Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
strakhuvannya_2.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
109.29 Кб
Скачать

7.3. Страхування професійної відповідальності

 

Воно пов‘язане з можливістю пред‘явлення претензій особам за наслідки помилок, допущених ними під час виконання професійних обов‘язків, вказаних у страховому полісі.

Виділяють 2групи ризиків:

1)      Ризики, пов‘язані з можливістю заподіяння 3ім особам тілесних ушкоджень та шкоди здоров‘ю. Страхувальники – лікарі, хірурги, дантисти і т.д., а також водії, що працюють за наймом;

2)      Ризики, пов‘язані з можливістю заподіяння матеріальних збитків з врахуванням терміну втрати права на пред‘явлення претензій, пов‘язаних з діяльністю архітекторів, адвокатів, консультантів.

Страхові випадки

Помилка, допущена страхувальником під час виконання професійних обов‘язків, яка призвела до матеріальних збитків або втрати здоров‘я, заподіяння тілесних ушкоджень чи смерті 3х осіб.

Страхова сума

При добровільному страхуванні – встановлюється за домовленістю сторін. При обов‘язковому – мінімальна страхова сума визначається чинним законодавством

Страхові платежі

Ставки платежів залежать від професії, віку, стажу роботи, дати отримання кваліфікації, дати підвищення кваліфікації, а при обов‘язковому страхуванні, крім того, від загальної кількості працюючих, що підлягають страхуванню, і від встановленого ліміту відповідальності.

Якщо претензії до першого страхувальника пред‘являють одразу кілька осіб і обсяг спричинених збитків перевищує загальний ліміт відповідальності страховика обумовленого договором, то відшкодування здійснюється пропорційно відношенню суми завданих збитків до загального ліміту відповідальності страховика.

За цим видом страхування передбачається франшиза, до якої можуть додаватися витрати, пов‘язані з роботою незалежних експертів щодо встановлення суми збитків.

 

 

7.4. Страхування відповідальності за забруднення довкілля

 

Страхування відповідальності за забруднення навколишнього середовища пов'язано з відшкодуванням збитку, нанесеного третім особам, від забруднення навколишнього середовища.

Страхувальниками є підприємства.

Страхові випадки – це раптове ненавмисне нанесення шкоди в результаті аварії і неочікуваного викиду забруднюючих речовин у навколишнє природне середовище.

Страхове відшкодування включає в себе компенсацію збитку майну, компенсацію збитків, що виникли внаслідок погіршення життя в навколишньому природному середовищі, витрати, пов’язані з порятунком життя та майна громадян, витрати на очистку забрудненої території. Суми штрафів не включаються у страхове покриття. Не покриваються також збитки від постійних, повторних чи навмисних викидів, навмисного порушення страхувальником вимог чинного законодавства.

Договір страхування може укладатися на 1 рік, хоч для страхувальника більш вигідним є довгострокове страхування. Чітко визначаються територіальні межі страхування.

Тарифні ставки найчастіше встановлюються в процентах від річного обсягу реалізації продукції підприємства і диференціюються залежно від ступеня ризику підприємства і проведення превентивних заходів.

Такий вид страхування здійснюється добровільно, розвивається на даний час, але багато питань його організації ще не вирішені, в тому числі на державному рівні. Ризики відповідальності за шкоду, спричинену здоров'ю, життю і майну третіх осіб в результаті забруднення навколишнього середовища, викликаного нещасним випадком (аварія, пожежа, стихійні лиха та інше) часто включаються в звичайний договір страхування цивільної відповідальності.

Страхове відшкодування виплачується тільки у випадку раптового і не передбачуваного забруднення навколишнього середовища і не розповсюджується на збиток, нанесений в результаті постійних або повторюваних випадків.

 

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]