Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси екзамен.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
301.06 Кб
Скачать

35.Облік основних засобів на консервації

На підприємстві може так статися, що воно не може працювати на повну потужність, і вимушене тимчасово припинити експлуатацію частини основних засобів. Однак припинення експлуатації обладнання, машин, транспортних засобів може зробити їх непридатними, тому необхідно нести певні витрати для збереження основних засобів у належному технічному стані.

Консервація (лат. со^єі^ім - збереження) - тимчасове припинення ходу, розвитку, діяльності будь-чого (ВЕС).

Організаційні основи та порядок підготовки до консервації, проведення консервації та розконсервації основних виробничих засобів підприємств визначає «Положення про консервацію основних виробничих фондів підприємств» [43]. Це Положення обов'язкове для підприємств, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, а також засновані на державній власності. Для інших підприємств це Положення має рекомендаційний характер.

Консервація основних фондів підприємств - це комплекс заходів, спрямованих на довгострокове (але не більше як три роки) зберігання основних фондів підприємств у разі припинення виробничої та іншої господарської діяльності з можливістю подальшого відновлення їх функціонування._________________________

Основні засоби підприємств можуть бути законсервовані, якщо за техніко-економічним обґрунтуванням подальше використання їх у виробництві визнано тимчасово недоцільним (п. 3 [43]).

Консервація, утримання та розконсервація основних засобів підприємства здійснюються згідно з проектом консервації, який повинен бути затверджений:

- органом, уповноваженим управляти його майном, - для підприємств, заснованих на державній власності;

- власником (власниками) за погодженням із міністерством або іншим центральним органом виконавчої влади (за галузевим принципом) - для підприємств, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, або з Мінекономіки, якщо підприємство займається діяльністю, що стосується кількох галузей економіки;

- власником (власниками) - для решти підприємств [43].

Також регулюють порядок консервації основних засобівпідприємств Постанова «Про порядок консервації основних фондів і тимчасового виведення з експлуатації виробничих потужностей підприємств, що виготовляють товари легкої промисловості» [44], Постанова «Про порядок консервації основних фондів і тимчасове виведення з експлуатації виробничих потужностей підприємств, що виготовляють товари лісової та деревообробної промисловості» [45] та «Положення про порядок консервації і розконсервації об'єктів будівництва» [46].Згідно з п. 23 П(С)БО 7 «Основні засоби» [30] «нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об'єкта, який встановлюється підприємством при визнанні цього об'єкта активом (зарахуванні на баланс), і призупиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації». Отже, на вартість об'єктів основних засобів, які знаходяться на консервації, амортизація не нараховується.

На період консервації основні засоби приводяться до стану, який забезпечує збереження технологічного обладнання, будов, споруд, а також безпеку персоналу та охорону навколишнього середовища. Процес консервації та подальше утримання об'єктів основних засобів, які знаходяться на консервації, потребують від підприємства витрат: матеріальних; витрат на оплату праці персоналу, який обслуговує об'єкти; амортизацію основних засобів, які беруть участь у роботах, пов'язаних із консервацією чи утриманням законсервованих об'єктів тощо. Враховуючи, що законсервовані об'єкти не беруть участі у господарській діяльності підприємств, тобто не пов'язані безпосередньо з виробництвом або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), перелічені витрати треба класифікувати як інші витрати, тобто «... витрати, які виникають у процесі звичайної діяльності ... але не пов'язані безпосередньо з виробництвом і/або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг)» (п. 29 П(С)БО 16 «Витрати» [36]).

З метою оподаткування прибутку підприємств у п. 8.4.5 Закону про оподаткування прибутку підприємств [1] зазначено, що у разі виведення з експлуатації окремого об'єкта основних фондів групи 1 балансова вартість такого об'єкта для цілей амортизації прирівнюється до нуля, при цьому амортизаційні відрахування не нараховуються.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]