Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Boykiv_Inna.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
183.81 Кб
Скачать

4.Аналіз міжнародних відносин за постулатами теорії міжнародних відносин.

Постулат 1.Міжнародні відносини знаходять своє практичне вираження у відносинах між людьми.

У випадку Нагірнокарабахського конфлікту відносини реалізуються між соціальними спільностями вірмен і азейбарджан, всередині кожної з яких відбуваються соціальні процеси, кожна з них є соціо-психічною єдністю, і у людей, які належать до даних соціальних спільностей, склалось єдине уявлення даної спільності, її майбутнього. І дані соціальні спільності вступають у фактичні міжнародні відносини через конкретних людей-індивідів, які представляючи певним чином майбутнє врегулювання даного конфлікту, вступають у фактичну взаємодію між собою.

Постулат 2. Міжнародні відносини в своєму реальному вираженні є відносини, що пов’язують народи.

Кожен соціальний організм, всередині якого відбуваються безперервні процеси його функціонування, відокремлений від іншого такого ж організму за допомогою меж – кордонів. Основою соціального організму є народ. І наявність такої риси у народу як етнічна спільність сприяє досконалішому функціонуванню соціального організму, оскільки виключає виникнення етнічних конфліктів всередині соціального організму. У Нагірнокарабаському конфлікті якраз має місце ситуація, в якій вірменський народ, що населяє Нагірний Карабах, стає елементом чужорідного для себе соціального організму – держави Азербайджану, і бореться із азербайджанським народом. Саме на етнічному грунті назріває конфлікт, оскільки нагірнокарабаське вірменське населення прагне возз’єднатися із «своїм» соціальним організмом – Вірменією, адже вважає себе належністю основи даного соціального організму – частиною вірменського народу. Немалу роль тут відіграє історичний фактор.

6. Аналіз за суб’єктами

Суб’єкти міжнародних відносин – соціальні організації, які покликані виражати інтереси соціальних спільностей, які їм відповідають, сприяти задоволенню їхніх потреб, мають ресурсну забезпеченість, що дає їм можливість продукувати дії, направлені на зміни станів об’єктів, а через них – на зміну стану навколишнього світу.

Найважливішими суб’єктами Нагірнокарабаського конфлікту є:

-держави та державні утворення:

Азербайджан, Вірменія, НКО – між ними безпосередньо відбувається протистояння;

Франція, Росія, США, Туреччина, Іран, Казахстан – підтримують ту чи іншу сторону конфлікту;

- міжнародні організації:

СНД, ООН.

Актори міжнародних відносин – це компетентні органи із системи управління, що здійснюють практичну реалізацію міжнародних відносин.

Актори:

Президенти держав

Рада Безпеки ООН

«Мінська група»

Рада глав держав СНД

Міністри оборони і міністри закордонних справ

Представники ОБСЄ

Держдепартамент США тощо.

Учасники міжнародних відносин – це конкретні персони-індивіди, що реально беруть участь у взаємодії один з одним і займають конкретне місце у системі соціального представництва своїх держав.

До них варто віднести журналістів, медиків, дипломатів, військових тощо.

Загальна схема міжнародних відносин за суб’єктами виглядатиме так:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]