Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
30 Автореферат.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
297.47 Кб
Скачать

44

ІНСТИТУТ ПЕДАГОГІКИ АПН УКРАЇНИ

ЖУКОВСЬКИЙ Василь Миколайович

УДК 371.2.034 (73) (091)

Морально-етичне виховання в американській школі

(30-ті роки ХІХ ст. – 90-ті роки ХХ ст.)

Спеціальність 13.00.01 – загальна педагогіка та історія педагогіки

А В Т О Р Е Ф Е Р А Т

дисертації на здобуття наукового ступеня

доктора педагогічних наук

Київ–2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті педагогіки АПН України.

Науковий консультант

доктор педагогічних наук, професор,

академік АПН України

Євтух Микола Борисович,

АПН України,

академік-секретар відділення

вищої школи.

Офіційні опоненти:

доктор психологічних наук, професор, академік АПН України

Бех Іван Дмитрович,

Інститут проблем виховання АПН України, директор;

доктор педагогічних наук, професор

Кемень Володимир Петрович,

Дрогобицький педагогічний університет ім.Івана Франка, декан факультету романо-германської філології;

доктор педагогічних наук, професор

Руснак Іван Степанович, Чернівецький державний університет імені Ю. Федьковича,

завідувач кафедри педагогіки і методики початкового навчання, декан педагогічного факультету.

Провідна установа

Харківський державний педагогічний університет імені Г.С.Сковороди, кафедра історії педагогіки та порівняльної педагогіки, Міністерство освіти і науки України, м. Харків.

Захист відбудеться 12 лютого 2004 р. о 14.00 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.452.01 в Інституті педагогіки АПН України за адресою: 04053, м.Київ, вул.Артема 52-д.

З дисертацією можна ознайомитися в науковій частині Інституту педагогіки АПН України за адресою: 04053, м.Київ, вул.Артема 52-д.

Автореферат розісланий 9 січня 2004 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради Березівська Л.Д.

Загальна характеристика роботи

Актуальність і доцільність дослідження. В умовах глобалізації й інтернаціоналізації міжнародного життя, до якого все більше прилучається Україна, створення “глобального помешкання”, в якому держави й люди тісно взаємопов’язані, в дію вступає одна з найгостріших суперечностей сьогодення – суперечність між глобальним (світовим) і локальним (національним). У цьому зв’язку українська спільнота має розв’язувати завдання щодо формування громадян світу без втрати власної самобутності. Тому стратегічні завдання стосовно реформування українського шкільництва повинні передбачати осмислення та освоєння світової педагогічної спадщини і кращих світових взірців модернізації національних систем освіти й виховання в умовах нових соціокультурних орієнтацій в житті світової спільноти початку ХХІ століття.

З іншого боку, соціалізація сучасної молоді здійснюється в умовах глибокої цивілізаційної кризи що охопила всю світову спільноту. Поширення її негативних проявів становить загрозу для виживання людства. У цій ситуації надзвичайної ваги набувають зусилля міжнародного співтовариства, в тому числі українського суспільства, у справі пошуку виходу з глобальної гуманітарної кризи.

Провідними завданнями соціалізації молоді в сучасному шкільництві є формування громадянина держави, певної регіональної спільноти й громадянина світу. Експертами ради Європи розроблено кодекс виховних цінностей, схвалений як керівництво до дії в умовах мультикультурного суспільства, що включає ставлення людини до себе, стосунки з іншими людьми, ставлення до суспільства й оточуючого середовища. Концепція виховання у дусі “загального блага” ставить перед школою завдання прищеплення молоді таких цінностей, як порядність, терпимість, дисциплінованість, готовність прийти на допомогу, вміння співпрацювати, мужність, а також освоєння основ демократії.

Україна, що прагне збудувати правове демократичне суспільство й інтегруватися в європейську й світову спільноту, для досягнення цієї мети повинна оволодіти надбаннями світової культури й загальнолюдськими цінностями, виховувати високоморальних людей, які здатні до міжкультурної взаємодії й співпраці й керуються глибоким почуттям відповідальності за долю країни та її соціально-економічний розквіт. На сучасному етапі реформування та розбудови системи національної освіти й формування свідомості людей важливого значення набувають пошуки вітчизняних дослідників в галузі теорії й практики морально-етичного виховання.

Вихідні концептуальні засади формування свідомого і духовно багатого громадянина в Україні ґрунтуються на положеннях таких нормативних документів, як Національна доктрина розвитку освіти, Закон України “Про охорону дитинства”, Указ Президента України “Про заходи щодо розвитку духовності, захисту моралі та формування здорового життя громадян”, Концепція громадянського виховання особистості в умовах розвитку української державності, Декларація принципів толерантності, схвалена Генеральною конференцією ЮНЕСКО на ХХVIII сесії, які наголошують на необхідності морально-етичного виховання молоді на основі цінностей вітчизняної та світової культури.

В якості еталону для країн пострадянського простору на зламі століть все частіше виступають традиції західного суспільства з їх можливостями щодо розвитку ефективних педагогічних технологій, що адаптуються до різних соціокультурних умов.

Тому важливо у цьому контексті звернути увагу на всебічне вивчення зарубіжного досвіду розв’язання проблеми виховання молодого покоління. Зокрема, для вітчизняної теорії і практики морально–етичного виховання істотне значення має позитивний педагогічний досвід, набутий у США. Вітчизняними науковцями накопичено значний досвід вивчення педагогічної теорії й практики, проте виховна традиція Америки ще недостатньо відома в Україні. У зв’язку з цим у нашому суспільстві, на жаль, має місце некритичне сприйняття американського способу життя та його виховних ідеалів. Причому запозичуються далеко не кращі зразки американської дійсності. Тому вивчення, аналіз і використання теоретичних і методологічних засад, на яких базується морально-етичне виховання молоді Америки, мають знайти відповідне місце в українській педагогіці на нинішньому етапі розбудови національної школи.

Досвід організації морально-етичного виховання в американській школі є цінним джерелом для вдумливого осмислення й запозичення його позитивних надбань в умовах формування єдиного світового освітнього простору. Його кращі зразки є важливими для української школи ще й тому, що вона, як і суспільство в цілому, опинившись на порозі глобалізації, має справу з проблемами, які були притаманні американським виховним інституціям на різних етапах їх розвитку. У цьому контексті цікавим є досвід американських педагогів щодо морально-етичного виховання в школі, основні пріоритети якого скеровані на досягнення плюралізму моральних цінностей в умовах полікультуралізму. Йдеться передусім про застосування ефективних форм і методів морально-етичного виховання, використання з цією метою потенціалу навчального плану та самої атмосфери школи, різноманітних засобів виховання, залучення школярів до волонтерської праці тощо.

Вивчення й осмислення історії морально-етичного виховання в американській школі дають можливість більш глибоко усвідомити відповідні проблеми українського шкільництва, підвищити ефективність вітчизняної системи виховання, сприятимуть подоланню тенденційних підходів до американського досвіду, які мали місце в минулі часи, допоможуть чіткіше осягнути закономірності його розвитку в українській школі. А цим визначиться підхід до формування вітчизняних концепцій морального виховання.

Стан дослідженості проблеми. Проблеми морально-етичного виховання в американській школі в різний час вивчались рядом українських та російських дослідників. У дореволюційний період окремі аспекти цієї проблематики розглядали Є.П.Ковалевський, П.Г.Межуєв, О.Ф.Музиченко, Є.М.Янжул та інші.

За часів існування СРСР з причин ідеологічного та політичного характеру американський досвід виховання аналізувався тенденційно і висвітлювався з партійно-класових позицій. У радянський період деякі питання морально-етичного виховання в школах США були предметом аналізу українських учених (І.М.Бровер, Я.А.Мамонтов, М.І.Мірошниченко, І.М.Турчанінова, Н.І.Чорна, В.М.Чорний та ін.). Зокрема, досліджувалися такі теми, як: антикомунізм як ідеологічна основа формування життєвих поглядів та орієнтирів американських школярів (Н.І.Чорна); неоконсервативні тенденції в системі морального виховання у педагогіці США, спрямовані на моральне відродження Америки (В.М.Чорний, І.М.Турчанінова); ідеї морального виховання у педагогічній спадщині Дж.Дьюї (І.М.Бровер, Я.А.Мамонтов); підготовка американської молоді до засвоєння цінностей сімейного життя (М.І.Мірошниченко) та інші.

Лідерами в дослідженні проблем морально-етичного виховання в американській школі в радянській період були російські вчені. Стосовно теми нашого дослідження заслуговують на увагу праці М.С.Бернштейна, О.М.Боровикової, Р.Б.Вендровської, Б.Л.Вульфсона, Л.М.Гончарова, О.М.Джуринського, Г.Д.Дмитрієва, І.Д.Звєрєва, І.К.Звєрєвої, В.А.Катирєвої, А.М.Карімського, Р.І.Кречетової, І.М.Лаврухіна, О.С.Леонтьєвої, С.Я.Мажарової, В.І.Малініна, З.О.Малькової, Ф.С.Махова, І.І.Мерзона, А.А.Нусенбаума, І.І.Огороднікова, В.І.Петрищева, В.Я.Пилиповського, К.І.Салімової, І.Ф.Свадковського, З.П.Трофімова, Т.В.Цирліної, Є.В.Чернової, Н.Р.Юсуфбекової та інших, в яких аналізуються загальні питання морально-етичного виховання американської молоді, зокрема: філософські основи морально-етичного виховання, етичні погляди Дж.Дьюї (І.Ф.Свадковський), вплив філософських систем прагматизму, екзистенціалізму й натуралізму на морально-етичне виховання молоді (А.М.Карімський, Р.М.Кречетова); філософія неотомізму й теорія ессенціалізму у зв’язку в морально-етичним вихованням (Л.М.Гончаров, В.О.Катирєва, З.О.Малькова); педагогічні погляди Дж.Дьюї (В.І.Малінін, З.О.Малькова, Л.М.Гончаров); прагматистська педагогіка й неопрагматистські концепції виховання в американській школі (концепції самореалізації, соціальної реалізації, морального розвитку, виховання для виживання, соціального реконструктивізму) (Г.Д.Дмитрієв, О.С.Леонтьєва, З.О.Малькова, В.Я.Пилиповський); теологічний напрямок в морально-етичному вихованні (З.О.Малькова, В.Я.Пилиповський), концепція гуманістичного виховання (Г.Д.Дмитрієв), проблеми сім’ї в американському суспільстві та її виховна роль (О.М.Боровикова, Е.С.Панасенко); прояви расизму в американському суспільстві, освіті й школі (С.Я.Мажарова, А.І.Піскунов).

Чимало досліджень стосувалося окремих аспектів морально-етичного виховання у школі США останніх десятиліть. Зокрема, в них йшлося про: моральне виховання американської молоді в роки другої світової війни (А.А.Нусембаум, Є.Є.Ахшарумова-Мединська); ідеологічне протиборство двох світових політичних систем в галузі освіти й виховання (З.О.Малькова), ідеологію антикомунізму в школах США (І.І.Мерзон) й виховання американських школярів в дусі антикомунізму (Г.Д.Дмитрієв, О.М.Джуринський); ріст консервативних настроїв в американському суспільстві (О.М.Боровикова, Е.С.Панасенко), рух “назад до основ” в американській школі в 1970-1980-х роках (Н.Р.Юсуфбекова, В.Я.Пилиповський), вимоги до реідеологізації американської школи в 1970-1980-х роках (О.М.Джуринський), авторитарний підхід до виховання американської молоді в 1980-х роках (В.Я.Пилиповський); нова виховна модель для американської школи у ХХІ ст., соціал-реконструктивістський напрямок в американській педагогіці (В.Я.Пилиповський); проблеми дисципліни в американській школі (О.М.Боровикова, О.М.Джуринський, Г.Д.Дмитрієв, І.О.Кузнєцова, З.О.Малькова, М.Д.Нікандров, Е.С.Панасенко, В.О.Попов та інші); альтернативні школи у вихованні американської молоді (О.М.Боровикова); використання потенціалу релігії для виховання в школі (Т.І.Басова, О.М.Джуринський, І.Д.Звєрєв, І.К.Звєрєва, З.П.Трофімова), американські релігійні концепції виховання (В.Я.Пилиповський); взаємодію школи і сім’ї (І.Д.Звєрєв, І.К.Звєрєва); взаємозв’язок американської общини й школи (Г.Д.Дмитрієв, В.І.Петрищев); негативний вплив засобів масової інформації на молодь у 1980-х роках (О.М.Боровикова, І.Д.Звєрєв, І.К.Звєрєва, Е.С.Панасенко) тощо.

В роботах, які стосувалися окремих засобів, форм і методів морально-етичного виховання в школі, висвітлювались теми: аналіз підручників для ВНЗ США, в яких розглядалися проблеми виховання школярів (Б.П.Рождественський); аналіз методики С.Саймона, Л.І.Рейса, С.Таймера, Т.Сайдера, М.Борба (О.М.Джуринський); вимоги до вчителя американської школи (І.Д.Звєрєв, І.К.Звєрєва); форми і методи морально-етичного виховання в американській школі (О.М.Джуринський, З.О.Малькова); послаблення виховної функції сім’ї (З.О.Малькова, М.Д.Нікандров); проблеми дисципліни, прояви жорстокості, вандалізму, злочинності, бездуховності, наркоманії, алкоголізму в американській школі (Р.Б. Вендровська, З.О.Малькова, М.Д. Нікандров) і пов’язані з цим програми антинаркотичного, антиалкогольного й статевого виховання американських школярів (М.М.Ведищева, З.О.Малькова, В.О.Подсосова, М.О.Самарець М.Г.Цетлін та інші); традиційні й нові цінності в системі виховання США (Р.Б.Вендровська, В.В.Веселова); теоретико-практичні аспекти полікультурної освіти в американській школі (Г.Д.Дмитрієв), покращення ставлення американців до інтегрованих змішаних шкіл за участю різних етнічних груп (З.О.Малькова), заборона дискримінації за расовими ознаками (Р.Б.Вендровська); розвиток приватних шкіл в США (В.С.Мітіна); виховання молоді в дусі миру (З.О. Малькова); зростання ролі церкви в морально-етичному вихованні молоді (З.О.Малькова).

У пострадянський період дослідження проблем американської школи, в тому числі різних аспектів морально-етичного виховання, значно активізувалися. У вітчизняній педагогічній літературі з початку 1990-х років помітно зріс інтерес до питань виховання в американській школі і вже нагромаджено певний обсяг знань з теорії й практики цього процесу. Важливо, що дослідження, про які йдеться, мають об’єктивний й неупереджений характер. Деякі актуальні проблеми морально-етичного виховання американської молоді стали предметом аналізу багатьох українських науковців. Назвемо найголовніші з цих проблем: сучасна американська філософія освіти й виховання (Т.С.Кошманова, О.І.Литвинов); ідеї гуманістичного виховання у творах американських учених (І.Шевчук); проблеми виховання сучасної американської державної школи і її ціннісні орієнтації, релігійне виховання в американській школі (А.А.Сбруєва); моральне виховання в американській школі та пов’язані з ним проблеми, форми й методи морально-етичного виховання, співпраця школи, сім’ї й громади в морально-етичному вихованні молоді (М.Ю.Красовицький); питання розвитку педагогічної освіти у США (Т.С.Кошманова, С.М.Романова); ідеї морального виховання у педагогічній спадщині Дж.Дьюї (В.О.Коваленко, В.Пішванова); мультикультуралізм як чинник розвитку у школярів високих моральних якостей (М.Ю.Красовицький, О.І. Литвинов).

Протягом 1990-х років різні аспекти виховної роботи в американській школі вивчали російські вчені Р.Б.Вендровська, В.В.Веселова, З.Ю.Голубєва, О.М.Джуринський, Г.О.Джуринський, Г.Д.Дмитрієв, З.О.Малькова, В.С.Мітіна, М.Д.Нікандров, В.Я.Пилиповський та інші. До проблем, які розглядалися цими авторами і які стосуються теми нашого дослідження, слід віднести такі: вимоги в американському суспільстві надати пріоритетності вихованню в школі й посилити морально-етичне виховання молоді (В.В.Веселова, З.О.Малькова); активізація теоретичних та прикладних досліджень проблем дисципліни, агресивності, насилля, наркоманії, алкоголізму неповнолітніх (З.О.Малькова).

Велику роботу по вивченню морально-етичного виховання в американській школі у 30-х роках ХІХ ст. – 90-х роках ХХ ст. Провели американські дослідники. Американськими істориками освіти аналізувалися проблеми морально-етичного виховання в школі у зв’язку з політичними, економічними та релігійними чинниками. Значна увага приділялася діяльності Гораса Манна та інших реформаторів американської школи, теоретиків та практиків прогресивізму, прослідковувалися особливості еволюції морально-етичного виховання американської молоді в роки Другої світової війни та у післявоєнні часи (С.Аткінсон, Дж.Вагонер, П.С.Віолас, Л.А.Кремін, Т.Малескі, С.А.Ріппа, Дж.Сінізі, Дж.Спрінг, С.І.Тозер В.Урбан та ін.). У працях американських філософів освіти Дж.Батлера, Т.Брамельда, Дж.Л.Гутека, Дж.Дьюї, В.Ф.Каннінгема та ін. розкрито філософські основи морально-етичного виховання у певні історичні періоди. Американські вчені В.Беннет, І.А.Вінн, К.Вайян, Б.І.Макклеллан, В.К.Кілпатрік вивчали окремі проблеми морально-етичного виховання на певних етапах його розвитку. Слід відзначити також численні праці Т.Ліккони, присвячені аналізу основних концепцій морального виховання в американській школі, а також роботи А.Л.Локвуда, С.Джілліган, Н.Ноддінгс, які виступали з їх аргументованою критикою.

Досліджувались особливості морально-етичного виховання національних меншин, зокрема афроамериканців, окремих релігійних і культурних груп, а також особливості підготовки вчителів американської школи, їх роль у виховному процесі (Д.Б.Тейяк).

У працях В.Г.Бекка, А.М.Бойлана, Дж.Кларка, П.С.Вітса, В.Ф.Канінгхема, Ф.М.Перка, С.Д.Роуз та ін. аналізувалися релігійні чинники еволюції виховного процесу США, їх наслідки та вплив на розвиток американської школи в цілому, зокрема, місце і роль християнських цінностей в морально-етичному вихованні американської молоді, у першу чергу – учнів приватних релігійних шкіл.

Великий інтерес для нашого дослідження становлять праці авторів основних концепцій виховання, зокрема концепції “розкриття власних цінностей“ (Л.І.Расс, С.Б.Сайман, Г.Кірченбаум), концепції “морального розвитку” (Л.Колберг) та його послідовників (В.Хантер, М.Прат, К.П.Скот), концепції “виховання характеру” (Дж.С.Бенніг, Д.Віадеро, І.А.Вінн, В.Дж.Гатчінз), в яких розкриваються особливості їх підходів до морально-етичного виховання американських школярів.

Аналіз вітчизняної й зарубіжної педагогічної літератури та дисертаційних досліджень дає підставу констатувати, що, незважаючи на низку праць, які стосуються окремих аспектів морально-етичного виховання в американській школі, його теорія й практика в цілісності та в його історичному розвитку ще не стала предметом наукового аналізу й надбанням нашої національної педагогіки. Проблеми морально-етичного виховання в школі потребують системного вивчення й спеціального аналізу, який передбачав би цілісну характеристику її теоретико-методологічних засад, форм і методів та змістовних парадигм у поєднанні з історико-соціальними, політико-економічними, релігійно-ідеологічними, філософсько-теоретичними, психолого-педагогічними чинниками впродовж тривалого періоду від її становлення і до наших днів. А без цього не можуть бути виявлені глибинні тенденції та сутнісні суперечності морально-етичного виховання, які визначали зміну парадигм та специфічних форм реалізації виховного процесу на різних етапах еволюції американської школи, а отже, не можуть бути адекватно вирішені питання запозичення американського досвіду.

Враховуючи актуальність морально-етичного виховання, а також недостатній стан дослідженості цієї проблеми та доцільність її розробки для формування концепції виховання в Україні на етапі її інтеграції в світовий освітній простір, для дисертаційного дослідження обрано тему “Морально-етичне виховання в американській школі (30-ті рр. ХІХ ст. – 90-ті рр. ХХ ст.)”.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до тематичного плану наукових досліджень Інституту педагогіки АПН України “Українська педагогіка в персоналіях”. Реєстраційний № 0100U006264. Тема затверджена Вченою радою Інституту педагогіки АПН України (Протокол №3 від 30 березня 2000 року).

Об’єктом дослідження є процес виховання американської учнівської молоді у ХІХ - ХХ ст.

Предмет дослідження – зміст, головні тенденції й етапи морально-етичного виховання в американській школі у 30-х рр. ХІХ ст. – 90-х рр. ХХ ст.

Хронологічні межі дослідження охоплюють період від 30-х рр. ХІХ ст. до 90-х рр. ХХ ст. Дослідження починається аналізом морально-етичного виховання американської молоді у 1830-х роках, коли в США розпочався активний процес створення загальної початкової державної школи, спричинений суспільно-політичними, економічними, етнічними та релігійними чинниками. У зв’язку з цим проблема морально-етичного виховання молоді стала особливо актуальною у тогочасній Америці. Вона перетворилася в один з важливих державотворчих чинників, з допомогою якого американці прагнули, з одного боку, подолати негативні наслідки суспільно-політичних процесів, а з іншого, – інтегрувати розрізнені групи іммігрантів та корінного населення в американську націю з єдиним комплексом морально-етичних цінностей. Закінчується робота розглядом морально-етичного виховання в американській школі у 1990-х роках. У цей період американська державна школа після тривалого використання ціннісно нейтральних підходів до морального виховання прийшла до усвідомлення нагальної необхідності здійснення морально-етичного виховання в школі на основі узгодженого (спільного для всіх американців) комплексу моральних цінностей. Саме завдяки таким хронологічним межам дослідження вдалося проаналізувати складний процес розвитку морально-етичного виховання в американській школі, сповнений суперечностей, успіхів і невдач та зробити висновки, які становитимуть інтерес для української школи.

Мета дослідження – розкрити зміст і визначити основні тенденції морально-етичного виховання учнів американської школи впродовж 30-х рр. ХІХ ст. – 90-х рр. ХХ ст. Відповідно до предмета й мети роботи були сформульовані такі завдання:

  1. Виявити й дослідити соціально–економічні, політичні, релігійні, науково-теоретичні та організаційно–педагогічні передумови розвитку системи морально–етичного виховання в американській школі у 30-х роках ХІХ ст. – 90-х роках ХХ ст.

  2. Здійснити системне дослідження процесу морально–етичного виховання в американській школі в 30-х роках ХІХ ст. – 90-х роках ХХ ст.

  3. Виявити сутнісні характеристики основних концепцій та напрямків морально–етичного виховання у 30-х роках ХІХ ст. – 90-х роках ХХ ст.

  4. Виділити та обґрунтувати основні етапи морально-етичного виховання у зазначений період.

  5. Розкрити зміст, структуру, форми, методи й засоби реалізації морально–етичного виховання на кожному з виділених етапів.

  6. Відстежити основні ознаки, тенденції й суперечності морально–етичного виховання учнів у школах США в 30-х роках ХІХ ст. – 90-х роках ХХ ст.

Методологічною основою дослідження є: єдність логіко-гносеологічного, структурно-функціонального та історичного підходів до вивчення морально-етичного виховання, завдяки якій стає можливим його системний і, зокрема, системно-генетичний аналіз. Так,

– логіко-гносеологічний підхід передбачає концептуальний аналіз основних понять, принципів та парадигм, які лежали в основі поглядів американських філософів освіти та педагогів на різних історичних етапах розвитку морально-етичного виховання в американській школі, встановлення їх взаємозв’язку й можливої субординації;

  • структурно-функціональний підхід до морально-етичного виховання передбачає виявлення та вивчення специфічних функцій його структурних елементів на всіх рівнях аналізу, починаючи з функціонування основних суспільних виховних інституцій і кінчаючи аналізом окремих концепцій морального виховання, моральних цінностей, принципів, методів, форм і засобів виховного процесу;

– історичний підхід має на меті вивчення відповідного педагогічного досвіду в його історичному розвитку, аналіз та оцінювання історико-педагогічних подій, концепцій та програм виховання у контексті їх становлення і розвитку з метою виявлення внутрішніх та зовнішніх зв’язків, детермінант і суперечностей;

– системний підхід до вивчення морально-етичного виховання дає можливість досліджувати його як органічну цілісність, де кожний елемент детермінований цілим і, в свою чергу, детермінує так чи інакше усю систему як ціле. Це дає змогу, з одного боку, оцінити місце і роль усіх компонентів і чинників виховного процесу (моральні цінності, форми, методи, засоби, виховну діяльність вчителя тощо); з іншого боку, дослідити взаємозв’язок виховних суспільних інституцій (сім’ї, школи, церкви, громади) з конкретними суспільно-економічними та соціально-культурними чинниками;

– системно-генетичний підхід дає можливість здійснити науково обґрунтовану періодизацію морально-етичного виховання, виявити головні суперечності та тенденції його еволюції, його особливості на окремих історичних етапах, проаналізувати внутрішню об’єктивну логіку протиборства окремих тенденцій та чинників розвитку виховного процесу. Єдність усіх цих підходів забезпечує адекватне вирішення завдань дослідження і досягнення його мети.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]