Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
країни центральної та східної європи 5.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
562.69 Кб
Скачать

Республіка Словенія

25 червня 1991 р. Словенія проголосила про свій вихід із Югославії, затвердивши Основні конституційні принципи про самостійність і незалежність.

Це рішення викликало протидію Белграда. Розпочалася війна між Югославською Народною армією (ЮНА) і сло­венськими територіальними формуваннями. ЮНА одер­жала поразку. За посередництва Євросоюзу сторони домовилися про припинення вогню і виведення військ ЮНА з території Словенії.

26 грудня 1991 р. Було ухвалено Конституцію країни, яка проголосила Словенію демократичною республікою, її визнало більшість країн світу.

У країні почалися економічні реформи: приватизація, структурна перебудова, реформа банківської системи, широко розвивається сфера послуг, туризм. Республіка Словенія - - член ООН і ОБСЄ (з весни 1992 р.), член Ради Європи (з травня 1993 р.), член НАТО і

ЄС (з 2004 p.).

Словенія - - одна з найрозвиненіших південнослов'ян­ських республік, політично стабільна, з економікою дина­мічного зростання.

Республіка Македонія .

Осінь 1991 р. Македонія здобула незалежність.

К вересня 1991 р. Відбувся референдум, 95% учасників якого проголосували за вихід з югославської федерації.

17 листопада 1991 р. Було прийнято Конституцію, яка визна­ла Македонію суверенною, незалежною, демократичною й соціальною державою. Македонія — єдина з республік СФРЮ, відокремлення якої відбулося мирним шляхом.

ІІІ-ресень 1992 р. Для уникнення провокацій і поширення ібройного конфлікту на території Македонії була розгор­нута місія ОБСЄ.

Липень 1993 р. На кордонах із Союзною Республікою Юго­славією розташувалися миротворчі сили ООН (1 тис. осіб). Участь у миротворчих операціях на території Маке­донії брала й Україна.

1999 р. Македонія підтримала операцію військ НАТО проти Югославії. Македонію відвідав президент США Б. Клін­тон. На території Македонії є кілька добре обладнаних баз НАТО. Республіка Македонія — одна з найбідніших колишніх югославських республік, такою залишається

вона і на сьогодні.

Республіка Боснія та Герцеговина 14 жовтня 1991 р. проголосила свою незалежність. 1992-1995 pp. — війна в Боснії та Герцеговині. 1995р. Новий етап мирного врегулювання збройного кон­флікту в Боснії та Герцеговині.

З весни 1996 р. На території Боснії та Герцеговини існує єди­на суверенна держава — Республіка Боснія та Герцегови­на у складі мусульмансько-хорватської Федерації Боснія та Герцеговина і боснійської Сербської республіки. Рес­публіка отримала фінансову допомогу на відновлення зруйнованого господарства від західноєвропейських дер­жав і США.

Етнічне протистояння між мусульманською, сербською і хорватською общинами перешкоджає соціально-еконо-мічному розвитку країни та її політичній стабільності. Ук­раїна бере участь у миротворчих військах ООН у Боснії (український батальйон — 400 осіб).