Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
297.98 Кб
Скачать

Лабораторна робота №2

Тема: “Точне креслення в КОМПАС-ГРАФІК”

Мета:

  1. Вивчити будову Стічки параметрів об’єктів системи КОМПАС- ГРАФІК.

  2. Освоїти різні методи вводу параметрів і виразів в поля Стічки параметрів об’єктів системи КОМПАС- ГРАФІК.

  3. Вивчити абсолютні і відносні координати курсора системи КОМПАС- ГРАФІК.

  4. Ознайомитись з локальними і глобальними прив’язками, клавіатурними прив’язками.

Прилади і матеріали: компоненти системи графічного креслярсько-конструкторського редактора КОМПАС-ГРАФІК для Windows

Короткі теоретичні відомості

Стічка параметрів об’єктів є важливим елементом інтерфейса системи КОМПАС- ГРАФІК. Так, як і Панель спеціального управління, вона автоматично з’являється на екрані лише після виклику якоїсь команди з Панелі інструментів і розміщується відразу під вікном документа.

Кожний креслярський об’єкт, який Ви створюєте при роботі в КОМПАС- ГРАФІК володіє певним набором параметрів. Наприклад, параметрами відрізка прямої лінії є координати його початкової і кінцевої точок.

Робота із Стічкою параметрів об’єктів зводиться до активації потрібних полів і вводу в них певних значень параметрів.

Параметри можна вводити вручну, автоматично, комбіновано або з використанням Геометричного калькулятора.

Кожне поле Стрічки параметрів, призначене для вводу чисел, є маленьким калькулятором. Тому Ви можете вводити в них не лише числа, але і вирази. В виразах можна використовувати стандартні знаки математичних операцій, тригонометричні функції, натуральні і десяткові логарифми і т.д. обчислення виразів здійснюється за загальноприйнятими в математиці правилами.

Текучі координати курсора відображаються в спеціальних полях в правій частині Стрічки текучого стану. Це абсолютні координати курсора, які відраховуються від початку текучої системи координат. При пересуванні курсора мишею значення текучих координат курсора змінюються. Однак в загальному випадку Ви не зможете з допомогою миші абсолютно точно встановити курсор в потрібну точку.

Час від часу виникає необхідність швидко перемістити курсор в початок координат. Для цього потрібно скористатися клавіатурною командою Сtrl+0. Ви можете пересувати курсор клавішами зі стрілками (переміщення буде дискретним з текучим кроком).

Поля Стрічки текучого стану, в яких відображаються текучі координати курсора, одночасно являються і елементами управління. Тобто в них можна вводити точні значення позиції курсора. Активізуються поля подвійним клацанням або командами Alt+символ.

В процесі роботи над кресленням в користувача постійно виникає необхідність точно встановити курсор в різноманітні точки елементів, вже існуючих на кресленні, іншими словами, виконати прив’язку до точки чи об’єкта. Основна помилка, яку часто допускають початківці, полягає в тому, що вони виконують цю операцію “на око”.

Глобальні прив’язки являються першим типом прив’язок, з якими Ви зіткнетесь відразу після початку роботи в КОМПАС. Важлива особливість глобальних прив’язок полягає в тому, що в КОМПАС можна включати декілька різних глобальних прив’язок одночасно. Кнопка для виклику діалога настройок глобальних прив’язок розташована в Стрічці текучого стану.

Локальні прив’язки дозволяють виконати тіж самі процедури прив’язки курсора до характерних точок існуючих геометричних об’єктів. Однак вони володіють двома важливими особливостями:

  1. Локальна прив’язка є більш пріоритетною, ніж глобальна.

  2. Будь-яка з них виконується лише для одного запиту точки.

Всі локальні прив’язки зібрані в Меню локальних прив’язок. Для того, щоб в нього війти, потрібно клацнути правою клавішею миші і вибрати каскадне меню Прив’язки.

Клавіатурні прив’язки являють собою команди точного позиціювання курсора, які Ви виконуєте з допомогою клавіатури, натискаючи відповідні клавіші або їх комбінації.

Таблиця – Основні клавіатурні прив'язки

Клавіатурна команда

Реакція системи

<.>

Переміщення курсору по нормалі в найближчу точку найближчого елемента

<5>

Переміщення курсору в найближчу характерну точку найближчого елемента

<Shift>+<5>

Переміщення курсору в середину найближчого до положення курсору примітива

<Аlt>+<5>

Переміщення курсору в точку перетину двох найближчих до положення курсору примітивів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]