Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стратегический анализ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
174.02 Кб
Скачать

8. Класифікація прогнозів та їх характеристика.

Прогноз — оцінка майбутньої діяльності, а прогнозування — це вид передбачення, оскільки ті, хто цим займається, отримують інформацію про майбутнє.

Прогнози класифікуються за ознаками:

За масштабом прогнозування прогнози розподіляються на:

макроекономічні та структурні;

розвитку окремих комплексів економіки;

галузеві та регіональні;

діяльності господарюючих об’єктів, їх асоціацій, а також окремих виробництв і продуктів.

За терміном і характером розв’язуваних проблем виділяють такі прогнози:

стратегічні;

довгострокові;

середньострокові;

короткострокові;

оперативні.

Стратегічні прогнози мають на меті передбачення найважливіших характеристик (параметрів) формування керованих об’єк­тів у середньостроковій та довгостроковій перспективах; оперативні — призначені для виявлення можливостей для вирішення конкретних аспектів стратегічних прогнозів, короткострокових перспектив і поточної діяльності.

За функціональною ознакою прогнози поділяють на:

пошукові;

нормативні.

Пошуковий прогноз базується на умовному продовженні в майбутньому тенденцій розвитку підприємства, виходячи з оцінки його діяльності в минулому і на нинішньому етапі, й не враховує чинники, які можуть змінити ці тенденції.

Нормативний прогноз, на відміну від пошукового, розроблюється на підставі раніше визначених цілей. Його завданням є розробка шляхів і термінів досягнення можливих станів об’єкта прогнозування в майбутньому.

9. Маркетинг у системі оцінки стратегії виробничої діяльності.

Маркетинг — це вид економічної діяльності, спрямований на забезпечення потреб споживачів за допомогою обміну. Маркетинг орієнтує виробництво і збут на забезпечення попиту споживачів, на становлення і розвиток «ринку споживачів», на витискування «ринку продавця».

Аналіз ринкових ситуацій, результатом якого є виявлення принципів дії ринкових механізмів, показує, що головна особливість існуючих ринків — пріоритетне положення виробника щодо споживача. Ринок такого типу отримав назву «ринок продавця». Коротко це можна представити таким чином: спочатку розроблюється і виробляється товар, а потім відбуваються активні пошуки споживачів та методів інтенсивного збуту. При насиченому ринку вступають в дію жорстка конкуренція, агресивна реклама і витончені форми стимулювання збуту.

Виробництво та збут за умов «ринку покупця» становлять зміст маркетингової діяльності, а дослідження, аналіз та прогнозування — це інструменти маркетингу.

На основі прогнозів, розроблених маркетинговою службою підприємства, можна передбачити появу нової продукції, певні зміни попиту споживачів та інші чинники, які безпосередньо впли­вають на планування виробничої діяльності.

Сьогодні в Україні роль прогнозування підвищується, оскільки активно розвивається «ринок покупця», широко використовуються маркетингові дослідження і виникає потреба в управлінні маркетинговою діяльністю. Управління маркетингом — це управління попитом, для здійснення якого необхідна відповідна інформація про формування обсягів і структуру процесів, що є основою для розробки стратегії виробничої діяльності.

Таким чином, маркетинг та його інструментарій — прогнозування є передумовою визначення стратегії виробничої діяльності підприємства.