Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси екзамен.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
301.06 Кб
Скачать

43. Оплата праці жінок

Особливості правового регулювання праці жінок відображені в окремій главі Кодексу законів про працю. Вони містять підвищені гарантії при прийомі на роботу та звільненні вагітних жінок і жінок, що мають неповнолітніх дітей, заборону праці жінок на важких і шкідливих для здоров’я роботах, додаткові пільги.

Забороняється застосовувати працю жінок на важких роботах і на роботах зі шкідливими умовами праці, а також на підземних роботах. Забороняється залучення жінок до підняття й переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

Не допускається залучення до робіт у нічний час, до надурочних робіт і робіт у вихідні дні та направлення у відрядження вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років.

Жінки, які мають дітей віком від 3 до 14 років, не можуть залучатися до надурочних робіт або направлятися у відрядження без їх згоди.

Крім того, вагітні жінки, жінки, які мають дітей віком до 3 років, згідно з медичною довідкою переводяться на легшу роботу із збереженням середньої заробітної плати за попереднім місцем роботи, якщо нова робота нижче оплачується.

Законодавством установлено, що забороняється відмовляти вагітним жінкам і жінкам, які мають дітей, у прийнятті на роботу із вищевказаних мотивів.

На підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв´язку з вагітністю та пологами тривалістю :

1) до пологів – 70 календарних днів;

2) після пологів – 56 календарних днів ( 70 календарних днів – у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів ), починаючи з дня пологів.

Жінкам, які усиновили новонароджених дітей безпосередньо з пологового будинку надається відпустка з дня усиновлення тривалістю 56 календарних днів ( 70 календарних днів – при усиновленні двох і більше дітей ).

Після закінчення відпустки у зв´язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Тривалість відпустки у зв´язку з вагітністю та пологами обчислюється сумарно і становить 126 календарних днів ( 140 календарних днів – у разі народження двох і більше дітей та в разі ускладнення пологів ).

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку не надається працівнику, якщо дитина перебуває на державному утриманні.

44. Облік нарахувань на фонд оплати праці

Згідно з чинним в Україні законодавством [закони 3—7] одночасно з нарахуванням заробітної плати на підприємстві робиться нарахування платежів до соціальних фондів:

— Пенсійного фонду — субрахунок 651;

— Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності — субрахунок 652;

— Фонду соціального страхування на випадок безробіття — субрахунок 653;

— Фонду страхування від нещасного випадку на виробництві — субрахунок 656 (або інший субрахунок).

Базою для розрахунку цих платежів є фонд оплати праці (ФОП). Крім того, деякі нормативні документи окремо визначають перелік виплат, на які не нараховуються платежі до соціальних фондів.

Одночасно з отриманням у банку грошей на виплату заробітної плати необхідно подати платіжні доручення на перерахування відповідним організаціям усіх утримань із заробітної плати і нарахувань на фонд оплати праці.

Ставки платежів до фондів:

1) Пенсійного — 32 % від ФОП (від зарплати інвалідів — 4 %);

2) соціального страхування — 2,9 % від ФОП (від зарплати інвалідів — 1 % , який перераховується до фонду інвалідів);

3) страхування на випадок безробіття — 1,9 % від ФОП (на зарплату інвалідів не нараховується);

4) страхування від нещасного випадку — ставки диференційовані [11], (додаток Д).

Увага!

1) Перерахуванню до фондів підлягають суми, нараховані на ФОП, і суми, утримані із заробітної плати кожного працівника підприємства, за відрахуванням сум, виплачених за рахунок коштів відповідних фондів.

2) Нарахування платежів до фондів на лікарняні не робиться.

3) Не робиться нарахування платежів і утримання до фондів із зарплати понад 7 середніх заробітних плат за попередній рік.

Первинні документи. Нарахування платежів до фондів оформлюється бухгалтерською довідкою, перерахування — платіжним дорученням.

Бухгалтерські проведення

Суми нарахованих платежів до фондів відносяться у дебет тих рахунків витрат, на які віднесено нараховану заробітну плату.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]