на запланованих площадках. На автомашини ґрунт навантажують із сторони чи бокового борту.

2. Під час роботи екскаватора заборонено знаходитися в радіусі його дії +5м.

3. Для спуску робітників у котлован використовують драбини шириною не менше 0,75м. В межах призми вздовж верхнього краю котловану і траншеї не можна розміщувати матеріали, встановлювати будівельні машини.

4. Ґрунт, який вийнятий з котловану потрібно розміщувати на відстані не менше 0,5м від бокової виїмки.

5. Котловани і траншеї, які розроблені у зимовий період, після відлиги мають бути оглянуті, і за результатами огляду мають бути застосовані заходи із забезпечення надійності відкосів.

6. Розробляти ґрунт в котлованах підкопом не дозволяється.

7. Перед допуском працівників в котлован глибиною не більше 1,3м повинна бути перевірена надійність відкосів.

8. Місця переходів людей через траншеї мають бути обладнані перехідними мостами, які освітлені в нічний час.

9. При розробці, плануванні і транспортуванні ґрунту двома або більше самохідними або причіпними машинами, які йдуть одна за одною відстань між ними повинна бути не більше 10м.

10. Територію будівельного майданчика обгороджують парканом з ворітьми для в'їзду і виїзду транспорту. Висота його повинна бути не менше 2 м, а відстань до будинку, що споруджується, не менше 10 м. Якщо будинок розміщено вздовж вулиці і паркан поставлено ближче, на ньому має бути захисний піддашок завширшки не менше 1 м, закріплений з нахилом у бік будівельного майданчика під кутом 20° до горизонту. 11. Будівельні роботи на висоті до 4 м виконують з помостів або столиків, на висоті більше 4 м — з риштувань, пересувних вишок і колисок.

12. Робочі місця, розміщені над землею вище 1 м, мають бути обгороджені поруччям заввишки не менше 1 м з проміжними горизонтальними елементами і бортовою дошкою заввишки не менше 15 см або поруччям з металевою сіткою.

19. Використана література.

1. “Проектирование земляных работ” В.К.Черненко, В.А.Галимуллин, Л.С.Чебанов,- Выща школа.

2. Единые нормы и расценки на строительные, монтажные и ремонтно-строительные работы. Сборник Е2.

3. “Технологія виконання та проектування земляних робіт у будівництві” В.П.Кизима, М. М. Ткачук, А. Г. Куковський, В. Ю. Громадченко,- Тернопіль.

4. Рєзниченко П.Т. Земляні роботи // Українська Радянська Енциклопедія. — 2-е видання. — Т. 4. — Київ, 1979., стор. 261/

5. Данилов І.І. та ін. "Технологія будівельного виробництва" (підручник для ВНЗ) М,: Стройиздат 1984г. 559с.

6. Литвинов О.О; Бєляков Ю.І. та ін "Технологія будівельного виробництва" Київ: Вища школа. 1984р. 479с.

7. Атаєв А.А. «Технологія будівельного виробництва». М.: Стройздат, 1984 р.

8. МУ Проектування технології виконання земляних робіт. Укладачі Р.К. Гердт, Л.Я. Миколаєва, Н.А. Гуненко.

9. СНиП IV-4-82. Глава 4. Частина 1. Збірник кошторисних цін на перевезення вантажів для будівництва. Частина 1. Залізничні та автомобільні перевезення. М., 1982.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]