Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 2.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
31.95 Кб
Скачать

2.2.3 Математика.

Протягом всього періоду проходження переддипломної практики на уроках математики застосовувала різноманітні наочні методи навчання. Ця робота була направлена на розвиток у дітей активності у спілкуванні, логічного та критичного мислення.

На уроках математики використовувала роботу з індивідуальними картками, що полегшило роботу вчителю і учням. (Додаток №7). На цьому уроці використала гру «Забий м’яч у ворота», на дошці був наочний метод воріт і м’яча, для того, щоб забити м’яч у ворота потрібно розв’язати приклад. Ця робота зацікавила учнів, покращила їх ефективність роботи на уроці. На уроках математики використовувала різноманітні картки, таблиці для усних обчислень, ланцюжки з прикладами, малюнки до задач, скорочений запис задачі.

28

Використання наочних методів на уроках математики зацікавлює учнів, розвиває мислення, мовлення, збагачує словниковий запас.

Можна зробити висновок, що застосування на уроках математики наочних методів навчання несе велику користь для молодших школярів. Уроки стають не тільки цікавішими, захоплюючими, активними, а й збагачують розум дітей новими знаннями так, що вони ніби самі до них доходять. Уроки математики, де застосовуються наочні методи навчання насичені активністю як вчителя, так і всіх учнів.

2.2.4 Українська мова.

Уроки української мови є одним з головних серед уроків у початковій школі, на цих уроках діти збагачують словниковий запас, розвивають мовлення, мислення. Тому ці уроки для учнів повинні бути цікавими, зрозумілими та доступними.

На уроках української мови використовувала індивідуальні картки з завданнями для кожного учня окремо, ця робота була ефективною, так як кожен міг зосередитися над своїм завданням. (Додаток №8). На даному уроці використовувала надруковані слова, правила, скоромовки. Що покращувало ефективність роботи учнів на уроці.

Отже, можна зробити висновок, що використання наочних методів на уроках української мови просто необхідно. Учні сприймають матеріал краще, якщо вони бачать завдання на дошці. Предмет української мови дуже важливий для учнів початкової школи. Тому уроки повинні бути цікавими та доступними для учнів. Це все забезпечують методи наочності.

2.3 Аналіз проведеної роботи.

Впродовж всього часу проходження педагогічної переддипломної практики зробила висновок, що використання наочних методів на уроках у початковій школі робить процес навчання значно ефективнішим. Уроки стають більш

29

цікавими, змістовними, і відповідно учні краще сприймають матеріал. Але при використанні на уроках наочних методів обов’язково звертала увагу на те, щоб наочні методи були доступними і зрозумілими для всіх учнів.

На уроках читання при використанні наочних методів процес навчання стає більш ефективним. Діти бачать малюнки до віршів, оповідань і краще розуміють і запам’ятовують зміст прочитаного. При спостереженні за учнями, як вони сприймають матеріал при використанні наочних методів навчання було отримано такі результати:

Високий рівень

53,8%

Середній рівень

30,4%

Низький рівень

10%

(Додаток №9)

Більшість учнів мають високий рівень засвоєння знань. Але потрібно звернути увагу, хоч і на незначний відсоток учнів з низьким рівнем засвоєння знань при використанні наочних методів навчання.

Спостерігаючи за учнями на уроках «Я і У країна», можна зробити висновок, що при використанні на цих уроках методів наочності процес навчання стає для учнів більш цікавим, і відповідно процес запам’ятовування матеріалу стає кращим. При спостережені було отримано такі результати:

Високий рівень

60%

Середній рівень

35,5%

Низький рівень

5%

(Додаток №10)

На уроках «Я і Україна» більшість учнів при використанні наочних методів мають високий рівень засвоєння знань.

30

На уроках математики спостерігаючи за рівнем засвоєння знань учнів, при використанні наочних методів навчання, отримано такі результати:

Високий рівень

32,5%

Середній рівень

58,2%

Низький рівень

9,3%

(Додаток №11)

На уроках математики, при використанні наочних методів, більшість учнів мають середній рівень засвоєння знань. Так як, математика – це більш точна наука і не кожен учень має здібності до цього предмету. Але можна вважати використання наочних методів на уроках математики успішним, так як рівень засвоєння знань переважає високий і середній.

На уроках української мови спостерігаючи за рівнем засвоєння знань учнів, при використанні наочних методів навчання, отримано такі результати:

Високий рівень

35,8%

Середній рівень

55,2%

Низький рівень

9%

(Додаток №12)

На уроках української мови, так само, як і на уроках математики переважає середній рівень засвоєння знань. Так як, не всі учні мають здібності до української мови.

31

Висновки.

Обравши тему курсової роботи «Впровадження наочних методів навчання в початковій школі» ставили за мету виділити та експериментально перевірити дидактичні умови використання наочних методів на уроках в початковій школі. В процесі перевірки ознайомилась з великою кількістю літератури з даної теми. Переконалась, що зараз з року в рік випускається все більша кількість книг, брошур, методичок, які ставлять за мету вивчення застосування наочних методів в навчанні молодших школярів.

Під час проходження переддипломної педагогічної практики використовувалось багато нових наочних методів у навчанні учнів того класу, де проходила практику. Провівши цю роботу, переконалася, що застосування наочних методів (таблиці, схеми, картинки, презентації, малюнки) у процесі навчання дітей ефективно впливає на загальний розвиток їх пізнавальної діяльності, робить мовлення дітей впевненішим, логічно завершеним.

Опрацювавши матеріал з теми курсової роботи, переконалась, що наочні методи є найбільш оптимальною формою навчання в умовах сучасної школи. З кожним днем суспільство, держава висувають все нові вимоги до шкіл, а наочні методи навчання відповідають всім цим вимогам, бо вони ефективно сприяють як формуванню цінностей, навичок і вмінь, так і створенню атмосфери співпраці, взаємодії педагога з дитячим колективом. На власному досвіді переконалась, що фронтальна, групова, парна, а також індивідуальна робота з учнями приносить гарні результати, якщо вона правильно побудована з методичної точки зору.

Виходячи із змісту курсової роботи, на практиці використовувались як наочні методи в цілому, так і їх елементи. Саме застосовані на практиці наочні методи дали змогу створювати навчальне середовище, в якому теорія і практика засвоювались одночасно, а це надало змогу учням формувати характер,

32

розвивати світогляд, логічне мислення. При цьому сам навчально-виховний процес організовувався так, що учні шукали зв'язок між новими та вже раніше отриманими знаннями; приймати нові рішення, мали змогу робити власні «відкриття», формували власні ідеї та думки за допомогою різноманітних засобів, а головне – навчилися співробітництву.

Тому можна зробити висновок, що наочні методи навчання – це навчання, занурене у спілкування, діалогове навчання, тісна взаємодія між вчителем та учнями. На сучасному етапі можливо впровадити майже всі наочні методи в життя. Робота вчителя на таких уроках повинна бути ретельно продуманою. Вибір конкретних наочних методів залежить від успішності та інтелектуального розвитку окремого класу, якщо метою вчителя є спрямування навчально-виховного процесу на формування духовного світу особистості, розкриття потенційних можливостей, здібностей учнів, то треба широко запроваджувати нові наочні методи, спрямовані на всебічний розвиток дітей.