Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0 предмет, метод, источники-размещение.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
125.95 Кб
Скачать

Лекція 0 Бухгалтерський облік у системі господарського обліку

ЗМІСТ

Вступ.

  1. Господарський облік: його види та вимірювачі.

  2. Предмет та об’єкти бухгалтерського обліку.

  3. Метод бухгалтерського обліку.

Заключення.

Література:

  1. Закон України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” від 16.07.1999р., №996-XIV.

  2. Бухгалтерський фінансовий облік. Підручник для студентів вузів спеціальності “Облік і аудит”/ Під ред. Ф.Ф. Бутинця. – Житомир: Рута, 2001. – С.5 – 14.

  3. Грабова Н.М. Теорія бухгалтерського обліку. – К.: А.С.К., 2002. –

С. 3 – 30.

  1. Завгородній В.П. Бухгалтерський облік в Україні з використанням Національних стандартів. – К.: А.С.К., 2001. – С. 5 – 27, 49 – 57.

  2. Пачоли Л. Трактат о счетах и записях. – М.: Финансы и статистика, 1994.

  3. Теоретичні основи бухгалтерського обліку / Л.Г. Деващук., В.І. Єрмолаєва, Я.П. Квач., О.В. Рудинська. / – Харків: Одіссей, 2001. –

С. 14– 33.

7. Ткаченко Н.М. Бухгалтерський фінансовий облік на підприємствах

України. – К.: А.С.К., 2001. – С. 5 – 31.

8. Управленческий учет / Под редакцией Ю.А. Василенко. Учебное

пособие Украинского заочного экономического института. – Харьков:

УЗЭИ, 2000. – С. 3 – 6.

Наочні посібники та додатки:

  1. Схема №1. Види господарського обліку.

  2. Схема №2. Об’єкти бухгалтерського обліку

Вступ

Становлення ринкової економіки в Україні, поява нових господарських структур різних форм власності, розвиток міжнародних економічних зв’язків зумовлюють необхідність удосконалення обліку і контролю як складових частин економічної інформації, необхідної для управління на всіх рівнях.

Управління будь – яким підприємством вимагає систематичної інформації про здійснювані господарські процеси, їх характер і обсяг, про наявність матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, їх використання, про фінансові результати діяльності. Основним джерелом такої інформації є дані поточного бухгалтерського обліку, які систематизуються у звітність. Така звітність має велике значення, оскільки використовується не тільки для економічного аналізу діяльності окремого підприємства з метою отримання інформації, необхідної для управління ним, а й для узагальнення результатів у масштабі галузей і національної економіки в цілому.

Розвиток господарських зв’язків в умовах ринку значно розширює кількість користувачів обліковою і звітною інформацією. Ними є не тільки менеджери, безпосередньо пов’язані з підприємством, а й зовнішні користувачі, які мають прямий фінансовий інтерес.

Підкреслюючи значення бухгалтерського обліку в управлінні господарською діяльністю, видатний німецький вчений – економіст І.Ф. Шерр ще наприкінці XIX століття писав, що “ Бухгалтерський облік – непогрішний суддя минулого, необхідний керівник сучасного і надійний консультант майбутнього кожного підприємства.¹”

У цьому зв’язку важливе значення набуває вивчення теоретичних основ, тобто змісту основних категорій і принципів організації бухгалтерського обліку, знання яких є невід’ємною умовою для чіткого розуміння питань бухгалтерської практики. Бухгалтерський облік розкриває економічну сутність фактів господарської діяльності, зміст і взаємозв’язок між економічними і юридичними категоріями, за допомогою яких ці факти пізнаються. Економічний бік бухгалтерського обліку дає можливість розкрити ефективність господарських процесів, а юридичний – законність їх здійснення.

За своїм змістом бухгалтерський облік тісно пов’язаний з плануванням, економічним аналізом, аудитом, ревізією, правом.