Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0 предмет, метод, источники-размещение.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
125.95 Кб
Скачать

3. Метод бухгалтерського обліку.

Методом бухгалтерського обліку називають сукупність прийомів за допомогою яких вивчається предмет (тобто господарська діяльність підприємства). Окремі прийоми називають також елементами методу бухгалтерського обліку. Прийнято виділяти вісім прийомів, або елементів методу бухгалтерського обліку : документація, інвентаризація, система рахунків, подвійний запис, грошова оцінка, калькулювання, баланс і звітність.

Документаціяце спосіб первісного відображення спостереження за господарськими операціями. Господарська операція – це частина господарського процесу, що характеризується змінами у складі господарських засобів. Результатом застосування цього прийому є складання бухгалтерських документів. Прийом документації придає бухгалтерському обліку характер достовірності. Проте не всі господарські операції можливо зафіксувати в документах в момент здійснення (це неможливо, наприклад, у випадках помилок, недостач і т.п.) Тому доповненням до першого прийому є другий – інвентаризація.

Інвентаризація – це спосіб виявлення фактичної наявності матеріальних ,грошових та інших засобів. Інвентаризація здійснюється шляхом порівняння фактичної наявності об’єктів обліку з бухгалтерськими даними про них. Прийом інвентаризації придає бухгалтерському обліку характер об’єктивності.

Система рахунків – це спосіб групування та відображення руху об’єктів господарського обліку.

Подвійний запис – це спосіб реєстрації даних на рахунках бухгалтерського обліку, при якому інформація про господарські операції записується (в грошовому вимірюванні) в рівних сумах по дебету одного і кредиту іншого рахунку.

Грошова оцінка – це грошове вимірювання господарських засобів та процесів.

Калькулювання – це спосіб групування витрат і визначення собівартості виготовленої готової продукції (робіт, послуг) або придбаних матеріальних цінностей. Бланк, що призначений для визначення собівартості називають калькуляцією.

Баланс – спосіб групування та співставлення господарських засобів та їх джерел на певну дату.

Звітність – систематизована інформація про діяльність підприємства, що представляється внутрішнім та зовнішнім користувачам у вигляді законодавче встановлених документів (форм звітності)

Усі елементи методу бухгалтерського обліку не виступають самостійно, ізольовано від інших, а навпаки, тісно пов’язані між собою і становлять метод бухгалтерського обліку тільки в своєї єдності.

Заключення.

Ця лекція була присвячена ролі господарського обліку, і зокрема бухгалтерського обліку, у мікро - і макроекономічних процесах. Розглянуто предмет, об’єкти і прийоми цієї науки. При підготовці до семінару особливу увагу слід приділити класифікації господарських засобів, навчившись відрізняти господарські засоби за функціональною роллю від джерел їх формування. У подальшому це буде необхідним для опанування практичних аспектів бухгалтерської діяльності – зокрема складання бухгалтерських проводок. Окремі елементи методу бухгалтерського обліку, що розглядались у третьому питанні, найдуть більш змістовне висвітлення в наступних лекціях. Проте, теоретичні положення даної лекції є своєрідним фундаментом для подальшого вивчення бухгалтерського обліку і весь наступний матеріал буде тісно пов’язаним із тим, що розглянутий зараз.

Саме цим зумовлюється найважливіша вимога систематичності у вивченні бухгалтерського обліку від першої до останньої лекції.