Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова_ком.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
859.65 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра радіоелектронних апаратів і телекомунікацій

Методичні вказівки до виконання курсового проекту

для студентів напряму підготовки “Телекомунікації”

з дисципліни

Системи комутації в електрозв’язку

на тему:

Міська опорна цифрова система

комутації “Квант-Є”

Хмельницький 2010

1. Зміст та вимоги до курсового проекту

Курсовий проект з дисципліни ”Системи комутації в електрозв’язку” виконується у VII семестрі для підвищення кваліфікаційних навиків студен­тів. Завдання на курсовий проект студенти отримують у викладача. Проект виконується у вигляді пояснювальної записки обсягом 25–30 машинописних сторінок (ф. А4, 14 шрифт).

При розробці курсового проекту необхідно дотримуватися певних вимог та стандартів. Проект повинен містити наступні структурні елементи:

  • титульний аркуш (додаток 9);

  • анотацію;

  • бланк завдання (додаток 10);

  • зміст;

  • вступ;

  • розділи основної частини;

  • висновки;

  • перелік посилань;

  • додатки (при необхідності).

Анотація. У анотації вказується тема курсового проекту, його ос­новне призначення, об’єм пояснювальної записки, перелік графічної частини проекту, перелік додатків тощо.

Вступ. У ньому коротко описується стан питання, формулюється мета і завдання проекту, а також актуальність та обґрунтованість прийнятих рішень.

Основна частина. Вона має типову структуру, яка передбачає висвіт­лення та вирішення наступних питань:

1. Розрахунок структурної схеми МТМ

2. Розрахунок інтенсивності телефонного навантаження

3. Розрахунок кількості ЗЛ та ГТ

4. Розрахунок кількості АМ

5. Розробка функціональної схеми

6. Розробка з’єднувального тракту

7. Опис процесу встановлення з’єднання

Висновки. У висновках наводяться результати проведених розрахун­ків.

Перелік посилань. У розділі дається перелік літератури, яка була використана при розробці курсового проекту. Список використаних джерел формується у тому порядку, в якому зустрічаються посилання, з додатковим урахуванням вимог ДСТУ ГОСТ 7.1:2006 та СТУ 207.002:2004.

Додатки. До них включають допоміжні матеріали та документи, на підставі яких виконувалась розробка курсового проекту.

1.2. Завдання для курсового проектування

На основі отриманих вихідних даних, які надав викладач необхідно:

1. Здійснити розрахунок структурної схеми МТМ

2. Здійснити розрахунок інтенсивності телефонного навантаження

3. Здійснити розрахунок кількості ЗЛ та ГТ

4. Здійснити розрахунок кількості АМ

5. Розробити функціональну схему

6. Розробити з’єднувальний тракт

7. Здійснити опис процесу встановлення з’єднання

2. Методичні вказівки

2.1. Розробка структурної схеми міської телефонної мережі (мтм)

Цифровізація МТМ здійснюється впровадженням цифрових систем комутації (ЦСК) методом «накладання» ЦСК на існуючу аналогову мережу і «цифровими островами», коли ЦСК працює в одному мікрорайоні. У курсовому проекті передбачається використовувати перший метод, тобто встановити ОПС в одному з районів міста і ввімкнути в неї виносний комутаційний модуль (ВКМ), що виконує роль підстанції, яка розміщена у будинку РАТС-2.

Відстань між РАТС у курсовому проекті визначається методом трикутника в масштабі 1 см=1 км. На рис.2.1 приведено приклад, коли відомо, що і , а необхідно визначити . Розташування станцій вибирається довільно.

Рис. 2.1 – Метод визначення відстані

Тип сполучних ліній визначається економічними міркуваннями і технічними можливостями. Лінії між аналоговими районними автоматичними телефонними станціями (РАТС) використовуються з’єднувальні лінії (ЗЛ) однобічної дії і вибираються, виходячи з відстаней між станціями. Якщо довжина лінії до 1,5 км, то використовуються фізичні три дротяні лінії, якщо від 1,5 км до 8,0 км – фізичні двопровідні з’єднуючі лінії (ЗЛ) і якщо довжина більше 8,0 км, то ущільнені за допомогою системи передачі (СП) типу ІКМ.

ЗЛ між ЦСК і існуючими РАТС рекомендується використовувати однобічної дії, цифрові із швидкістю 2,048 кбіт/с. В цьому випадку на РАТС встановлюється комплект СП типу ІКМ для переходу від цифрового сигналу до аналогових.

ЗЛ між цифровими станціями (ОПС) тільки цифрові типу Е1, двосторонньої дії. На рис. 2.2 приведені структурні схеми МТМ для місцевого зв’язку (рис.2.2, а) та для АМТС і вузла спеціальних служб (ВСС), який розташований у будинку РАТС-J (рис.2.2, б).

Рис. 2.2 – Структурна схема МТМ

а) схема місцевого зв’язку;

б) схема зв’язку з АМТС та ВСС (ВСС у будинку РАТС-J)

Нумерація абонентських ліній (АЛ) на МТМ залежить від числа РАТС і ємності мережі. Якщо ємність мережі не перевищує 80000 номерів, то нумерація п'ятизначна, у якій перша цифра визначає районну АТС. Нумерація в межах станції може бути типу «К-00-00»-«К-99-99» чи «К-11-11»-«К-00-00», де К - код РАТС. Якщо проектована ОПС має ємність більш 10000 номерів, то доцільно використовувати змішану нумерацію: шестизначну на ОПС, залишивши на існуючій мережі п'ятизначну нумерацію.

Ємність ОПС складається з ємності опорної станції рівних числу індивідуальних телефонних апаратів (ТА) і таксофонів. Нумерація для ЦСК робиться єдина.