Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси екзамен.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
301.06 Кб
Скачать

36.Облік інших необоротних активів

Інші необоротні матеріальні активи обліковуються на рах.11 і класифікуються за групами:

- бібліотечні фонди (рах.111);

- малоцінні необоротні матеріальні активи (рах.112);

- тимчасові (нетитульні) споруди (рах.113);

- природні ресурси (рах.114);

- інвентарна тара (рах.115);

- предмети прокату (рах.116);

- інші необоротні матеріальні активи (рах.117).

Вартісна ознака віднесення малоцінних необоротних активів до основних засобів визначається в наказі про облікову політику підпри-ємства.

Облік інших необоротних матеріальних активів відповідає вимо-гам П(С)БО 7 (аналогічно основним засобам) в питаннях переоцінки, поліпшення, оприбуткування та вибуття. При придбанні будь-яким способом (купівля, самостійне виготовлення) для обліку використо-вується рахунок 153 «Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів».

За дебетом рахунка 11 відображається:

- надходження придбаних, створених або безоплатно отриманих інших необоротних матеріальних активів за первісною вартістю (приклад 10);

- сума витрат, пов’язаних з поліпшенням об’єктів;

- сума дооцінки вартості таких об’єктів.

За кредитом рахунка 11 відображається:

- вибуття об’єктів внаслідок продажу, безоплатної передачі або

невідповідності їх критеріям визнання активом, а також у разічасткової ліквідації;

- сума уцінки інших необоротних матеріальних активів.

Ліквідація інших необоротних активів, собівартість реалізованих необоротних матеріальних активів відображаються з використанням рахунка 97 «Інші витрати». Фінансовий результат від їх вибуття ви-значається як різниця між доходом від операції вибуття і сумою за-лишкової вартості об’єктів, непрямих податків і витрат, пов’язаних з операцією вибуття, і обліковується на рах.793 «Результат від іншої звичайної діяльності».

Метод амортизації інших необоротних активів обирається під-приємством самостійно, з урахуванням очікуваного способу одер-жання економічних вигод від їх використання (П(С)БО 7).

Амортизація малоцінних необоротних матеріальних активів і бібліотечних фондів може також нараховуватись: прямолінійно; у першому місяці використання об’єкта у розмірі 50% вартості, яка амортизується, і решта 50% вартості у місяці їх виключення зі складу активів; у першому місяці використання у сумі 100% їх вартості.

37. Інвентаризація основних засобів і нематеріальних активів

Для встановлення і приведення у відповідність даних бухгалтерського обліку з фактичною наявністю основних засобів та нематеріальних активів у банках не рідше одного разу на рік перед складанням річного звіту здійснюється інвентаризація основних засобів та нематеріальних активів.

Інвентаризація проводиться також у разі:

зміни матеріально відповідальних осіб (на день приймання-передавання справ);

установлення фактів крадіжок або зловживань, пошкодження цінностей;

пожежі або стихійного лиха;

реорганізації чи ліквідації установи банку.

Для проведення інвентаризації основних засобів створюється інвентаризаційна комісія, персональний склад якої затверджується наказом керівника.У разі неповного складу інвентаризаційної комісії та відсутності матеріально відповідальних працівників інвентаризація не проводиться до вирішення питання щодо заміни відсутніх осіб.

Наявність основних засобів та нематеріальних активів реєструється в інвентаризаційних описах. Після звіряння даних описів з даними обліку встановлюються розбіжності, причини яких з’ясовуються.

Члени інвентаризаційної комісії несуть відповідальність згідно з чинним законодавством за достовірність опису проінвентаризованих об’єктів.До опису забороняється вносити дані про залишки цінностей зі слів матеріально відповідальних осіб або за даними обліку, але без перевірки їх фактичної наявності.

У разі інвентаризації нематеріальних активів як таких, що не мають матеріально-фізичних ознак, їх наявність установлюється за документами, що були підставою для оприбуткування, а також за документами, якими оформлено (тобто підтверджено) майнові права. Програмне забезпечення обчислювальної техніки перевіряється за наявності відповідних носіїв, пояснень та інструкцій щодо їх застосування. Стосовно всіх нематеріальних активів інвентаризаційною комісією встановлюється наявність розпорядчого документа керівника установи про затвердження строків використання таких активів і норми їх амортизації.

Під час інвентаризації основних засобів і нематеріальних активів визначається не лише їхня наявність, а й фактичний стан (міра спрацювання), правильність зарахування до відповідної групи активів установи (основних засобів чи малоцінних і швидкозношуваних предметів). Якщо в процесі інвентаризації розкрито факти віднесення основних засобів до розряду малоцінних і швидкозношуваних предметів чи навпаки, а також наявність предметів, щодо яких немає записів в облікових регістрах, то комісія з’ясовує, коли і з чийого розпорядження побудовано (придбано, оплачено) такі об’єкти (роботи), з відображенням цих відомостей у протоколі засідання комісії та пропозицією про внесення змін до облікових даних. Оцінка об’єктів, виявлених інвентаризацією, як такі, що їх не взято на облік, проводиться згідно із ринковою вартістю з урахуванням фізичного та морального зносу з оформленням акта оцінки.

Основні засоби, що перебувають у лізингу, у ремонті тощо, вносяться до інвентаризаційного опису на підставі актів, накладних, квитанцій та інших документів, які засвідчують приймання вказаного майна переробними, ремонтними підприємствами, підприємствами обслуговування тощо. На основні засоби і нематеріальні активи, що не придатні для використання, інвентаризаційні комісії складають окремі інвентаризаційні описи, які використовуються для складання актів на списання.

Основні засоби та нематеріальні активи, що надходять під час інвентаризації, матеріально відповідальна особа приймає в присутності членів інвентаризаційної комісії. Ці активи вносять до окремого інвентаризаційного опису.

У разі тривалого проведення інвентаризації матеріальні цінності, як виняток, можуть відпускатися матеріально відповідальними особами в присутності членів інвентаризаційної комісії. Такі цінності теж вносять до окремого інвентаризаційного опису.

Результати інвентаризації відображаються у протоколі засідання інвентаризаційної комісії. Протокол інвентаризаційної комісії керівник установи банку розглядає і затверджує в 5-денний строк.

Результати інвентаризації мають бути відображені в обліку і звітності того самого місяця, коли її було закінчено.

Проводячи інвентаризацію, установа банку зобов’язана переглядати метод нарахування амортизації і строк корисного використання активів, якщо відбулися значні зміни умов їх використання.

Основні засоби та нематеріальні активи, що виявлені у надлишку, підлягають оприбуткуванню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]