Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державне будівництво і місцеве самоврядування К...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

§ 4. Представництво Президента України

в Автономній Республіці Крим:

статус та організація роботи

Представництво Президента України в АРК (далі — Представництво Президента) є органом державної влади України із здійснення повноважень, передбачених Конституцією і законами України, іншими законодавчими актами України. Воно створюється Президентом України з метою сприяння виконанню в АРК повноважень, покладених на Президента України на строк його повноважень.

Відповідно до Конституції України Представництво Президента виконує такі функції:

• вивчає стан виконання в АРК Конституції і законів України, указів і розпоряджень Президента України, актів Кабінету Міністрів України та вживає заходів щодо їх належного виконання;

• сприяє додержанню конституційних прав і свобод людини і громадянина;

• аналізує нормативно-правові акти Верховної ради і Ради Міністрів АРК щодо їх відповідності Конституції та законам України і,вносить пропозиції щодо внесення змін;

• готує і подає на розгляд Президентові України аналітичні матеріали з питань соціально-економічного та політичного розвитку в АРК;

• сприяє Президентові України у вирішенні правових питань в АРК;

- 292 -

• аналізує практику діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, інших організацій в АРК і інформує Президента України з цих питань.

Представництво Президента очолює Постійний представник Президента України (далі — Постійний представник), який призначається на посаду і звільняється з посади Президентом України. В АРК він має заступника, який призначається і звільняється з посади Президентом України.

Постійний Представник і його заступник не можуть бути народними депутатами, обіймати керівні посади в інших державних, господарських органах та організаціях, органах об'єднань громадян, займатися підприємницькою (комерційною) діяльністю. На час перебування на цих посадах вони зупиняють своє членство в політичних партіях. У своїй діяльності ці посадові особи керуються Конституцією і законами України, указами і розпорядженнями Президента України.

На виконання названих завдань Постійний представник:

• виконує доручення Президента України;

• бере участь з правом дорадчого голосу у засіданнях Верховної ради та Ради Міністрів АРК;

• входить з поданням до Верховної ради АРК, Ради Міністрів АРК, місцевих адміністрацій та органів місцевого самоврядування у разі прийняття ними нормативно-правових актів, які суперечать Конституції та законам України, актам Президента і Кабінету Міністрів України з вимогою про усунення цих порушень та вносить пропозиції про скасування чи зупинку дії таких актів безпосередньо Президентові України;

• вимагає пояснень від посадових осіб різних органів і організацій АРК незалежно від форми власності в разі порушення ними законодавства України;

• порушує питання про притягнення до відповідальності посадових осіб, що вчинили правопорушення у порядку, встановленому законодавством;

• затверджує положення про структурні підрозділи та штатний розпис Представництва;

• призначає на посади та звільняє з посад працівників Представництва, визначає їх посадові обов'язки;

• звітує перед Президентом України про виконання своїх обов'язків;

• утворює тимчасові комісії, групи, експертні ради для ефективного виконання завдань, покладених на Представництво;

• здійснює інші повноваження, передбачені законодавством України.

-293-

Постійний Представник у межах своїх повноважень та відповідно до законодавства України видає розпорядження. Розпорядження Постійного представника, які суперечать актам законодавства, скасовуються Президентом України або у судовому порядку.

Представництво Президента утримується за рахунок Державного бюджету України. Матеріально-технічне забезпечення Представництва здійснює Адміністрація Президента України.

Представництво Президента є юридичною особою, має гербову печатку за зразком, затвердженим Президентом України, рахунки в установах банків України.

Постійний представник не може бути притягнутий до кримінальної або адміністративної відповідальності, що накладається у судовому порядку, без згоди на те Президента України. Вчинення протиправних дій щодо Постійного представника з метою перешкоджання виконанню ним службових обов'язків тягне за собою юридичну відповідальність, передбачену законодавством України.

Таким чином, Постійний представник Президента України здійснює передбачені законодавством України повноваження в АРК, представляє інтереси Президента України у представницьких і виконавчих органах АРК на засадах і у порядку, передбаченому законодавством України.

Як загальний висновок слід константу вати, що в АРК існує своя система представницьких і виконавчих органів, які в межах Конституції і законів України, Конституції АРК та нормативно-правових актів ВР і РМ АРК здійснюють державні і самоврядні повноваження на визначеній території. Вдосконалення нормативно-правової бази сприятиме підвищенню ефективності організації і діяльності розглянутої системи республіканських органів.

Питання для самоперевірки:

1. Розкрийте конституційний статус Автономної Республіки Крим.

2. Покажіть організацію роботи Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

3. Розгляньте організацію роботи виконавчих органів Автономної Республіки Крим.

4. Охарактеризуйте Представництво Президента України

в Автономній Республіці Крим, його статус та організацію роботи.

-294-

Висновки

Державне будівництво і місцеве самоврядування в Україні перебувають на стадії становлення. Минуло ще мало часу від дня вступу в юридичну силу Конституції України 28 червня 1996 р. Розроблено і проводяться в життя адміністративна, судово-правова реформи та реформа правоохоронних органів. Верховна Рада України приймає закони, що конкретизують окремі положення Конституції України. Для деталізації деяких положень законів приймаються підзаконні нормативно-правові акти Президентом та Кабінетом Міністрів України, а також на рівні центральних та місцевих органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Слід також зазначити, що, крім вдосконалення системи нормативно-правових актів, що здійснюють правове регулювання конституційними органами та органами місцевого самоврядування, важливе значення має організація і діяльність цих державних і самоврядних структур, компетенція, функції, форми й методи їх діяльності.

Державне будівництво і місцеве самоврядування в Україні розглядається як: а) підгалузь галузі конституційного процесу; б) самостійна наука та навчальна дисципліна. Показано напрями вдосконалення таких конституційних органів, як:

^ — Верховна Рада України;

* — Рахункова палата;

' — Уповноважений Верховної Ради України з прав людини;

— Президент України;

— Рада національної безпеки і оборони України;

— Кабінет Міністрів України;

— Вища рада юстиції;

— Конституційний Суд України;

— суди загальної юрисдикції;

— прокуратура України;

— центральні та місцеві органи виконавчої влади;

— Верховна Рада і Рада міністрів Автономної Республіки Крим;

— органи місцевого самоврядування.

Порядок організації та діяльності парламенту України регулюється Конституцією і законами України та Регламентом Верховної Ради України. Сьогодні значна частина нормативних документів, що регулюють побудову та функціонування Верховної Ради України, порядок утворення і функціонування її органів і

-295-

посадових осіб потребують оновлення. З деяких питань, зокрема з утворення і функціонування депутатських груп і фракцій, необхідно прийняти нові нормативні документи.

Порядок організації та діяльності Президента України охоплює значну систему державних і недержавних органів, організацій та служб, які забезпечують реалізацію його повноважень як гаранта Конституції, інших його функцій і підпорядковані йому у своїй діяльності. Порядок утворення і функціонування таких організацій визначається законами, положеннями та нормативними актами Президента України. Значна частина цих нормативних актів застаріла і потребує вдосконалення.

Кабінет Міністрів України очолює, організовує і контролює роботу центральних і місцевих органів виконавчої влади. Порядок утворення і функціонування органів виконавчої влади регулюється Конституцією і законами України, а також указами Президента України. Вдосконалення нормативно-правових актів сприятиме здійсненню завдань і функцій, компетенції, форм і методів діяльності виконавчої структури державної влади.

Судові й правоохоронні органи виконують важливі завдання і функції щодо створення нормальних умов для реалізації прав і свобод громадян, охороняють і захищають їх права, вживають необхідних заходів з відтворення порушених прав. Порядок їх організації і діяльності визначається законами та підзаконними нормативно-правовими актами. Перегляд правового регулювання цієї діяльності підвищить ефективність їх роботи.

В Автономній Республіці Крим існує своя система представницьких і виконавчих органів, які у межах Конституції і законів України, Конституції АРК та нормативно-правових актів ВР і РМ АРК здійснюють державні і самоврядні повноваження на певній території. Вдосконалення нормативно-правової бази сприятиме підвищенню ефективності організації і діяльності розглянутої системи республіканських органів.

Органи місцевого самоврядування представляють інтереси самоврядних територіальних громад у межах чинного законодавства України. Самоврядування в Україні на певній території поєднується з діяльністю державних органів на місцях. Діяльність органів місцевого самоврядування та місцевих державних органів регулюється законом. Вдосконалення законів сприятиме поліпшенню організації роботи місцевих державних та самоврядних структур.

У цілому державне будівництво і місцеве самоврядування характеризується як конституційна процесуальна діяльність системи конституційних державних і самоврядних структур, їх компетенції, порядку утворення і функціонування та форм і методів діяльності.

-296-

Список використаних джерел

Нормативні:

Питання Адміністрації Президента України: Указ Президента України від 29 грудня 1999 р. зі змінами, що внесені Указами Президента України № 278/2000 від 23.02.2000 р. і № 397/200 від 9,03.2000 р.

Президент в Укра'іні: Законодавче забезпечення діяльності // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. — 1999. — № 8. — 416с.

Декларація про державний суверенітет України від 16 липня 1990 року // ВВР. - 1990. - № 31. - Ст. 429.

Конституція України: Принята на п'ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року. - К.: Юрінком, 1996. - 80 с.

Конституция Автономной Республики Крнм от 21 октября 1998 го-да: Затв. Законом України від 23 грудня 1998 року // Крьімские Извес-тия. - 1998. - 27 октября.

Про Автономну Республіку Крим: Закон України від 17 березня 1995 року // ВВР. - 1995. - № 11. - Ст. 69.

Про Верховну Раду Автономної Республіки Крим: Закон України від 10 лютого 1998 року // ВВР. - 1998. - № 29. - Ст. 191.

Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим: Закон України від 12 лютого 1998 року (зі змінами і доповненнями, внесеними Законом України від 3 березня 1998 року // Голос України. — 1998. — 7 березня.

Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів: Закон України від 14 січня 1998 року // ВВР. - 1998. - № 3. -Ст. 15.

Про вибори народних депутатів України: Закон України від 24 вересня 1997 року // ВВР. -1997. - № 43. - Ст. 280.

Про всеукраїнський та .місцевий референдуми: Закон України від

3 липня 1991 року // ВВР. - 1991. - № 33. - Ст. 443; 1992. - № 35. -Ст. 515.

Про державну податкову службу України: Закон України від

4 грудня 1990 року // ВВР. - 1991. - № 6. - Ст. 38; 1994. - № 15. -Ст. 84; 1995. - № 1. - Ст. 3; - № ЗО. - Ст. 229: 1996. - № 31. -Ст. 148.

Про державну службу: Закон України від 16 грудня 1993 року // ВВР. - 1993. - № 52". - Ст. 490; 1995. - № 34. - Ст. 268.

Про звернення громадян: Закон України від 2 жовтня 1996 року // ВВР. - 1996. - № 47. - Ст. 256.

-297-

Про Конституційний Суд України: Закон України від 16 жовтня 1996 року // ВВР. - 1996. - № 49. - Ст. 272.

Про комітети Верховної Ради України: Закон України від 4 квітня 1995 року // ВВР. - 1995. - № 19. - Ст. 135. - 1998. - № 40-41. -Ст. 250.

Про міліцію: Закон України від 20 грудня 1990 року // ВВР. — 1991. - № 4. - Ст. 20; 1992. - № 36. - Ст. 526; 1993. - № 11. - Ст. 83;

1994. - № 26. - Ст. 216; 1995. - № 15. - Ст. 102.

Про місцеве самоврядування в Україні: Закон України від 21 травня 1997 року. — К.: Парламентське вид-во, 1997. — 100 с.

Про місцеві державні адміністрації: Закон України від 9 квітня 1999 року // ВВР. - 1999. - № 20-21. - Ст. 190.

Про об'єднання громадян: Закон України від 16 червня 1992 року // ВВР. - 1992. - № 34. - Ст. 504; 1993. - № 46. - Ст. 427.

Про Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим від 2 березня 2000 року // ВВР. - 2000. - № 21. - Ст. 158. Про прокуратуру: Закон України від 5 листопада 1991 року // ВВР.

- 1991. - № 53. - Ст. 793; 1993. - № 22. - Ст. 229; № 50. - Ст. 474;

1995. - № 11. - Ст. 71. - № 43. - Ст. 313.

Про Рахункову палату Верховної Ради України: Закон України від 11 липня 1996 року // ВВР. - 1996. - № 43. - Ст. 212.

Про Службу безпеки України: Закон України від 25 березня 1992 року // ВВР. - 1992. - № 27. - Ст. 383.

Про статус народних депутатів України: Закон України від 17 листопада 1992 року // ВВР. - 1993. - № 3. - Ст. 17; 1994. - № 34. -Ст. 315; 1995. - № 34. - Ст. 268; № 35. - Ст. 270.

Про статус депутатів місцевих Рад народних депутатів від 4 лютого 1994 року // ВВР. - 1994. - № 24. - Ст. 180; 1993. - № 1. - Ст. 4; 1997. - № 6. - Ст. 49.

Про статус суддів: Закон України від 10 жовтня 1993 року // ВВР.

- 1993. - № 8. - Ст. 56; 1994. - № 26. - Ст. 203.

Про Регламент Верховної Ради України: Постанова Верховної Ради України від 27 липня 1994 року // ВВР. - 1994. - № 35. - Ст. 339; № 40. - Ст. 371.

Про зміни у структурі центральних органів виконавчої влади: Указ Президента України від 15 грудня 1999 року // Урядовий кур'єр. — 1999. - 17 грудня.

Про систему центральних органів виконавчої влади: Указ Президента України від 15 грудня 1999 року // Урядовий кур'єр. — 1999. — 17 грудня.

Про склад Кабінету Міністрів України: Указ Президента України від 15 грудня 1999 року // Урядовий Кур'єр. - 1999. - 17 грудня.

Про Уповноваженого Верховної Ради України прав людини: Закон України від 23 грудня 1997 року // ВВР. - 1998. - № 20. - Ст. 99.

-298-

Літературні:

Антипов В. Й. Науково-практический комментарий Закона Украи-ньі «Об обращениях граждан». - К.: НВЦ "Правові джерела", 1997. — 136с.

Бутко І. П. Деякі проблеми становлення і розвитку місцевого та регіонального самоврядування в Україні // Актуальні проблеми управління територіями в Україні. — К.: Право, 1995. — С. 43—53.

Гурне Б. Державне управління / Пер. з франц. В. Шовкуна. — К.: Основи, 1993. - 165 с.

Воронов М. П. Місцеве самоврядування та його акти: Навч. посібник. - К.: Право, 1992. - 137 с.

Колодій А. М. Принципи права України: Монографія. — К.: Юрін-ком Інтер, 1998. - 208 с.

Конституційне право України /За ред. доктора Іорид. наук, проф. В. Ф. Погорілка. — К.: Наукова думка, 1999. — 735 с.

Кравченко В. В. Конституційне право України: Навч. посібник. — К.: Інститут економіки і господарського права, 1998. — Ч. 1. — 88 с.

Кравченко В. Місцеве самоврядування в історії України // Місцеве та регіональне самоврядування. — 1992. — Вип. 1. — С. 22—30.

Кравченко В. В., Штабський М. В. Деякі питання структури та формування місцевого самоврядування // Правова держава Україна: проблеми, перспективи розвитку. — Харків: НЮАУ, 1995. — С. 118—120.

Кривенко Л. Т. Верховини Совет Украйни: место в системе государ-ственной власти // Гос-во й право. — 1995. — № 5.

Кривенко Л. Т. Президент України: конституційно-правовий статус // Віче. - 1994. - № 12.

Лисенков С. Л. Конституція України: Матеріали до вивчення. —К.: Либідь, 1997. - 160 с.

Мелащенко В. Ф. Основи конституційного права України. — К.: Вентурі, 1996. - 208 с.

Мельниченко В. І. Президент у структурі державної влади // Трибуна. - 1995. - № 1/2.

Олійник А. Ю. Механізм, форми, методи, особливості забезпечення органами внутрішніх справ реалізації прав людини і громадянина: Лекція. — К.: Національна акадсйія внутрішніх справ України, 1997. — 38 с.

Основи конституційного права України / За ред. акад. АПрН України, професора В. В. Копєйчикова — К.: Юрінком, 1997. — 208 с.

Основи конституційного права України: Підручник. 2-е вид., доповнене / За ред. В. В. Копєйчикова - К.: Юрінком Інтер, 1998. - 288 с.

Сахаров Н. А. Институт президентства в современном мире. — М.: Юрид. лит., 1994. - 145 с.

- 299 -

Смирнова Т. Місцеве самоврядування в системі територіальної організації влади // Проблеми реформування державної влади: конституційні та управлінські аспекти. — К.: Право, 1995. — С. 113-115.

Фрицький О. Ф. Порівняльний аналіз досвіду, становлення і розвитку місцевого самоврядування в Україні і у Франції // Вісник Академії правових наук України. — 1995. — № 3.

Фрицький О. Ф. Місцевому самоврядуванню державну підтримку // Місцеве та регіональне самоврядування України. — 1994. — Вип. З (8). - С. 20-27.

Фрицький О. Ф. Франція: проблеми місцевого самоврядування // Місцеве та регіональне самоврядування України. — 1994. — Вип. З (8).

- С. 90-98.

Шаповал В. М. Виконавча влада: правовий статус і реалії // Урядовий кур'єр. —1996. — 19 грудня.

Шаповал В. М. Вищі органи сучасної держави: Порівняльний аналіз.

- К.: Програма Л, 1995. - 136 с.

Шаповал В. М. Президент в механизме осуществления государ-ственной власти: Науч. доклади. — К., 1995. — Вьіп. 36.

Шаповал В. М. Конституційне право зарубіжних країни: Підручник.

- К.: АртЕк, Вища шк., 1998. - 264 с.

-300-

Зміст

5 11

Передмова.........................

Глава І. Поняття та загальна характеристика державного будівництва і місцевого самоврядування в Україні §1. Поняття державного будівництва і місцевого самоврядування

в Україні

§ 2. Державне будівництво, місцеве самоврядування і право . . § 3. Конституційні основи державного будівництва і місцевого

самоврядування......................12

§ 4. Наука та навчальний курс «Державне будівництво і місцеве

самоврядування»......................15

§ 5. Організаційні засади державної служби в Україні .....18

Глава II. Організація роботи Верховної Ради України ------\

§ 1. Організаційна побудова Верховної Ради..........28

§ 2. Організаційно-правові форми і методи роботи Верховної

Ради............................31

§ 3. Організація роботи комітетів, комісій та депутатських груп

(фракцій) Верховної Ради.................39

§ 4. Організація роботи Голови Верховної Ради, його Першого

заступника і заступника..................48

§ 5. Організація роботи народних депутатів України......53

. § 6. Порядок організації і діяльності Верховної Ради

за спеціальними процедурами...............55

§ 7. Організація роботи апарату Верховної Ради ........65

Глава III. Організація роботи Рахункової палати § 1. Правовий та організаційний статус Рахункової палати ... 68 § 2. Принципи, функції та повноваження Рахункової палати . . 73

§ 3. Порядок діяльності та акти Рахункової палати.......77

§ 4. Контроль та гарантії діяльності Рахункової палати.....84

Глава IV. Організація роботи Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини § 1. Завдання та порядок призначення, звільнення

та припинення повноважень Уповноваженого Верховної

Ради України з прав людини................87

§ 2. Організація діяльності та повноваження Уповноваженого

Верховної Ради України з прав людини..........92

§ 3. Гарантії діяльності Уповноваженого Верховної Ради

України з прав людини ..................98

-ЗОЇ-

Глава V. Організація роботи Президента України §1. Організація підготовки і проведення виборів

Президента України....................101

§ 2. Організація діяльності Президента України як глави

держави..........................105

§ 3. Організація діяльності Президента України

у взаємовідносинах з Кабінетом Міністрів України

та іншими органами виконавчої влади...........108

§ 4. Організація взаємодії Президента України із законодавчою,

судовою владою та місцевим самоврядуванням.......112

§ 5. Організація діяльності Адміністрації Президента України . 118

Глава VI. Організація роботи Ради національної безпеки і оборони § 1. Становлення Ради національної безпеки і оборони

та її місце у системі державних органів України......122

§ 2. Склад і структура Ради національної безпеки і оборони

України..........................127

§ 3. Завдання, функції та компетенція Ради національної

безпеки і оборони України.................128

§ 4. Порядок діяльності та акти Ради національної безпеки

і оборони України.....................131

Глава VII. Організація роботи Кабінету Міністрів України центральних та місцевих органів державної виконавчої влади § 1. Організація роботи Кабінету Міністрів України ......137

§ 2. Організація роботи міністерств, державних комітетів

та інших центральних органів виконавчої влади......143

§ 3. Організація роботи місцевих державних адміністрацій ... 150

Глава VIII. Організація роботи органів та посадових осіб місцевого самоврядування

§ 1. Поняття та ознаки місцевого самоврядування .......164

§ 2. Система, органи та посадові особи місцевого

самоврядування ...................... 165

§ 3. Компетенція органів та посадових осіб місцевого

самоврядування ...................... 169

§ 4. Порядок формування, організація роботи органів

та посадових осіб місцевого самоврядування........175

4.1. Організація роботи місцевих рад............175

4.2. Організація роботи виконавчих органів місцевих рад . . 182

4.3. Особливості організації роботи органів та посадових осіб місцевого самоврядування у районах, областях, районах у місті.....................184

-302-

4.4. Особливості здійснення місцевого самоврядування

у місті Києві......................187

4.5. Акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування.....................190

§ 5. Гарантії діяльності органів та посадових осіб місцевого

самоврядування......................191

Глава IX. Організація роботи судової влади, прокуратури

та інших правоохоронних органів §1. Загальна характеристика організації роботи органів судової

влади, прокуратури та інших правоохоронних органів . . . 197

§ 2. Організація роботи Конституційного Суду України..... 201

§ 3. Організація роботи територіальних судів.......... 219

§ 4. Організація роботи спеціальних судів ........... 227

§ 5. Організація роботи Вищої ради юстиції .......... 238

§ 6. Організація роботи прокуратури.............. 247

§ 7. Організація роботи інших правоохоронних органів ..... 259

Глава X. Організація роботи Верховної Ради і Ради міністрів Автономної Республіки Крим та представника Президента України в Автономній Республіці Крим

§ 1. Статус Автономної Республіки Крим............272

§ 2. Організація роботи Верховної Ради Автономної Республіки Крим: порядок формування, структура, нормотворча діяльність . ........................277

§ 3. Організація роботи виконавчих органів Автономної

Республіки Крим .....................288

§ 4. Представництво Президента України в Автономній

Республіці Крим: статус та організація роботи...... . 292

Висновки............................295

Список використаних джерел..................297

Навчальне видання

КОЛОДІЙ Анатолій Миколайович, ОЛІЙНИК Анатолій Юхимович

Державне будівництво і місцеве самоврядування

Навчальний посібник

Шеф-редактор видавництва Юрінком Інтер Ковальський В.С., кандидат юридичних наук

Юрінком Інтер — редакція наукової та навчальної літератури

Відповідальна за випуск ТА. Яскажук

Редактор Г.І. Вівдиченко

Комп'ютерний набір Л.М. Сисоева

Комп'ютерна верстка Т.М. Виноградова

Художнє оформлення О.О. Кротпков

Підписано до друку 02.03. 2001. Формат 84x108/32. Папір офсетний № 1. Гарн. Тайме. Друк офсетний.

Умови, друк. арк. 15,96. Обл.-вид. арк. 17,85. Наклад 10000 прим. (2-й завод 5001 - 10000 прим.).

Зам. № 1-830 Ц'на Договірна.

Орнгінал-макет виготовлено комп'ютерним центром СП "Юрінком Інтер". 04209, Київ-209, вул. Героїв Дніпра, 31-6

(Свідоцтво про внесення суб'єкта видавничої справи

до державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів

видавничої продукції — серія ДК № 19 від 20.03.2000.)

АТ "ВІПОЛ" 03151, Київ, вул. Волинська, 60