Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА_УКООПСПІЛКА.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
308.74 Кб
Скачать

УКООПСПІЛКА

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ КООПЕРАТИВНИЙ

ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

З ВИКОНАННЯ КУРСОВИХ РОБІТ

З МІКРОЕКОНОМІКИ

Хмельницький – 2009

1. КУРСОВА РОБОТА, ЇЇ МЕТА І ЗАВДАННЯ

Курсова робота – це навчально-наукове дослідження студента, яке виконується в процесі навчання у навчальному закладі і є заключним етапом вивчення курсу «Мікроекономіка». Це відповідальна форма навчальної та наукової підготовки фахівця. Вона є одним із методів комплексної перевірки рівня знань, умінь та навичок студентів напряму підготовки «Облік і аудит», «Фінанси та кредит», передбачених освітньо-кваліфікаційними характеристиками бакалавра, їх готовності до самостійної роботи за фахом. Основна мета курсової роботи з мікроекономіки — вивчення якогось економічного явища, вміння виділити в ньому різні аспекти, вірно показати його зв’язок з іншими явищами. Курсова робота повинна відображати здатність студента працювати з науковою літературою, поєднувати теоретичні знання з практичною діяльністю, розробляти і формулювати обґрунтовані пропозиції щодо удосконалення процесів, які були проаналізовані в роботі.

Метою підготовки курсової роботи є:

  • поглиблення студентом теоретичних і практичних знань з обраного напряму підготовки та вироблення умінь застосувати їх при вирішенні конкретних практичних завдань;

  • сприяння розвиткові пошуку сучасних досягнень у відповідній сфері та уміння їх самостійно застосовувати при вирішенні певних проблем;

  • виявлення ступеня підготовленості студентів до самостійної роботи в сучасних умовах господарювання.

При виконанні курсової роботи, яка має комплексний характер і пов’язана з використанням набутих студентом знань, умінь та навичок зі спеціальних дисциплін, студент має:

- засвоїти навики правильної постановки та обґрунтування її актуальності, визначення мети і завдання дослідження;

- відповідно до визначеної мети аналізувати законодавчі, інструктивні, наукові та інші літературні джерела;

- самостійно збирати, систематизувати, аналізувати фактичні матеріали та узагальнювати результати проведеного дослідження, застосовуючи найсучасніші методики та технічні засоби;

- комплексно застосовувати набуті в процесі навчання теоретичні знання і практичні навички для вирішення відповідних проблем, конкретного організаційно-виробничого або управлінського завдання з позицій інтересів суб’єкта дослідження;

- приймати обґрунтовані й оптимальні рішення щодо об’єкту дослідження, а також робити відповідні висновки і вносити пропозиції.

2. Етапи виконання курсової роботи

Виконання курсової роботи включає такі етапи:

- ознайомлення з методичними рекомендаціями з виконання курсової роботи;

- вибір і затвердження теми курсової роботи (додаток 1,2);

- складання та затвердження плану курсової роботи (додаток 3);

- проведення дослідження економічних видань, законодавчих і відомчих матеріалів, збору, систематизації і обробки практичного матеріалу з теми дослідження та написання роботи;

- оформлення курсової роботи;

- подання курсової роботи для одержання рецензії;

- захист курсової роботи.

3. Вибір і затвердження теми та плану курсової роботи

Тема курсової роботи повинна бути актуальною, мати теоретичне і практичне значення, відповідати вимогам сучасного стану та перспективам розвитку економіки, економічних наук та господарської практики.

Право вибору теми курсової роботи надається студенту в межах орієнтованої тематики, яка розробляється і щорічно оновлюється кафедрою. Проте студент може запропонувати свою тему, яка не передбачена запропонованою тематикою, керуючись у своєму виборі власними науковими інтересами з необхідним обґрунтуванням її дослідження.

Обираючи тему курсової роботи, слід врахувати її актуальність для суб’єкта дослідження, можливість одержання відповідних матеріалів, наявність літературних джерел, власних напрацювань тощо. При цьому виконання курсової роботи на абстрактну тему без використання й аналізу матеріалів, які характеризують діяльність конкретного підприємства, не допускається.

Вибір теми курсової роботи оформляється письмовою заявою студента на ім’я завідувача кафедри, в якій зазначаються тема і повна назва підприємства, за матеріалами якого буде виконуватися курсова робота, та прізвище наукового керівника (додаток 2). На підставі таких заяв кафедра розглядає та затверджує теми і наукових керівників курсових робіт.

Після закріплення теми студент повинен скласти робочий план курсової роботи. При цьому обсяг і структура плану залежить від важливості визначеної проблеми та теми дослідження. Курсова робота складається із вступу, окремих питань, списку використаних джерел та додатків.

4. Вимоги до підготовки, написання та оформлення курсової роботи

Структура роботи. Підготовка курсової роботи потребує систематизації теоретичних знань і поєднання їх з практичними матеріалами. Рекомендована тематика розробляється і систематично переглядається викладачами кафедри з урахуванням ступеня актуальності тем. Однак необхідно зазначити, що студент має право запропонувати власну тему курсової роботи в разі обґрунтування доцільності розробки запропонованої теми. Вибрані теми треба узгодити з науковим керівником.

Рекомендується така структура курсової роботи:

• зміст (подається після плану (додаток 4));

• вступ (розкриття актуальності вибраної теми, об’єкта і предмета дослідження, мети й основних завдань, застосованих методів);

• перший розділ — теоретична частина (огляд літературних джерел з вибраної теми, аналіз відповідних темі понять, наукових положень, ступеня розробленості проблеми);

• другий розділ — практична частина (практичний аспект теми, що досліджується);

• третій розділ — проектна частина (інновації та шляхи удосконалення питання, що досліджувалося);

• висновки;

• список використаних джерел;

• додатки.

Обов’язковим для курсової роботи є докладний план, що подається на початку курсової роботи після титульного аркушу на спеціальному бланку (додаток 3). Він містить назву теми, вступ, три розділи з кількома підпунктами, висновки, список використаних джерел і в разі потреби додатки. План підписується студентом та затверджується науковим керівником.

Рекомендований зміст структурних розділів курсової роботи

Зміст Відповідає плану курсової роботи. Єдиною відмінністю є зазначення номерів сторінок. Він містить назви розділів та номери початкових сторінок вступу, питань висновків, списку використаних джерел та додатків. При цьому не допускаються скорочення чи зміни у формулюванні та послідовності назв питань, затверджених у плані.

Всі заголовки починаються з великої літери без крапки в кінці.

Вступ У вступі курсової роботи треба коротко викласти такі питання. Шляхом критичного аналізу обґрунтувати актуальність вибраної теми. Висвітлення актуальності не повинно бути багатослівним. Досить кількома реченнями висловити головне — сутність проблеми та необхідність її дослідження. Сформулювати мету роботи і завдання, які необхідно вирішити для досягнення поставленої мети. Визначити об’єкт і предмет дослідження. Об’єкт — це процес або явище щодо проблемної ситуації, вибраний для вивчення. Предмет дослідження міститься в межах об’єкта. Об’єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне і часткове. В об’єкті виділяється та його частина, що є предметом дослідження. Саме на нього спрямована основна увага студента, оскільки предмет дослідження визначає назву теми дипломної роботи, зазначеної на титульному аркуші. Обсяг вступу — 2–3 сторінки.

Розділ 1 Перший розділ є теоретичним дослідженням, мета якого — систематизація здобутих знань відповідно до вибраної теми. У розділі аналізуються думки щодо проблем, що досліджуються, наводиться огляд літературних джерел, їх критичний аналіз та узагальнення. В огляді літератури необхідно окреслити основні етапи розвитку наукової думки за проблемою, що досліджується. Обов’язково повинні бути посилання на використані джерела. Обсяг першого розділу — не більше 35 % загального обсягу курсової роботи.

Розділ 2 Другий розділ — практичний. Він містить практичний аспект дослідження вибраної теми. Мета цього етапу дослідження — на конкретному практичному прикладі довести дослідження з вибраної тематики. На цьому етапі необхідно використовувати методи і принципи наукового дослідження: методи формальної логіки (індукцію і дедукцію), системні методи (дослідження операцій, теорію масового обслуговування, теорію управління тощо), аналітичні та логічні методи — для аналізу стану та розвитку об’єкта і предмета дослідження; структурно-функціональні, спостереження та порівняння — для визначення основних напрямів розвитку; економіко-математичні — для оцінювання показників і процесів, що аналізуються; економіко статистичні групування і вибіркові спостереження — для порівняльного оцінювання підсумків. Цей розділ має містити фактичні дані щодо практичного матеріалу з вибраної проблематики. Результати аналізу даних треба представити в таблицях, діаграмах,графіках тощо. Обсяг другого розділу — 40–45 % загального обсягу курсової роботи.

Розділ 3 Третій розділ — це проектна частина, де потрібно запропонувати заходи, прийоми, методи, підходи, механізми підвищення ефективності процесу, що досліджується або аспекти, фактори, питання, на які повинна бути спрямована основна увага при проведенні певних досліджень. У цьому розділі треба представити пропозиції щодо удосконалення впровадження у практичну діяльність аспектів маркетингової діяльності, що були досліджені в першому розділі. Студент повинен обґрунтувати свої пропозиції, переконливо аргументуючи їх. Обсяг третього розділу — 20–25 % загального обсягу курсової роботи.

Висновки У висновках викладаються найважливіші наукові та практичні результати, одержані в результаті дослідження. За змістом висновки мають бути пов’язані зі структурою роботи і випливати із завдань дослідження. Висновки повинні бути стислими та повною мірою відображати матеріал, викладений в курсовій роботі.

Список використаних джерел Список літератури містить всі джерела інформації, що використовувалися при написанні курсової роботи.

Додатки За необхідності до додатків доцільно включати допоміжний матеріал, необхідний для повноти сприйняття курсової роботи: • проміжні математичні доведення, формули і розрахунки; • таблиці допоміжних цифрових даних; • протоколи і акти випробувань, впровадження, розрахунки економічного ефекту; • інструкції і методики, опис алгоритмів і програм вирішення задач на ЕОМ, розроблені у процесі виконання роботи; • ілюстрації допоміжного характеру.