Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 2.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
31.95 Кб
Скачать

2.2 Використання наочних методів навчання на уроках.

2.2.1 Читання.

В початковій школі одним з найважливіших предметів постає читання, в ході якого душі дітей збагачуються розумним, добрим, вічним. На цих уроках діти, активно пізнаючи світ, вчаться виразно, чітко, правильно читати, висловлювати свої думки, мислити. Тому уроки читання для дітей повинні стати змістовними, цікавими і сповненими творчої активної роботи. Таку роботу на уроці забезпечують наочні методи навчання.

Під час роботи на місці вчителя початкових класів якнайширше ці методи впроваджувались на уроках читання. На уроці була застосована презентація в якій було подано все необхідне на уроці. Використала методом наочності гру «Порахуй прочитай». Цей наочний метод допоміг дітям швидко дізнатися тему уроку. Використовуючи плакат на дошці врахувала, щоб було добре видно всі дітям. На даному уроці вивчали тему «Різнокольорові вірші», використовуючи на уроці ТЗН (презентацію) показала учням багато різноманітних ілюстрацій до віршів та картинок, що зацікавило дітей і покращило ефективність роботи класу

26

на уроці. Учні могли, дивлячись на картинку, робити висновки та аналізувати вірші. Такий вид роботи надихає дітей, поповнює їх словниковий запас. Ця робота є продуктивною, тому що вона дуже подобається дітям. Роль вчителя – ставити питання і керувати обговоренням таким чином, щоб учасники мали змогу детально дослідити ситуацію. (Додаток №5)

Можна зробити висновок, що метою всіх застосованих наочних методів є створення комфортних умов навчання, при яких кожен учень відчуває свою успішність, свою інтелектуальну досконалість, що робить продуктивним сам освітній процес на уроці читання. На уроках читання через всі методи наочності вчитель може розвивати у дітей основні вміння і навички, а процес передачі знань неодмінно стає цікавим, сучасним, активним.

2.2.2 Я і Україна.

Дослідження ефективності наочних методів навчання в процесі вивчення предмету «Я і Україна» показали, що ці методи уможливлюють активність школярів початкової школи на уроках. Саме наочні методи дають можливість організувати роботу як індивідуально, так і в постійних та змінних групах. Вимагалося створення таких умов взаємодії, які б психологічно мотивували в учнів потребу висловлюватися щиро і безпосередньо. Таким чином діти демонстрували вміння мислити. Всі застосовані наочні методи приносили велику користь при вивчені, перевірці навчального матеріалу.

На уроках «Я і Україна» використовувала малюнки до оповідань, що дало змогу учням краще сприйняти новий матеріал і надовше його запам’ятати. За допомогою малюнка діти обговорювали різноманітні ситуації, робили висновки, кожен учень висловлював свою точку зору, що розвивало у дітей логічне мислення, мовлення, уміння робити висновки. (Додаток №6). На даному уроці використала «права дитини згідно з Конвенцією» в картинках, що дало змогу дітям краще запам’ятати права, і обговорити кожне правило. Ще на

27

уроках використовувала надруковані самостійні роботи, що помегшило роботу вчителю і дітям. Кожен учень міг зосередитися над своєю роботою. При друкувані самостійних робіт та інших наочних методів враховувала, щоб було добре видно всім дітям. Метод наочності на даному уроці допоміг учням краще запам’ятати і закріпити новий матеріал.

Предмет «Я і Україна» – дуже важлива ланка в ланцюзі предметів початкової школи. Але матеріал, який вивчається не завжди є цікавим, а головне – доступним дітям 7 – 8 років. Саме тому застосування наочних методів робить вивчення цього предмету активним, цікавим, а матеріал, який вивчається – нескладним і доступним. Всі ці методи наочності дуже подобаються дітям, вони із задоволенням виконують завдання вчителя. Наочні методи на уроках «Я і Україна» спонукають до спостереження, критичної самооцінки, а також до оцінки своїх колег. Ці методи створюють чудове навчальне середовище, в якому теорія і практика засвоюються одночасно.