Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси екзамен.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
301.06 Кб
Скачать

40. Облік нарахування заробітної плати

Порядок нарахування заробітної плати та грошового забезпечення

Для нарахування заробітної плати працівникам з погодинною оплатою праці необхідні відомості про посадові оклади (штатний розпис), присвоєні розряди (накази (розпорядження)), годинні тарифні ставки (тарифну сітку), а також дані табельного обліку відпрацьованого ними часу за відповідний період (місяць). Нараховують заробітну плату раз на місяць.

Крім первинних документів, для розрахунків заробітної плати потрібно враховувати нормативні акти, що регулюють нарахування заробітної плати в бюджетних установах різних профілів.

З метою впорядкування оплати праці працівників бюджетних установ, а також створення механізму підтримання на постійному рівні оптимальних міжгалузевих співвідношень в оплаті праці постановою КМУ "Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери" від 30.08.2002 р. № 1298 (далі - постанова № 1298) було затверджено:

o єдину тарифну сітку розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників;

o схеми тарифних розрядів посад працівників всіх бюджетних установ;

o ставки погодинної оплати праці працівників усіх галузей економіки.

Тарифна ставка - це розмір заробітної плати за одиницю часу. Існують годинні, денні та місячні тарифні ставки. У бюджетних установах застосовуються переважно місячні тарифні ставки заробітної плати, які називаються посадовими окладами.

Посадові оклади (тарифні ставки) за розрядами Єдиної тарифної сітки визначаються шляхом множення окладу (ставки) працівника 1 тарифного розряду на відповідний тарифний коефіцієнт. У разі коли посадовий оклад (тарифна ставка) визначені у гривнях з копійками, цифри до 0,5 відкидаються, від 0,5 і вище - заокруглюються до однієї гривні.

Тарифні списки - єдині документи, що визначають розміри посадових місячних окладів, тарифних ставок і надбавок окремих працівників. Установлена за тарифікацією та зафіксована в тарифікаційних списках ставка заробітної плати виплачується працівникам щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.

Установлена за тарифікацією та зафіксована в тарифікаційних списках ставка заробітної плати виплачується працівникам щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.

Крім основної роботи, працівникам бюджетних установ дозволено працювати за сумісництвом.

41. Облік утримань із заробітної плати

Державне регулювання доходів громадян здійснюється в основному встановленням мінімальної заробітної плати та утриманням із заробітної плати податку з доходів громадян та інших зборів.

Бухгалтерські проведення і ставки основних утримань із заробітної плати подано в табл.

Перші чотири утримання є обов'язковими. Профспілкові внески утримуються за заявою членів профспілки.

При нарахуванні авансу бухгалтерські проведення не роблять.

Аліменти утримуються із нарахованої заробітної плати без утриманих податків [14]. Ставки:

— 1 дитина — 25 % ;

— 2 дитини — 33 % ;

— З дитини і більше — 50 % .

Загальна сума утримань із заробітної плати не повинна перевищувати 50 % заробітної плати.

Податок з доходів фізичних осіб визначається згідно із Законом [8] з 2007 р. у розмірі 15 % від нарахованої заробітної плати за вирахуванням однієї мінімальної заробітної плати,

встановленої в поточний період (податкова соціальна пільга) якщо нарахована заробітна плата не перевищує суми місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, помноженої на 1,4 і закругленої до найближчих 10 грн. На перехідний період (2004—2007 pp.) ставка податку становить 13 % , а соціальна пільга, відповідно: в 2004 р. — 30 % мінімальної зарплати, в 2005 р. — 50 % , в 2006 р. — 80 % .

Певні категорії громадян мають право на отримання соціальної пільги більшого розміру, а саме: 150 % мінімальної зарплати — одинокі батьки, вдівці або вдови, багатодітні батьки і батьки дітей-інвалідів (на кожну дитину), особи, що постраждали від Чорнобильської катастрофи 1 і 2 категорій, інваліди І або II групи, учні, студенти, аспіранти, військовослужбовці строкової служби тощо (п. 6.1.2 Закону [8]).

Якщо працівник має дві пільги, застосовують більшу з них.

Прибутковий податок утримується із зарплати, яка залишається після утримання із неї внесків на пенсійне і обов'язкове державне соціальне страхування.

Не є об'єктом оподаткування податком з доходів [п. 4.3 Закону]:

— різні види допомоги, яка отримується із бюджетів, Пенсійного фонду і фондів соціального страхування;

— суми отриманих аліментів;

— пенсії;

— суми витрат на відрядження, крім неповернених своєчасно перевитрат;

— вартість безплатного харчування, отриманого робочого одягу тощо;

— вартість путівок на лікування і відпочинок;

— суми стипендій у розмірі не більше одного прожиткового мінімуму для працездатної особи, помноженого на 1,4, тощо.

Крім заробітної плати, підлягають оподаткуванню за різними ставками інші доходи — виграші (30 %), відсотки на депозит (5 %) та ін.

За підсумками звітного року платник податку має право на податковий кредит, суми якого відображені в податковій декларації і підтверджені документально, за такими витратами:

— благодійні внески до неприбуткових організацій (не більш 5 % доходу);

— оплата навчання в середніх професіональних та вищих навчальних закладах (свого або члена своєї родини першого ступеня родства) в розмірі не більше від прожиткового мінімуму, помноженого на 1,4;

— оплата вартості послуг з лікування;

— страхові внески на страхування життя та недержавне пенсійне страхування та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]