Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загальн положення.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
917.5 Кб
Скачать

Інструкції по техніці безпеки.

  1. Загальні положення

    1. Наступна інструкція розповсюджується на електромонтера по обслуговуванню електоустаткування )далі електромонтер).

    2. До самостійної роботи по обслуговуванню електроустаткування допускаються електромонтери, що досягли 18-річного віку, які пройшли медичний огляд, навчання,

стажування, мають відповідно до напруги електроустановок третю або четверту групу з електробезпеки, здані іспити на допуск до самостійної роботи.

1.3. Повторна перевірка знань по електробезпеці, пожежній безпеці і з питань охорони праці проводиться щорічно.

1.4. Перед самостійним допуском до роботи і періодично не рідше ніж 1 раз на місяць, електромонтер проходить інструктаж.

1.5. Окрім насупної інструкції електромонтер повинен знати:

1.5.1. схеми електропостачання цеху або підрозділу;

1.5.2. інструкції згідно переліку інструкцій для проведення інструктажаЖ

1.5.3. прийоми звільнення потерпілого від дії електричного струму і спосіб надання першої долікарської допомоги;

1.5.4. глави Э1.3, Э1.4, Э1.5, Э2.3, Э2.5*, Э2.9, Э2.10 ПТЕ електроустановок споживачів і 2, 3, 4, 5, 6 ПБЕЕП.

1 .6. Робота електромонтера пов'язана з рядом небезпек:

1.6.1. поразка електричним струмом;

1.6.2. отримання опіків і механічних травм;

1.6.3. отруєння в результаті аварій в технологічному процесі унаслідок незастосування засобів захисту.

1.7. Дотримувати чистоту на робочому місці у виробничих і санітарно-побутових приміщеннях, на теріторії підприємства. Виконувати вимоги особистої гігієни.

1.8. Знати інструкцію з безпечних методів роботи.

1.9. Не виконувати розпоряджень, якщо вони суперечать правилам техніки безпеки і їх виконання може привести до нещасного випадку.

1.10. У разі виникнення неполадок в роботі електроустаткування електромонтер повинен припинити роботи, повідомити про неполадки майстра по ремонту і обслуговуванню електроустаткування або особи його заміщаючої і відновити роботу тільки після усунення несправностей.

1.11. Несе відповідальність за дотримання правил і норм по ВІД і ТБ згідно вимог даної інструкції.

2. Вимоги техніки безпеки перед початком роботи.

2.1. Привести в порядок спецодяг, спецвзуття і індивідуальні захисні засоби, перевірити їх справність. Берегти діелектричні захисні засоби в спеціально обладнаних місцях окремо від інструментів. Вони повинні мати клеймо з вказівкою терміну їх наступного випробування.

2.2. Приймаючи зміну електромонтер зобов’язаний:

2.2.1. ознайомитися із станом схеми, режимом роботи електроустаткування шляхом особистого огляду;

2 .2.2. отримати відомості від здаючого зміну про устаткування, за яким необхідно вести ретельне спостереження для попередження аварії або неполадок і про устаткування, що знаходиться в ремонті або резерві, технічну документацію.

2.2.3. ознайомитися зі всіма записами і розпорядженнями за час, що пройшов з його останнього чергування;

2.2.4. оформити прийом зміни шляхом запису в оперативному журналі за своїм підписом і підписом здаючого зміну;

2.2.5. Доповісти старшому по зміні про прийом зміни і про неполадки, помічені при прийомі зміни.

2.3. Прийом зміни при несправному устаткуванні або ненормальному режимі його роботи допускається тільки з дозволу особи, відповідальної за електрогосподарство цеху, про що робиться відмітка в оперативному журналі.

3. Вимоги безпеки під час роботи.

3.1. Електромонтер під час свого чергування є особою, відповідальною за технічно правильне обслуговування і безпечну роботу всього електроустаткування, правильність ведення оперативних перемикань і допуску бригад до роботи в електроустановках на обслуговуваній ділянці.

3.2. Під час чергування електромонтер не має права відлучатися на інші роботи, не пов’язані з обслуговуванням електроустаткування.

3.3 Всі перемикання в електричних схемах повинні проводитися електромонтером по розпорядженню або з відома майстра по ремонту і обслуговуванню електроустаткування або особи його заміщаючої, а у його відсутності за узгодженням з начальником.

3.4. Включення електроустаткування, відключеного по усній заявці начальника або майстра зміни для виконання будь-яких робіт, може бути проведене тільки на вимогу особи, яка дала заявку на відключення.

Перед пуском устаткування електромонтер зобов’язаний його оглянути, переконатися у можливості подачі напруги і попередити технологічний персонал про майбутнє включення.

3.5. При підготовці робочого місця для роботи в електроустановках по наряду або розпорядженню електромонтер зобов’язаний виконати вказані необхідні організаційні і технічні заходи, що забезпечують безпеку робіт.

3.6. В порядку поточної експлуатації електромонтер повинен виконувати роботи, які визначені переліком. Види робіт, внесені в перелік, є постійно дозволеними роботами без оформлення яких-небудь додаткових розпоряджень, але з виконанням технічних заходів і із записом в оперативному журналі про їх виконання.

3.7. Протягом зміни електромонтер повинен оглядати електроустаткування на обслуговуваній ділянці.

4. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.

4.1. При порушенні режиму роботи, пошкодженні або аварії електроустаткування електромонтер зобов’язаний негайно прийняти заходів по відновленню нормального режиму роботи повідомити про те, що відбулося майстра по ремонту і обслуговуванню електроустаткування або особи його заміщаючої.

4.2. При виникненні аварій або аварійних ситуацій в технологічному процесі електромонтер зобов’язаний терміново доповісти начальнику або майстру зміни даної дільниці, своєму майстру по ремонту і обслуговуванню електроустаткування або особі його заміщаючої і діяти по їх вказівках.

4 .3. При виникненні пожежі в електроустановках напругою до і вище 1000 В на приєднаннях, які живляться безпосередньо від трансформаторних підстанцій, електромонтер зобов’язаний спільно з оперативним працівником цеху електропостачання розібрати схему даної установки, викликати пожежну команду по телефону 101, швидку допомогу по телефону 103.

Лише після отримання від оперативного працівника цеху електропостачання даних, що це приєднання відключене, приступити до гасіння пожежі.

4.4. При виникненні пожеж внурішьоцехових електроустановок електромонтер зобов’язаний знеструмити розподільчий пристрій, викликати пожежну команду, поставити до відомості начальника або майстра зміни, майстра по ремонту і обслуговуванню електропостачання або особи його заміщаючої і приступити до гасіння пожежі.

4.5. При нещасному випадку потерпілий або очевидець нещасного випадку повинен негайно сповістити свого безпосереднього керівника робіт, який зобов’язаний:

4.5.1. терміново організувати першу допомогу потерпілому, при необхідності викликати швидку допомогу;

4.5.2. повідомити начальника цеху або іншого керівника про нещасний випадок, що відбувся;

4.5.3. зберегти до прибуття комісії обстановку на робочому місці і стан устаткування таким, яким воно було у момент події (якщо це не загрожує життю і здоров’ю навколишніх працівників і не приведе до аварії).

4.3 Відомість спеціального інвентарю по техніці безпеки при експлуатації електроустаткування.

Таблиця 13 – Відомість спеціального інвентарю по ТБ

Назва

Кількість

Ізолюючи оперативні штанги

2

Штанги для накладання заземлень

2

Ізолюючі кліщі

1

Електровимірювальні кліщі

1

Вказівник напруги до 1000 В

1

Вказівник напруги понад 1000 В

1

Резинові діелектричні перчатки

3

Діелектричні боти або калоші

2

Діелектричні резинові килимки та ізолюючі підставки

2

Ізолюючі накладки

2

Індивідуальний ізолюючий комплект

3

Переносне заземлення

2

Огороджуючі пристрої

3

Плакати і знаки безпеки

3