Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0 предмет, метод, источники-размещение.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
125.95 Кб
Скачать

1. Господарський облік: його види та вимірювачі.

Господарські процеси, що здійснюються на підприємствах різних форм власності, вимагають постійного спостереження з метою керування ними. Для здійснення вказаної функції ведеться господарській облік. Господарській облік представляє собою кількісне відображення і якісну характеристику господарської діяльності з метою контролю та керівництва нею. Він здійснюється шляхом спостереження, вимірювання (тобто вираження у певних числових показниках) і реєстрації явищ господарського життя.

Необхідність господарського обліку обумовлена потребами матеріального виробництва. Історично, господарський облік існував в усіх економічних формаціях, оскільки суспільству завжди необхідно було мати інформацію про те якими ресурсами і в якої кількості воно розпоряджається для забезпечення власного існування. Зміст і завдання господарського обліку тісно пов’язані з особливостями відповідної економічної формації. У первинно – общинному суспільстві об’єктами господарського обліку були найпростіші операції у господарській общині. Ним відповідала примітивна техніка обліку ( позначки на дереві, камені тощо.) Перші господарські записи, в археологічних пам’ятках стародавнього Єгипту, Шумерського царства та деяких інших давніх цивілізацій датуються 3 тисячоліттям до н.е. З розвитком торгівлі, науки й культури відбувалося посилення ролі господарського обліку, розширялася сфера його використання. Перші спроби теоретичного осмислення господарського обліку, як цілісної системи знань, було здійснено у торгівельному досвіді середньовічних італійських республік. В XV столітті там виникає подвійний запис, що стане основним методологічним прийомом бухгалтерського обліку. В 1494 р. в Венеції був надрукований “Трактат про рахунки і записи”, автором якого був видатний вчений – математик Лука Пачолі (1445-1517) . Ця книга стала першою друкованою працею із системи подвійного запису. В ній автор узагальнив досвід торговельної діяльності італійських негоціантів та існуючі методи обліку товарів. Лукою Пачолі був закладений ряд фундаментальних принципів бухгалтерського обліку, якими на практиці користуються до теперішнього часу. Сьогодні Луку Пачолі справедливо вважають фундатором бухгалтерського обліку як науки. Відомий німецький філософ Освальд Шпенглер, характеризуючи найвидатніших діячів епохи Відродження, писав, що “Три великі людини – Христофор Колумб, Микола Копернік та Лука Пачолі змінили цей світ.²”

Види господарського обліку.

Для відображення різнобічної діяльності підприємств і організацій з метою одержання інформації, необхідної для управління і контролю, використовують три види господарського обліку : оперативний, статистичний і бухгалтерський. Кожен з них має свої завдання, об’єкти обліку, способи одержання та опрацювання інформації і виконує свою роль у здійснені функцій, покладених на господарський облік суспільством.

Схема 1 – Види господарського обліку.

Господарський облік