Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВОПРОС-ОТВЕТ_Сокращенный_2012..doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
57.96 Mб
Скачать

Структура авіаційного крила, що базується на авіаносці, залежить від його типу і від конкретних бойових задач.

Як правило, типове авіаційне крило включає:

- 4 винищувально-штурмові ескадрильї (12 літаків F/А-18E і 12 літаків F/А-18F “Super Hornet”,

- 24 літаків F/А-18C “Hornet”),

- 1 ескадрилья РЕБ (4 EA-6В “Prowler”),

- 1 ескадрилья радіолокаційного виявлення (ДРЛВ) (4 E-2С “Hawkeye”).

Крім того, у складі авіаційного крила можуть бути ескадрильї протичовневих літаків (8 S-3B) і вертольотів (4 SH-60F і 2 HH-60H).

При вибутті авіа крила з авіаносця, ескадрильї, що входять у його склад, повертаються на авіабази постійної дислокації.

Штурмова авіація є основним ударним компонентом палубної авіації флоту.

Палубні штурмовики, що складаються на озброєнні, палубні винищувачі - бомбардувальники F/А-18E/F “Super Hornet” (США) та багатоцільовий штурмовик ВВП AV-8B “Harrier II” (США) є носіями ядерної зброї.

Винищувальна авіація, палубні багатоцільові ударні винищувачі F/А-18А (США) забезпечують протиповітряну оборону з'єднань кораблів у морі, здійснюють супровід штурмовиків при нанесенні ударів по морських і берегових об'єктах.

Протичовнева авіація призначена для пошуку і знищення підводних човнів з використанням звичайної і ядерної зброї в системі протичовневої оборони авіаносних груп.

На озброєнні палубної авіації маються протичовневі літаки S-3A "Viking" і вертольоти SH-3 "Sea King", SH-2 , SH-60B "Sea Hawk".

Базова авіація флоту призначена для пошуку і знищення підводних човнів, ведення радіотехнічної і візуальної розвідки і постановки завад.

На озброєнні знаходяться:

  • патрульні літаки Р-3С "Orion";

  • літаки радіотехнічної розвідки ЕР-3С і ЕА-3В;

  • транспортні літаки і літаки-ретранслятори ЕС-130Q.

Останні забезпечують функціонування резервної системи управління атомними ракетними підводними човнами, що знаходяться на бойовому патрулюванні.

Задачі базової і протичовневої авіації в Росії вирішує морська ракетоносна авіація (МРА).

Для пошуку і знищення підводних човнів застосовуються:

  • літаки-амфібії Бе-12, А-40;

  • вертольоти Ка-25, Ка-27ПЛ, Мі-14ПЛ;

  • спеціально обладнані для цих цілей літаки Ту-95, Ту-142.

Авіація морської піхоти вирішує задачі авіаційної підтримки наземних сил морської піхоти в ході висадження десанту, а також безпосередньої підтримки дій морської піхоти на березі.

Вона діє як з авіабаз, так і з авіаносців і десантних кораблів і в залежності від розв'язуваних задач підрозділяється на: штурмову, винищувально-штурмову, розвідувальну і транспортну.

Крейсер адмірал Кузнецов (Росія)

14. Призначення та тактико-технічні характеристики літака f/а-18с/d.

15. Призначення та тактико-технічні характеристики літака ef-2000.

16. Завдання, яке вирішує авіація противника при придушенні системи ппо.

Першочерговою задачею противника на початку військових конфліктів, що розв'язуються їм, залишається завоювання панування в повітрі, що є необхідною умовою нанесення поразки конфронтуючим угрупованням військ.

Більшість локальних воєн останніх десятиліть починалося значно переважаючими силами авіації агресора. При цьому протягом тривалого часу після Другої світової війни можливість авіації уражати об'єкти була значно вище, ніж здатність протиповітряної оборони відбивати нальоти.

По визначенню американських військових фахівців, подолання системи ППО - це комплекс заходів, спрямованих на забезпечення безпеки виходу ударних літаків на ціль. Він включає вибір маршруту і профілю польоту, придушення заздалегідь розвіданих і знову виявлених об'єктів ППО, організацію радіоелектронного прикриття ударних груп літаків.

У цих умовах на перший план виходить задача по обов'язковому радіоелектронному чи вогневому придушенню об'єктів ППО на ТВД або в обмеженому районі на визначений проміжок часу, причому робиться це в інтересах рішення основної мети авіаційного угруповання - завоювання переваги в повітрі. Інші елементи операції по подоланню ППО (вибір маршруту і профілю польоту, радіоелектронне прикриття ударних літаків) у даний час носять допоміжний характер і здійснюються з метою заборони втрат авіації від окремих вогнищ системи ППО противника, що продовжують функціонувати після проведення заходів щодо її придушення.

0сновні документи по бойовому застосуванню авіації, розроблені і затверджені керівництвом ВПС США останнім часом, приділяють увагу тільки питанням вогневого і радіоелектронного придушення як системи ППО противника в цілому, так і окремих її елементів.

Американські військові фахівці під "придушенням системи ППО" розуміють дії своїх військ по знищенню чи нейтралізації, тимчасовому порушенню роботи засобів протиповітряної оборони противника шляхом нанесення вогневих ударів, застосування радіоелектронних чи засобів сполучення вогневого і радіоелектронного впливу.

П ридушення системи ППО противника ведеться авіаційним угрупованням безупинно з різною інтенсивністю протягом усього збройного конфлікту у виді окремих операцій по знищенню об'єктів ППО в обмеженому районі допоміжних дій.

Командування збройних сил США вважає за необхідне вже в мирний час здійснювати на постійній основі збір, обробку. аналіз і створення бази даних про координати й основні параметри роботи РЛС у системі ППО ймовірного противника, про кількість і місце розташування стаціонарних вогневих позицій ЗРК і районів їхнього розосередження, бойовому складі винищувальної авіації й аеродромах її базування і розосередження, тактиці дій сил і засобів ППО, тактико-технічних характеристиках основних систем зброї.

Збір інформації здійснюється усіма видами розвідки, включаючи фото-, тілі-, радіо- і радіотехнічну. При цьому активно використовуються засоби наземного, повітряного і космічного базування. Істотна роль у зборі необхідних даних приділяється й агентурній розвідці.

В загрозливий період відповідно до нової концепції використання американських ВПС командування збройних сил США активізує діяльність розвідувальних органів у регіоні, де можлива поява погрози інтересам країни і розв'язання збройного конфлікту. У даному регіоні підсилюється чи створюється угруповання стратегічної розвідувальної авіації і літаків ДРЛВ і управління Е-3 системи “АВАКС”, інтенсивність польотів яких постійно зростає.

На думку американських військових фахівців, такі дії можуть стримати потенційного агресора від ескалації конфлікту.

Активізація розвідувальної діяльності покликана показати ймовірному противнику, що розвиток ситуації в регіоні знаходиться під контролем військово-політичного керівництва США і воно готово застосувати збройні сили для захисту своїх інтересів. Одночасно уточнюються координати і параметри роботи раніше виявлених об'єктів ППО і розкриття нових. На підставі цих даних коректується план проведення першої операції по їхньому придушенню і визначається потрібний наряд сил і засобів.

Наприклад, у ході війни в Перській затоці на аеродроми в Саудівській Аравії одними з перших минулого перекинені з континентальної частини США літаки Е-3 (п'ять одиниць), а також стратегічні розвідники RC-135 і U-2. Крім того, з аеродромів Туреччини діяли літаки аналогічних типів зі складу угруповання американських ВПС у Європейській зоні. Був організований цілодобовий збір військової інформації стратегічними розвідниками і чергування в повітрі літаків ДРЛВ і управління Е-3 з боку як Саудівської Аравії, так і Туреччини.

Операція "Бура в пустелі" 17 січня 1991 року почалася саме з нанесення удару авіаційним угрупованням по об'єктах ППО Іраку.

С лід зазначити, що в даній операції вперше на практиці були застосовані положення концепції "спільні дії по придушенню системи ПВО противника" (JSEAD - Joint Suppression Enemy Air Defense).

Суть концепції JSEAD полягає в організації і проведенні взаємозалежних між собою дій видів збройних сил, спрямованих на досягнення єдиної мети - придушення системи ППО противника.

Планування цієї операції з урахуванням можливостей усіх видів збройних сил, на думку військових фахівців, зводить до мінімуму дублювання зусиль, забезпечує економію сил і засобів, зменшує втрати авіації.

У збройному конфлікті в Перській затоці наземні війська багатонаціональних сил взяли активну участь у рішенні задачі по придушенні системи ППО Іраку. Зокрема, артилерія здійснювала придушення військових засобів ППО, а ударні вертольоти армійської авіації сухопутних військ США взяли участь у першому масованому ударі і знищили РЛС далекого виявлення

У першу добу бойових дій проти Іраку, у рамках повітряної наступальної операції, авіаційним угрупованням багатонаціональних сил була проведена частна операція по придушенню ППО країни.

Поряд із проведенням масштабних операцій у рамках ТВД авіаційне угруповання здійснює також дії по придушенню об'єктів ППО противника в обмеженому районі для забезпечення успішного виконання тієї чи іншої задачі.

Наприклад, організація повітряних перекидань військ і вантажів частинам і з'єднанням своїх військ, що діють у відриві від основного угруповання, надання їм безпосередньої авіаційної підтримки, нанесення удару по групі цілей в обмеженому районі і т.д.

Д ля ведення дій по придушенню ППО в обмеженому районі може створюватися тимчасове угруповання сил і засобів під єдиним керівництвом авіаційного командира. Перед даним формуванням можуть бути поставлені задачі по забезпеченню прольоту своїх літаків над насиченими засобами ППО районами території противника і забезпечення безпечних дій груп ударних літаків на усіх висотах, включаючи малі.

О собливістю операцій по придушенню ППО в обмеженому районі є те, що для їхнього проведення розробляється план і створюється угруповання під єдиним командуванням, а в ході прориву протиповітряної оборони заздалегідь виявлені цілі підлягають знищенню. Однак при виконанні бойової задачі ударні літаки можуть зштовхнутися з діючим об'єктом ППО. Це може бути мета, виявлена завчасно, але придушити її за якимись причинами не удалося, або об'єкт, розгорнутий після нанесення авіаційних ударів.

Відповідальність за придушення знову розкритих об'єктів ППО лягає на ударні літаки. Участь останніх у їхньому знищенні в ході рішення бойової основної задачі, що носить, по суті, характер самооборони, одержало назву "допоміжні дії".

Відповідно до бойових статутів ВПС США екіпаж ударного літака, що знайшов функціонуючий об'єкт ППО (РЛС чи вогневу позицію ЗРК) повинний його знищити своїм озброєнням навіть ціною невиконання основної задачі на виліт.

Теоретичні розробки проблеми придушення системи ППО базуються на технічному оснащенні бойової авіації. Військово-повітряні сили США й інших ведучих країн НАТО розташовують різноманітними авіаційними засобами радіоелектронного і вогневого придушення об'єктів ППО, основними з який є літаки РЕБ EF-111A, ЕА-6В,”Tornado”EGR і ЄС-130Н "Компас Колл".