Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Щоденник 2.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
671.74 Кб
Скачать

Vaselini 20,0

mзаг. = 23,0

Приготував: (підпис)

Перевірив: (підпис)

Відпустив: (підпис)

Технологія лікарської форми з теоретичним обґрунтуванням: Відважуємо у порцелянову чашку 20,0 г вазеліну, нагріваємо до розплавлення. Відважуємо у ступку 1,0 г стрептоциду, додаємо 5 крапель спирту, розтираємо. Додаємо 2,0 г цинку оксиду, розтираємо. Додаємо приблизно 1,5 г вазеліну, перемішуємо, додаємо решту. Перемішуємо до одержання однорідної маси. Переносимо у широкогорлу банку для відпуску з нагвинчуваною кришкою.

Упаковка: Закриваємо банку кришкою з прокладкою.

Оформлення: Основні етикетки: «Зовнішнє», додаткові етикетки: «Зберігати в прохолодному, темному місці», «Берегти від дітей». (Згідно наказів МОЗ №583 і №626).

Оцінка якості:

  1. Аналіз документації. Рецепт виписаний правильно, інгредієнти сумісні. В ППК усі записи зроблені правильно, оформлений відповідними підписами.

  2. Оформлення. Етикетка «Зовнішнє» з вказівкою номера рецепту, номера аптеки, прізвища та ініціалів хворого, способу вживання, дати, ціни. Є додаткові етикетки «Зберігати в прохолодному, темному місці», «Берегти від дітей». Оформлення відповідає наказам МОЗ №583 і №626.

  3. Упаковка. Упаковка відповідає масі, виду ЛФ та властивостям інгредієнтів.

  4. Органолептичні властивості. Колір, запах, смак відповідають вимогам відповідних ФС. Механічні домішки відсутні. Розшарування відсутні. Мазь однорідна.

  5. Відхилення в масі ЛФ відповідає вимогам ДФ та наказу МОЗ №276.

30.01.08 Приготування м’яких та асептично-виготовлених лікарських форм.

Rp.: Collargoli 3,0

Aquae purificatae 1 ml

Lanolini 15,0

Vaselini 15,0

M. f. unguentum.

D. S.: Мазь для носа.

Характеристика лікарської форми: Дана ЛФ − це мазь-емульсія типу В/О, до складу якої входять речовини загального списку (коларгол, ланолін водний, вазелін).

Властивості інгредієнтів:

Коларгол (Collargolum) − зеленувато-чорні або синьо-чорні пластинки з металічним блиском. Малорозчинні у воді. Містять 70% оксиду срібла та 30% продуктів гідролізу білка Зберігають в добре закупореній тарі.

Ланолін водний (Lanolinum hydricum) − містить ланоліну безводного 70 ч. і 30 ч. води. Густа в’язка маса жовтувато-білого кольору. Зберігають в добре закупореній тарі в темному прохолодному місці. (Стаття 374, ДФ Х).

Вазелінова олія (Oleum vaselini) − безбарвна масляниста рідина без запаху і смаку. Нерозчинна у воді і спирті, розчинна в ефірі, хлороформі, бензині. Зберігають в добре закупореній тарі, що захищає від дії світла. (Стаття 481, ДФ Х).

Перевірку доз не проводимо, оскільки дана ЛФ використовується для зовнішнього застосування. Рецепт виписано правильно, оформлений штампом лікувально-профілактичної установи, особистою печаткою і підписом лікаря. Реквізити оформлені згідно наказу №360.

Розрахунок кількості інгредієнтів по рецепту (зворотня сторона ППК):

Кількість коларголу: 3,0 г.

Кількість води очищеної: 1мл = 20 крапель.

Кількість ланоліну водного: 2,0 г.

Кількість вазеліну: 15,0 г.

Загальна маса: 3,0 + 1,0 + 2,0 + 15,0 = 21,0 г.

Паспорт письмового контролю:

Лицьова сторона

Дата________ № рецепту______

Взято: Collargoli 3,0

Aquae purificatae 1 ml

Lanolini hydrici 2,0

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]