Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загальн положення.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
917.5 Кб
Скачать

3.10 Основні техніко – економічні показники

Для розрахунку економічного ефекту необхідно порівняти основні показники діючого та проектумого виробництва.

Таблиця 12 - Основні техніко-економічні показники

Показники

Одиниці вимірюва

ння

Проектуєме

виробництво

Діюче

виробництво

Зміна

(+,-)

%

1. Обсяг ремонтних робіт

годин

286,5

327

- 40,5

12,38

2. Кількість ремонтних

робітників

чол.

1

1

0

0

3. Продуктивність праці

чол.-год.

57,128

59

-1,8

3,17

4. Фонд заробітної плати

грн.

59342,32

59342,32

0

0

5. Середня заробітна плата ремонтних робітників

грн.

2472,59

2472,59

0

0

6. Витрати на ремонт

грн.

221187,08

221657,16

470,08

0,21

7. Тривалість ремонту

год.

87,5

101

-13,5

13,3

8. Річний економічний ефект

грн.

470,08

-

-

-

Зміна показників розраховується за формулою:

Ппр - Пд

∆ = ----------------- *100% (33)

Пд

Де ∆ - змінний показник;

Ппр - проектуємий показник;

Пд. - діючий показник.

Економічний ефект розраховуємо за формулою

Е = (Тд - Тпр)*Тст*N = (101- 87,5)*11,607*3 = 470,08 гривен (34)

де Тд. - тривалість капітального ремонту на діючому виробництві, годин;

Тпр. - тривалість капітального ремонту на виробництві, що проектується, годин;

Тст - годинна тарифна ставка ремонтних робітників, грн.;

N - Кількість двигунів.

В дипломному проекті отримано економічний ефект на суму 470,08 гривен за рахунок використання сіткового графіку при плануванні капітального ремонту електродвигуна. Це дозволило зменшити обсяг ремонтних робіт на 12,38%, продуктивність праці на 3,17%, витрати на ремонт на 0,21%.

4 Охорона праці та протипожежний захист

4.1 Заходи з техніки безпеки при монтажі електроустаткування.

Для безпечного монтажу і експлуатації електроустаткування проектом передбачені:

  • організаційні заходи;

  • технічні заходи.

Організаційними заходами, якими досягається безпека робіт в електроустановках, є: затвердження переліку робіт, що виконуються за нарядами, розпоряжденнями і в порядку поточної експлуатації; призначення осіб, відповідальних за безпечне проведення робіт; оформлення робіт нарядом, розпоряжденням або затвердженням переліку робіт, що виконуються в порядку поточної екплуатації; підготовка робочих місць; допуск до роботи; нагляд під час виконання робіт; переведення на інше робоче місце; оформлення перерв в роботі та її закінчення.

Роботи в електроустановках повинні проводитися по усному або письмовому розпорядженню (наряду). Відповідальними за безпеку є наступні: особа, що видає наряд або розпорядження; допускаючий (відповідальна особа оперативного персоналу); відповідальний керівник робіт; виробник робіт; спостерігаючий; члени бригади.

Допуск бригади до роботи по наряду. Перед допуском до роботи відповідальний керівник і виробник робіт спільно з допускаючим перевіряють виконання технічних заходів безпеки. Потім проводиться допуск бригади, при цьому допускаючий перевіряє відповідність складу бригади і кваліфікації осіб запису в наряді.

Нагляд під час роботи. Після допуску бригади до роботи, нагляд за членами бригади з метою попередження порушень вимог техніки безпеки, покладається на виробника робіт (або спостерігаючого).

Зміна складу бригади з оформленням в наряді може бути внесена відповідальним керівником робіт або особою, що видала наряд, а за відсутності їх, особою, що має право видачі наряду у даній електроустановці.

Оформлення перерв в роботі. При перерві в роботі протягом робочого дня (за умов виробництва робіт або на обід) бригада уходить. Наряд залишається на руках у виробника робіт (або спостерігаючого). Плакати огорожі і заземлення залишаються на місцях.

Пробне включення устаткування на робочу напругу до повного закінчення робіт

проводиться після виконання оперативним персоналом наступних операцій: бригада повинна бути видалена з РУ, наряд у виробника робіт повинен бути відібраний і в наряді повинна бути оформлена перерва; тимчасові

Огорожі, заземлення і плакати повинні бути зняті, а постійні огорожі встановлені на свої місця.

Переведення бригади на нове робоче місце. Робота на декількох робочих місцях одного приєднання по одному наряду може виконуватися при дотриманні наступних умов: всі робочі готує оперативний персонал і приймає відповідальний керівник і виробник робіт до початку робіт; виробник робіт з бригадою допускається на одне з робочих місць; в електроустановках з місцевим оперативним персоналом переведення бригади на інше робоче місце проводиться допускаючим; на електроустановках, експлуатованих без місцевого оперативного персоналу, бригаду переводить на інше робоче місце (за відсутності допускаючого) відповідальний керівник; переведення бригади на нове робоче місце оформлюється в наряді.

Закінчення роботи, закриття наряду і включення устаткування в роботу. Після повного закінчення роботи робоче місце приводиться в порядок. Приймається відповідальним керівником, який після виводу бригади виробником робіт розписується в наряді про закінчення роботи і здає його.

Технічні заходи. Для підготовки робочого місця до роботи, яка вимагає зняття напруги, виконують у вказаній послідовності наступні технічні заходи: здійснити необхідні відключення і вжити заходів, що перешкоджають помилковому або самочинному ввімкненню комутаційної апаратури; вивісити заборонні плакати на приводах ручного і на ключах дистанційного керування комутаційною апаратурою; перевірити відсутність напруги на струмопровідних частинах, які слід заземлити для захисту людей від ураження електричним струмом; встановити заземлення (ввімкнути заземлювальні ножі, встановити переносні заземлення); обгородити за необхідності, робочі місця або струмопровідні частини, що залишилися під напругою і вивісити на огородженнях плакати безпеки.

При роботах із зняттям напруги в електроустановках вище 1000 В повинні бути відключені струмопровідні частини, на яких проводиться робота, а також струмопровідні частини, до яких не виключений випадковий дотик або наближення.

Якщо струмопровідні частини відключити неможливо, то їх слід захистити. Огорожі виконують з ізолюючих матеріалів. Відстань між огорожами і струмопровідними частинами повинна бути: не менше 0,35 м при номінальній напрузі до 15 кВ включно.

Приводи апаратів, за допомогою яких можна подати напругу до місця роботи, повинні бути замкнені у відключеному положенні (висячим замком), для запобігання помилкового або самочинного включення. Приводи цих апаратів, що мають дистанційне керування повинні бути замкнені механічно, і крім того в силових і оперативних ланцюгах приводів повинні бути зняті запобіжники на всіх полюсах або закритий вентиль на приводі стислого повітря.

П ри виконанні робіт в електроустановках напругою до 1000 В повинні бути відключені всі силові, вимірювальні та інші трансформатори із сторони як вищої, так і низької напруги для запобігання подачі напруги до місця робіт унаслідок трансформації. На місці роботи повинні бути відключені струмопровідні частини, на яких проводиться робота, і які доступні дотику при виконанні роботи. Доступні до дотику струмопровідні частини можна не відключати, якщо вони захищені ізолюючими накладками. Відключення виконується так, щоб виділені для виконання роботи частини електроустановки були з усіх боків відокремлені від струмопровідних частин, що знаходяться під напругою, комутаційними апаратами.

Вивішування попереджувальних плакатів, огорожа робочого місця. На приводах роз’єднувачів, віддільників і вимикачів навантаження, на кнопках і ключах дистанційного керування або на комутаційній апаратурі до 1000 В (автомати, рубильники, вимикачі), за допомогою яких відключають напругу при підготовці робочого місця в електроустановках підстанцій, вивішують плакати: “не вмикати, працюють люди”,

а якщо напруга відключена на КЛ або ВЛ вивішують плакати: “не вмикати – робота на лінії”. На приєднаннях до 1000 В, які не мають комутаційних апаратів (вимикачів, рубильників і ін.), плакати вивішують у знятих запобіжників.

Накладення заземлення. Переносні заземлення призначені для захисту працюючих від поразки струмом при помилковій подачі напруги, повинні бути накладені на струмопровідні частини всіх фаз відключеної для виробництва робіт частини електроустановки з усіх боків, звідки може бути подана напруга, у тому числі і унаслідок зворотної трансформації. Достатньо накласти одне заземлення з кожної сторони. Ці заземлення повинні бути відокремлені від струмопровідних частин, на яких безпосередньо проводиться робота, відключеними роз’єднувачами, віддільниками або вимикачами, знятими запобіжниками, рубильниками, автоматичними вимикачами, що демонтуються.

4 .2 Інструкції по безпечній експлуатації електроустаткування підстанції.

Види робіт в діючих електроустановках.

По ступеню небезпеки роботи в електроустановках ділять на наступні чотири групи:

  1. Робота без зняття напруги віддалік від струмопровідних частин, що перебувають під напругою. При цьому виключене випадкове наближення працюючих людей і інструменту, яким вони користуються, до струмопровідних частин на небезпечну відстань, тобто виключена вірогідність поразки людей струмом. Тому не вимагається відключати устаткування або вживати інших технічних і організаційних заходів, наприклад безперервний нагляд.

  2. Робота без зняття напруги на струмопровідних частинах та поблизу них. Можливий дотик працюючих до струмопровідних частин. Тому перед роботою необхідно виконувати технічні і організаційні заходи захисту. Робота на струмопровідних частинах проводиться за допомогою ізолюючих засобів.

  3. Робота з частковим зняттям напруги. Напруга знята тільки з того приєднання, на якому ведеться робота, або вона знята повністю з електроустановки, але відкритий доступ в сусіднє приміщення, де струмопровідні частини знаходяться під напругою.

  4. Робота з повним зняттям напруги. Зі всіх елементів електроустановки напруга знята; доступ в сусідні приміщення, де є частини, що знаходяться під напругою, закритий.

Електроустановки оглядають без зняття з них напруги, віддалік від струмопровідних частин. Дефекти виявляються візуально – оглядом і на слух.

Д озволяється одноосібно оглядати електроустановку черговому, що має кваліфікаційну групу не нижче III або адміністративно-технічному працівнику, що має V (в електроустановках напругою вище 1000 В) або ІV групу ( в електроустановках напругою до 1000 В).