Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стратегический анализ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
174.02 Кб
Скачать

19,Види ризику та вплив їх на продуктивність підприємства.

Ризик — це невизначеність в одержанні доходу взагалі або в одержанні того розміру доходу від інвестицій, на які розраховує інвестор.

На думку В. Шарпа, ризик поділяється на систематичний і несистематичний. Систематичний ризик є частиною загального ризику, який залежить від загального стану економіки. Систематичний ризик інколи в літературі називають ринковим ризиком.

Несистематичний ризик є ризиком для конкретного інвестора. Кожен підприємець встановлює для себе прийнятний ступінь ризику. Як допустимий ризик можна прийняти можливість повної втрати прибутку від реалізації того чи іншого проекту. Критичний ризик пов’язаний не тільки з втратою прибутку, а й з недоотриманням виручки, коли необхідно витрати компенсувати за свій рахунок. Найбільш загрозливим для підприємства є катастрофічний ризик, що призводить до банкрутства, втрати інвестицій.

Зі структурою капіталу пов’язані два поняття ризику: підприємницький та фінансовий.

Підприємницький ризик — це ризикованість вкладень у активи підприємства, що не має боргів. Він являє собою невизначеність в одержанні майбутнього валового прибутку від операційної діяльності і зумовлений сукупністю чинників:

коливаннями вартості матеріальних ресурсів;

здатністю підприємства змінювати ціни на свою продукцію залежно від зміни ринкової ситуації;

зміною попиту на продукцію підприємства;

зниженням конкурентоспроможності продукції;

високим рівнем операційного важеля (левериджу).

Ризики, які супроводжують фінансову діяльність підприємства, формують великий портфель ризиків і визначаються загальним поняттям — фінансовий ризик. Він становить найбільшу час­тину сукупних господарських ризиків підприємства. Його рівень зростає із збільшенням обсягів і диверсифікацією фінансової діяль­ності підприємства. Фінансовий ризик впливає на різні аспекти господарської діяльності підприємства й супроводжує підготовку практично всіх управлінських рішень. Цей вид ризику, який є додатковим до підприємницького, стосується передусім акціонерів, що володіють звичайними акціями, особливо якщо підприємство у своїй діяльності використовує такі джерела, як позики. Фінансовий ризик виникає за певної структури капіталу і впливає на дохідність звичайних акцій.

20,Оцінка рівня операційного левериджу.

Операційний леверидж. Його суть у тому, що прибуток від основної діяльності залежить від рівня постійних витрат у собівартості продукції. В сучасних умовах виробництва високий рівень постійних витрат спостерігається у високотехнологічних та капіталоємних виробництвах з високою питомою вагою висококваліфікованого персоналу. Таким чином, у періоди спаду виробництва прибуток підприємств з високим рівнем постійних витрат більш чутливий до зміни обсягів реалізації продукції і зміни ринкової ситуації. Чим вищий рівень постійних витрат, тим вищий підприємницький ризик за інших рівних умов. Розглянемо це на прикладі прогнозних варіантів випуску продукції, наведених у табл. 3.1.

Таблиця 3.1

ОЦІНКА РІВНЯ ОПЕРАЦІЙНОГО ЛЕВЕРИДЖУ

№ рядка

Показники

Прогнозні варіанти

І

ІІ

ІІІ

1

Обсяг реалізації продукції (без ПДВ), тис. грн.

250

500

750

2

Сума постійних операційних витрат, тис. грн.

45

45

45

3

Рівень змінних витрат до обсягу реалізації

0,3

0,3

0,3

4

Сума змінних операційних витрат (р. 1 · р. 3), тис. грн.

75

150

225

5

Загальна сума операційних витрат (р. 2 + р. 4), тис. грн.

120

195

270

6

Рівень операційного левериджу (р. 2 : р. 5)

0,38

0,23

0,17

7

Рівень змінних витрат у сумі витрат (р. 4 : р. 5)

0,62

0,77

0,83

Аналіз таблиці показує, що найвищий рівень операційного левериджу спостерігається у першому варіанті. Зі збільшенням обсягів реалізації рівень змінних витрат у сумі витрат має тенденцію до підвищення, а рівень операційного левериджу, тобто рівень постійних витрат — до зниження. Таким чином, підприємницький ризик є обов’язковою складовою будь-якої підприємницької діяльності, а основна частина прибутку, одержаного підприємством, — це винагорода за ризик.