Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект Метрология 2011.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

2.6. Інформаційне забезпечення робіт з стандартизації

2.6.1. Міжнародна інформаційна система

Провідну роль в інформаційному забезпеченні національних органів зі стандартизації практично всіх розвинених країн світу відіграє Міжнародна організація з стандартизації (ISO) в особі Комітету з інформаційних систем і послуг (INFСO).

До компетенцій INFСO входить в першу чергу координування та гармонізація діяльності ISO в галузі інформаційних послуг, баз даних, маркетингу, продажу стандартів і технічних регламентів в світовому масштабі. INFCO консультує ISO у питаннях розробки політики з гармонізації стандартів, а також керує і контролює діяльність Інформаційної мережі ISO - ISONET. Крім цих основних задач, INFСO виконує велику кількість робіт, пов'язаних з інформаційною діяльністю, а саме:

  • розробляє посібники з організації і роботи інформаційних центрів з стандартизації;

  • проводить аналіз і вивчення ринку інформаційних і маркетингових послуг;

  • розробляє i поширює рекомендації стосовно загальних принципів збору, збереження, пошуку, обміну інформацією;

  • організовує і веде системи виробництва і поширення документів у самій ISO;

  • популяризує і заохочує застосування міжнародних стандартів в галузі інформаційних послуг;

  • організує обмін досвідом і інформацією про роботу різноманітних інформаційних центрів;

  • співпрацює з міжнародними організаціями з питань інформації і суміжних видів діяльності;

  • приймає і реєстрації членів ISONET.

Такий широкий діапазон роботи став підставою для сучасної назви комітету (стара назва - Комітет з інформації)

INFСO підзвітний Генеральній Асамблеї ISO, що визначає напрямки його діяльності, цілі і задачі, а Комітет регулярно звітує перед ISO про виконану роботу.

Членами INFCO можуть бути будь-які комітети - члени ISO, якщо вони виявляють зацікавлення роботою комітету. Членство розділяється на три категорії: дійсний член (Р), спостерігач (ПРО), член-кореспондент. До складу INFСO входять Керівна рада і три групи: з інформації, з систем і з маркетингу.

На найближчу перспективу INFСO передбачає розробку рекомендацій зі створення міжнародної електронної інформаційної довідкової служби про стандарти, підготування загальних керівних принципів з захисту авторських прав на паперових і електронних носіях інформації, стратегічне планування маркетингу в галузі міжнародної стандартизації та рішення інших задач, у тому числі пов'язаних з удосконалюванням діяльності самого Комітету.

Комітет складається з 61 дійсного члена і 16 членів-спостерігачів.

Інформаційна система ISO - ISONET входить до складу групи з інформації INFСO. Пріоритетні цілі ISONET - забезпечення обміну інформацією про міжнародні і національні стандарти, про документи з стандартизації (у тому числі урядові), про видання книг, довідників і навчальної літератури в галузі стандартизації; установлення контактів з інформаційними системами інших міжнародних організацій (ООН, ЮНЕСКО, МАГАТЕ й ін.) і створення єдиної інформаційної мови, тезауруса (У ISONET прийняті два тезауруси, розроблені французькою AFNOR і англійською BSI національними організаціями з стандартизації).

На 1997 р. у складі ISONET 63 національних члена, 2 асоційованих і 6 міжнародних членів та інформаційний центр ISO/IEC. (Україна в особі Держстандарту - національний член ISONET).

У інформаційному забезпеченні велику роль відіграє Міжнародний класифікатор з стандартизації (МКС), що служить методичною основою для підготування національних покажчиків стандартів. Декілька країн (Канада, Ісландія, Ірландія, Італія й ін.) уже ввели МКС у свої інформаційні системи.