Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота розділ 1.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
72.84 Кб
Скачать

2.2. Документування господарських операцій з руху грошових коштів укасі.

Грошові кошти підприємства мають зберігатися в касі або на рахунку в банку. Каса – це спеціально обладнане та ізольоване приміщення, призначене для приймання, видачі і тимчасового зберігання готівки, як в національній так і в іноземній валютах, та інших грошових документів[15.с, 45].

До грошових документів відносять грошові квитки, поштові марки, тощо. Уся готівка повинна зберігатись у вогнетривких металевих шафах, а окремих випадках у комбінованих і звичайних шафах, які після закінчення роботи каси замикаються ключем і опечатуються сургучною печаткою касира. Ключі від металевих шаф і печатки зберігаються у касирів, яким забороняється передавати стороннім особам або виготовляти невраховані дублікати.

Для ведення касових операцій наказом керівника призначається матеріально-відповідальна особа – касир. Після видання наказу про призначення касира, керівник зобов’язаний під розписку ознайомити його з порядком ведення касових операцій, після чого з касиром укладається договір про повну матеріальну відповідальність.( Додаток Є )

Для здійснення касових операцій на підприємстві використовують такий структурний підрозділ, як касу. В касі підприємства можуть зберігатися кошти в розмірі встановленого ліміту.

Касові операції ― це операції пов’язані з прийманням, зберіганням, видачею готівки касами банків, підприємств, організації тощо [15, с. 56].

Касові операції оформлюються документами, типові міжвідомчі форми яких затверджені Мінстатом України за згодою з НБУ і Мінфіном України, і які повинні застосовуватись без змін на всіх підприємствах, незалежно від їх відомчої підпорядкованості та форми власності. Рух коштів у касі оформляється такими документами, які зображені у таблиці 2.1.

Таблиця 2.1

Форма документа

Назва документа

З/П

Код

1

КО-1

Прибутковий касовий ордер

2

КО-2

Видатковий касовий ордер

3

КО-3 або КО-3а

Журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових ордерів

4

КО-4

Касова книга

5

КО-5

Книга обліку прийнятих та виданих касиром грошей

Касові ордера - це документи, що засвідчують законність надходження грошей до каси підприємства та їх витрачання за цільовим призначенням,

Оприбуткування готівки в касу здійснюється на підставі прибуткового касового ордера, підписаного головним бухгалтером або уповноваженими на це особами ( Додаток А ).

При цьому особі, яка здала гроші, після отримання їх касиром видається квитанція, підписана головним бухгалтером та касиром. Прибутковий касовий ордер в залежності від цілей використання коштів, які надходять до каси, повинен мати юридичне обгрунтування. В прибутковому касовому ордері зазначають, від кого прийнято гроші, на якій підставі, сума (цифрами і прописом), підпис головного бухгалтера і касира.

Видача готівки з каси оформлюється видатковим касовим ордером . Він підписується керівником і головним бухгалтером КП „Купіль” або особами, ними уповноваженими ( Додаток Б). Якщо на доданих до видаткових касових ордерів документах - заявках, рахунках, інших розрахункових документах присутній дозволяючий надпис керівника підприємства, то його підпис на видаткових ордерах не є обов'язковим. У випадку видачі грошей окремій особі за видатковим касовим ордером касир вимагає пред'явлення документу, який засвідчує особу отримувача і містить фотокартку та особистий підпис власника.

Прибутковий касовий ордер і видатковий касовий ордер чи документи, що їх замінюють, до передачі в касу КП „Купіль” реєструються бухгалтерією в журналі реєстрації прибуткових та видаткових касових ордерів (форма № КО-3).

Журнал реєстрації побудовано таким чином, що за його даними здійснюється контроль за цільовим призначенням готівки, отриманої і витраченої підприємством. Після реєстрації касові ордери передаються бухгалтером в касу підприємства для виконання. Видатковий касовий ордер, оформлені за платіжними (розрахунково-платіжними) відомостями на виплату заробітної плати, реєструються після видачі (Додаток В).

Всі факти надходження і вибуття готівки у КП “Купіль” відображаються в касовій книзі.

Касова книга - обліковий регістр, призначений для обліку касових операцій касиром підприємства (Додаток Г).

На КП „ Купіль ” ведеться одна касова книга в національній валюті, яка пронумерована, прошнурована і опечатана мастичною печаткою. Кількість аркушів в касовій книзі підтверджується підписами керівника і головного бухгалтера підприємства.

Записи в касовій книзі здійснюються у 2-х примірниках через копіювальний папір кульковою ручкою темного кольору або чорнилами. Перші примірники аркушів залишаються в касовій книзі. Другі примірники повинні бути відривними і є звітами касира. Перші і другі примірники нумеруються однаковими номерами. Приписки та необумовлені виправлення в касовій книзі забороняються. Зроблені виправлення завіряються підписами касира і головного бухгалтера підприємства або особи, яка його замінює.

Записи в касовій книзі здійснюються касиром одразу ж після отримання або видачі грошей по кожному ордеру або по замінюючих його документах. В кінці кожного робочого дня касир підбиває підсумки операцій за день, виводить залишок грошей в касі на наступне число і передає до бухгалтерії звіт касира.

Звіт касира - це документ, який передається касиром підприємства в бухгалтерію, і представляє собою відривний листок касової книги з додатком прибуткових та видаткових касових документів (Додаток В).

Надходження і видача грошових документів оформлюються прибутковим касовим ордером і видатковим касовим ордером або накладними, що їх замінюють. Касир складає звіт про рух грошових документів.

Отже, основними документами які відображають рух коштів на К П “Купіль” є : прибутковий касовий ордер, видатковий касовий ордер, звіт касира, журнал реєстрації прибуткових та видаткових касових документів.