Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародне атомне право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
112.13 Кб
Скачать

29 Серпня 1949 р. Срср вперше випробувала ядерну зброю, ставши другою атомною державою. Угода між срср і магате про гарантії набула чинності у 1985 р. Росія як правонаступниця є учасником цієї Угоди.

Відповідно до угоди гарантії застосовуються не щодо сього ядерного матеріалу, а лише зі Списку, обраного МАГАТЕ. До 1993 р. гарантії МАГАТЕ застосовувались лише на двох установках (блок Нововоронежської АЕС та реакторна установка в Курчатовському інституті) Однак, у зв’язку з фінансовими труднощами МАГЕТЕ застосування гарантій щодо них були припинені.

Гарантійна діяльність МАГАТЕ обмежується здебільшого оцінкою поданих звітів Росією.

Додатковий протокол Росія застосовує на тимчасовій основі (підписаний у 2000 р., набув чинності в 2007 р.). Згідно з ДП Росія може утримуватись від виконання будь-якого його положення і обмежити діяльність Агентства, у випадку, якщо така діяльність не буде відповідати безпеці та її інтересам. В ДП відсутній розділ про Додатковий доступ. Тобто повноваження Агентства щодо перевірочної діяльності в РФ залишаються на рівні Угоди про добровільне надання під гарантії. Такий розділ відсутній і в китайському ДП.

Технічні принципи застосування гарантій МАГАТЕ визначаються у «Системі гарантій Агентства» 1968 р. За своїм правовим статусом цей документ є рекомендаційним. Його положення стають юридично обов’язковими тільки після набуття чинності відповідних угод про гарантії і тільки в тому об’ємі, в якому вони включені в цей договір.

Типові угоди про гарантії зафіксовані в документі МАГАТЕ «Структура і зміст угоди між Агентством державами, яке вимагається відповідно до Договору 1968 р.».

Діяльність інспекторів МАГАТЕ регулюється «Інспектори Агентства» 1968 р.

Б) Регіональні та міжнародні неурядові організації

1. Об’єднаний інститут ядерних досліджень (м. Дубна Московської обл.., 1956 р.)

Займається науковими дослідженнями. Членами є 18 держав , в тому числі і Україна. Штат 5000 співробітників, з них 1200 – наукові співробітники, близько 2000 – інженерно-технічний персонал.

Основні напрямки:

  • забезпечення спільного проведення теоретичних та експериментальних досліджень в сфері ядерної фізики;

  • сприяння розвитку ядерної фізики в державах-членах шляхом обміну досвідом і досягненнями в теоретичних і експериментальних дослідженнях;

  • міжнародне співробітництво (підтримує зв'язок з 700 науковими центрами і університетами в 64 країнах світу)

За Статутом передбачається можливість роботи в Інституті вчених з тих країн, які не є членами цієї організації.

В рамках інституту діють 6 лабораторій (теоретичної фізики, високих енергій, ядерних проблем, ядерних реакцій, нейтронної фізики, обчислювальної техніки і автоматизації), які за своїми масштабами є інститутами з самостійними напрямками дослідження., а також відділ нейтронної фізики, прискорювальної техніки.

На долу Інституту приходиться половина відкриттів (близько 40) в сфері ядерної фізики, зареєстрованих в колишньому СРСР.

З 1970 р. Інститут видає періодичний журнал «Фізика елементарних частин і атомного ядра»

2. Європейська організація ядерних досліджень (церн, 1953 р.).

Угода про створення Організації була підписана 12 європейськими країнами. На сьогодні, близько 20 держав-членів. Україна – не член Організації. Знаходиться поблизу Женеви (на кордоні Швейцарії та Франції).

Проводить науково-теоретичні дослідження в сфері фізики високих енергій. Є західним аналогом Об’єднаного інституту ядерних досліджень. Деякі країни мають статус спостерігача – Росія, США, Японія, Індія, Туреччина, Ізраїль, Європейська комісія.

Працює близько 2500 тис. людей, 8 тис. фізиків та інженерів із 580 університетів та інститутів 85 країн.

Основним Проектом на даний час є Великий адронний колайдер .

Особливість ЦЕРН – спори, які виникають між державами-членами вирішуються в Міжнародному суді ООН. Прийом нових членів допускається тільки за одноголосною згодою всіх держав членів.