Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
костирко.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
588.29 Кб
Скачать

Висновок

Отже, ми визначили, що девіантна (відхиляюча) поведінка - це поведінка індивіда чи групи, що не відповідає загальноприйнятим нормам, у результаті чого ці норми ними порушуються. Девіантна поведінка - наслідок невдалого процесу соціалізації особистості: у результаті порушення процесів ідентифікації й індивідуалізації людини, такий індивід легко впадає в стан «соціальної дезорганізації», коли культурні норми, цінності і соціальні взаємозв'язки відсутні, слабшають чи суперечать один одному. Такий стан називається аномією і є основною причиною поведінки, яка відхиляється.

З огляду на те, що девіантна поведінка може приймати самі різні форми (як негативні, так і позитивні), необхідно вивчати дане явище, виявляючи диференційований підхід.

Поведінка, яка відхиляється, часто служить підставою, початком існування загальноприйнятих культурних норм. Без неї було б важко адаптувати культуру до зміни суспільних потреб. Разом з тим питання про те, у якому ступені повинна бути поширена поведінка, що відхиляється, і які її види корисні, а саме головне - терпимі для суспільства, дотепер практично не розв’язані. Якщо розглядати будь-які області людської діяльності: політику, управління, етику, то не можна цілком виразно відповісти на це питання (наприклад, які норми краще: сприйняті нами республіканські культурні чи норми старі монархічні, сучасні норми етикету чи норми етикету наших батьків і дідів?). Задовільну відповідь на ці питання дати важко. Разом з тим не усі форми девіантної поведінки вимагають настільки детального аналізу. Кримінальна поведінка, сексуальні відхилення, алкоголізм і наркоманія не можуть привести до появи корисних для суспільства нових культурних зразків. Варто визнати, що гнітюче число соціальних відхилень відіграє деструктивну роль у розвитку суспільства. І тільки деякі нечисленні відхилення можна вважати корисними. Одна з задач соціальних педагогів - розпізнавати і відбирати корисні культурні зразки в поведінці індивідів, що відхиляється, і груп.

Найважливішим показником багатства і процвітання нації є стан здоров'я підростаючого покоління. Не випадково одним з пріоритетних напрямків діяльності Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) є навчання школярів навичкам здорового способу життя. Найбільш важливою в справі формування здорового способу життя серед підростаючого покоління є роль педагога-психолога.

Одним з найважливіших аспектів здорового способу життя є свідома відмова від тютюнопаління, вживання алкоголю, наркотичних засобів. Особливе значення в наші дні набуває профілактика токсикоманії.

Тому нами була проведена діагностика по виявленню залежності від тютюнопаління у підлітків, в ході якої було виявлено, що в класі піддослідних не високий рівень схильності до вживання нікотину.

Психолого-педагогічна профілактика раннього куріння підлітків являє собою систему заходів, що попереджають виникнення і розвиток деструктивних змін у структурах особистості і поведінці, за допомогою формування стійкого психологічного імунітету до негативних впливів на суб'єкта із зовні і забезпечують можливість самореалізації за рахунок соціальних джерел.

Ефективність реалізації системи психолого-педагогічної профілактики вживання куріння підлітками забезпечується за допомогою наступної сукупності педагогічних умов: педагогічна профілактика шкідливих звичок підлітків буде представлена ​​в якості педагогічної мети; розроблені зміст, способи і засоби психолого-педагогічної профілактики раннього куріння підлітків; в основі змісту системи профілактики ранньої алкоголізації та тютюнопаління підлітків застосована модель формування життєвих навичок підлітків, що передбачає: розвиток соціальної та особистої компетенції; становлення навичок самозахисту; розвиток самоконтролю і визначення мети, прагнення до розкриття творчого потенціалу, необхідного для творення і особистісного зростання.

Профілактична робота організується в умовах спільної діяльності педагога-психолога і підлітків з урахуванням принципів: комплексності, парциальности, випереджального навчання, соціокультурної когнітивної, проблемної адекватності, суб'єкт-суб'єктного відношення.

Отже, якщо ми хочемо бачити наше майбутне і майбутне наших дітей здоровим, безпечним, ми повинні направляти всі свої сили на захист дітей від впливу тютюнопаління. Особливу увагу цьому повинні приділяти психологи. Вони мусять формувати свідоме уявлення в учнів щодо шкідливих звичок.Їх діяльність повинна бути спрямована на зацікавлення дітей до суспільно-корисних видів діяльності.

Тож , профілактика тютюнопаління серед підлітків буде ефективною лише в результаті систематичного, комплексного використання різних форм, методів, засобів у поєднанні з діяльністю, спрямованою на створення умов для повноцінної життєдіяльності та самореалізації підлітків.

Список використаних джерел:

1.Безпалько О.В. Соціальна педагогіка: схеми, коментарі: навч. Посіб. [для студ. вищ. навч. закл.] / О.В.Безпалько –К.:Центр учбової літератури, 2009.-208с.

2.Богданова І.М. Соціальна педагогіка : Навч.посіб. – К.:знання, 2008.-343 с.-(Бібліотека соціального педагога)

3. Заварико Н.В. Соціальна педагогіка.Навчальний посібник.- К.:Видавничий Дім «Слово»,2011.- 240с.

4.Завацька Л.М. «Технології професійної діяльності соціального педагога. Навчальний посібник для ВНЗ.-К.: Видавничий Дім «Слово»,2008.- 240с.

5.Капська А.Й. Соціальна робота: Навчальний посібник.- К.: Центр навчальної літератури, 2005.-328с.

6. Коваль, Зверева, Хлєбнік. Соціальна педагогіка, соціальна робота. Навчальний посібник. К.: ІЗНМ, 1997. - С. 290 - 307.

7.Когут С.Г. Девіантна поведінка дітей та молоді: проблеми й шляхи розв’язання // Вісник Львів. Ун-ту. – 2008. – с. 190-197.

8.Луценко Ю.А. Діти- правопорушники: що робити?/ Юрій луценко. -К.: Шк. світ, 2010. -128с .- (Бібліотека «Шкільного світу»).

9.Проблемний підліток і проблеми підлітка / упоряд. Тетяна П78 Червона.- К.: Шк.світ, 2010.-128 с.- (Бібліотека «Шкільного світу»).

10.Соціальна педагогіка: мала енциклопедія/ за заг. Ред. Проф. І.Д Звєревої.-К.: Центр учбової літератури, 2008. - 336 с.

11. Спілкуватися з підлітком. Як? Книга для розумних батьків [Текст]: пер. З рос.- Х.: Вид. Група «Основа», 2009.-206,[2] с.-(Серія «Краща книга про дитину»)

12.Социальная педагогика: курс лекций/ Под общей ред. М.А.Галагузовой.-М.: Гуманит.изд. центр ВЛАДОС, 2000.- 416 с.

13.Формування здорового способу життя підлітків./Упоряд.А.Ю. Сирова.-Х.: Вид-во «Ранок», 2008.-160 с.-(Класний керівник)

14.http://uadocs.exdat.com/docs/index-208546.html

15.http://uk.wikipedia.org

ДОДАТКИ

Дотаток №1

Опитувальник «Мої думки щодо цигарок»

1. Паління –це....

2. Цигарка в руці-це показник.....

3. Для того щоб кинути палити, потрібно...

4. Паління дає мені можливість...

5. Я ставлюся до паління як до...

6. Найбільш ефективною антирекламою тютюнопаління для мене є (чи могло б стати)...

7. Палії — це люди...

8. Здоровою альтернативою паління я вважаю...

9. Цигарковий дим нагадує мені...

10. Більшість моїх друзів сприймають цигарки як...

Дотаток №2

Анкета

1. Моє ставлення до куріння:

а)     – ніщо і ніхто не змусить мене спробувати цигарки

б)    – думаю, я спробую хоча б один-два рази

в)– я вже спробував (ла), але зараз не вживаю

г)– я час від часу палю

д)     – я часто вживаю і буду у майбутньому це робити

2. Як ти гадаєш, скільки твоїх однокласників курять?

а) таких немає;

б) 1—2 особи;

в) біля третини;

г) біля половини;

д) більшість.

3. Звідки ти одержуєш інформацію про шкідливий та небез­печний вплив наркотиків?

а) не одержую зовсім;

б) від батьків;

в) у школі;

г) з теле- і радіопередач;

д) газет, журналів;

е) від друзів;

ж) співробітників міліції;

е) від нарколога;

и) інше (указати).

4. Яку інформацію ти вважаєш найцікавішою та правдивою?

а) отриману від батьків;

б) у школі;

в) з теле- і радіопередач;

г) газет, журналів;

д) від друзів;

е) співробітників міліції;

ж) нарколога;

з) інше (указати).

5. Що з перерахованого досить часто має місце у твоїй школі:

а) ображання особистості;

б) бійки;

в) злодійство;

г) паління в будівлі школи;

д) вимагання грошей;

е) уживання алкоголю;

ж) уживання наркотиків;

з) інші антигромадські вчинки (указати).

6. Після уроків ти відвідуєш:

а) факультативи в школі;

б) курси;

в) спортивну секцію;

г) кружки;

д) нічим не займаєшся.

Додаток №3