Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы на экзамен Левченко.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
757.76 Кб
Скачать

8. Становлення партій сучасного типу в Європі та Америці.

А) Політичні партії - інститут європейської культури. Такий тип суспільної організації поширився із Європи і закріпився в інших культурах, найперше на Американському континенті. Вони виникли у безпосередньому зв’язку з буржуазними революціями і появою парламентів та парламентаризму. Причини виникнення партій полягали в необхідності захисту соціально-класових, національних, а нерідко й релігійних чи регіональних інтересів, а також у потребі ведення виборчої боротьби за владу. Багатоманітними були і є способи виникнення політичних партій.

Вважається, що:

- перші політичні партії з'явились в Голландії в кінці 16 століття і були пов’язані з боротьбою за владу між республіканцями і оранжистами;

- в Англії - в 17-му сторіччі, в період англійської буржуазної революції виникли ТОРІ (Тогу) і ВІГИ (Whig) та точилась боротьба поміркованих (Кромвель) і левелерів (Лільберн). Ці політичні угрупування вже тоді мали свої програмні документи.

- у Франції партійна боротьба розгорнулась в кінці 18-го сторіччя, в якій брали активну участь монархісти, жирондисти, якобінці.

Однак ці політичні партії не мали великого впливу на національний уряд Великобританії до того, як у 1830-і роки в Англії виникли Ліберальна і Консервативна партії.

Масові політичні партії почали виникати в Європі у другій половині 19-го століття. На відміну від клубів, вони відразу прагнули справляти масовий вплив, залучати в свої ряди якомога більшу кількість членів, намагались використати багатий арсенал політичного впливу на населення, використовуючи пропаганду, агітацію, політичну освіту, діяльність у сфері культури та інші засоби і форми впливу на маси у потрібному напрямку.

Першою масовою партією було засноване в 1861 році Ліберальне Товариство Реєстрації Виборців в Англії. В 1863 році виникла власне перша робітнича партія - Загальний Німецький Робітничий Союз, заснований Ф.Ласалем.

Б) Політичні партії у Сполучених Штатах Америки.

Політичні партії не зафіксовані у Конституції США. А ті політики, які розробляли систему Американського правління, не передбачали того, що вони виникнуть і стануть вельми важливою реальністю всього політичного, суспільного життя і демократії в цій країні. І навіть свідчення того, що чимало відомих на той час політичних діячів держави при підготовці Конституції США говорили: партії будуть загрозою новому порядку молодої держави. Проте невдовзі, під час обговорення і ратифікації Конституції - в 1787-1888 роках, усе ж з’явились перші ознаки того, що національні політичні партії стануть частиною американського політичного життя. В цей час з’являються дві поспіхом, ненадійно організовані політичні партії. Захисники Конституції називали себе федералістами, а їх суперники й опоненти були відомі як анти-федералісти. Ці два угрупування або так би мовити тимчасові партії самоліквідувались після ратифікації Конституції.

  • Під час президенства Джорджа Вашінгтона заснована нова Федералістська партія, якою керував Олександр Гамільтон. Відтак переважно консервативні Ідеї, аристократичний дух і комерційні, ділові інтереси членів цієї партії домінували в Конгресі. Партія підтримувала уряд, домагалась встановлення чіткої системи здобуття державних доходів - національної податкової системи. В іноземних справах Федералісти дотримувались суворого нейтралітету, але вимагали від уряду активних дій проти індіанців на кордоні Сполучених Штатів.

  • Опозиція федералістам гуртувалась навколо Джеферсона і його послідовників, котрі представляли сільські і сільськогосподарські інтереси. Політичні погляди цієї групи мали схильність до більш демократичних принципів у порівнянні з поглядами федералістів. Прихильники Джеферсона побоювались міцного центрального уряду, жорсткого централізованого правління. Вони вважали, що вся влада, яка за Конституцією США не була безпосередньо делегована національному уряду, має належати штатам. В 1792 році Джексон і його прихильники організували опозиційну партію, що стала називатись Республіканці. Проте ця партія не має ніякого відношення до теперішньої Республіканської партії.

Після того, як Джеферсон став Президентом у 1801 році його Республіканська партія залишалась при владі 40 років. А Федералістська партія занепадала.

Сучасна Республіканська партія заснована фактично в 1854 році. Цього ж року вона висунула свого першого кандидата в Президенти США. Вона була створена значною мірою в результаті наростаючої опозиції рабству на півночі. Будучи основним противником рабства Республіканська партія поглинула майже всі інші партії, які виступали проти рабства, в тому числі членів Американської, або Нічого-не-знаю - партії, а також частину настроєних проти рабства Демократів. Відтоді у США сформувалась так звана двопартійна система, за якої при владі змінюють одна одну дві основні буржуазні партії - Республіканська та Демократична. Принципової різниці між ними немає. А перемога в боротьбі за Білий дім, за владу однієї чи другої з них не зачіпає основ суспільного ладу, інститутів влади чи демократії в цій країні.

Окрім основних, домінуючих - Республіканської та Демократичної - в США в різні періоди і до нині діють значно менш масові та менш впливові політичні партії. Серед них були вище названа партія вігів, а також Ліберальна партія, Вільна Зелена партія, Партія Волі та інші що діяли в період подолання рабства. Після Громадянської війни серед фермерів поширився рух грейнджерів (фермерів) - Об'єднання фермерів, Національна ферма В 1870-і роки діяли Антимонопольна партія і Партія Реформ.