Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загальн положення.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
917.5 Кб
Скачать

4.4 Протипожежні заходи і відомість протипожежного інвентарю. Загальні положення.

Наявність на трансформаторних підстанціях електроустановок, наповнених маслом, апаратури, що знаходиться під високою напругою, застосування твердого, рідкого і газоподібного палива створює можливість виникнення пожежі.

Гасіння пожежі на трансформаторних підстанціях без точного і суворого дотримання правил техніки безпеки становить велику небезпеку для життя людей. Тому знання електричного устаткування й електроустановок, а також технологічного процесу виробництва дозволяє вживати заходів, що забезпечують найшвидшу ліквідацію пожежі.

Пожежею називається неорганізоване і некероване горіння у результаті знищуються матеріальні цінності.

На трансформаторній підстанції найбільшу небезпеку становлять:

  1. Силові і вимірювальні трансформатори заповнені маслом.

  2. Масляні вимикачі.

  3. Силові і контрольні кабелі.

  4. Акумуляторні батареї.

  5. Маслогосподарство.

Порядок гасіння пожеж.

При виникненні пожеж на ТП, перший, хто помітив загоряння, зобов’язаний негайно повідомити старшим по зміні і приступити до гасіння пожежі наявними засобами пожежогасіння. При повідомленні про пожежу потрібно назвати свою посаду, прізвище і точно вказати місце пожежі, найменування устаткування і повідомити про своє рішення приступити до гасіння пожежі.

Після визначення вогнища пожежі начальник зміни зобов’язаний створити безпечні умови персоналу і пожежним підрозділам для ліквідації пожежі (відключення електроустаткування, витиснення водню, злив масла і інше). Після цього начальник зміни зобов’язаний приступити до гасіння пожежі наявними засобами.

Весь персонал, притягнутий до гасіння пожежі перед початком провадження робіт по гасінню пожежі повинний бути проінструктований начальником зміни.

Одночасно з початком провадження робіт по гасінню пожежі начальник зміни зобов’язаний виділити людей для зустрічі пожежних підрозділів. Зустрічаючи повинні бути добре проінструктовані про під’їзні колії до вогнища пожежі, розташування водо джерел (гідранти, градирня).

До прибуття пожежної команди керівником гасіння пожежі в електроустановках на електроустаткуванні є начальник зміни.

Після прибуття пожежної команди начальник зміни зобов’язаний проінструктувати весь склад пожежної команди по дотриманню електротехнічних правил безпеки. При інструктажі начальник зміни зобов’язаний указати членам пожежної команди частини приєднань і електроустаткування, що знаходяться під напругою, про можливі шляхи поширення пожежі, про необхідність дій пожежної команди при розширенні зони гасіння пожежі .

Керівник команди зобов’язаний погодити з начальником зміни свої дії по розміщенню сил і засобів пожежогасіння, розташування позицій пожежних машин. Гасіння пожежі компактними і розпиленими водяними струменями без зняття напруги з електроустановок допускається тільки у відкритих для огляду ствольщика електроустановках, у тому числі палаючих кабелів при номінальній напрузі до 6 кВ. При цьому стовбур повинний бути заземлений, а ствольщик працювати в діелектричних ботах і рукавицях і знаходитися на безпечній відстані.

Відповідальність за пожежну безпеку несе начальник підрозділу виконуємих робіт.

При утворенні пожежі кожний робітник повинний:

  • терміново повідомити про пожежу в пожежну охорону;

  • прийняти міри по евакуації людей і спасіння матеріальних цінностей;

  • почати гасіння пожежі за допомогою наявних засобів.

Начальник зміни, майстер або інші посадові особи, котрі прибули до місця пожежі повинні:

- перевірити чи викликана пожежна охорона;

- повідомити про пожежу керівництво;

- очолити гасіння пожежі до прибуття пожежних.

Таблиця 15 - Відомість протипожежного інвентарю

Найменування

Одиниці

вимірювання

Кількість

Вуглекислотний вогнегасник

шт.

3

Порошковий вогнегасник

шт.

2

Асбестове полотно 2 х 2 м

шт.

1

Багор

шт.

3

Лопати

шт.

2

Лом залізний

шт.

2

Сокира

шт.

2

Ящик з піском

шт.

1

Відро для піску

шт.

1