Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лампа розжарення та галогенна лампа розжарення.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
136.19 Кб
Скачать

Призначення галогенних ламп

Не дивлячись на те що галогенні лампи не досягають ефективності люмінесцентних і тим більше світлодіодних ламп, їх перевага полягає в тому, що вони можуть бути без яких-небудь доопрацювань використані як пряма заміна звичайних ламп розжарення, наприклад, з діммерами та з вимикачами з підсвіткою («з вогником»).

Галогенні лампи також активно використовуються в автомобільних фарах завдяки їх підвищенній світловіддачі, довговічності та стійкості до коливань напруги.

Потужні галогенні лампи використовуються в прожекторах, рампах, а також для освітлення при фото-, кіно- и відеозйомці, в кінопроекційній апаратурі.

Галогенні лампи з невеликою температурою тіла розжарення є джерелами інфрачервоного випромінювання і використовуються в якості нагрівних елементів, на приклад в електроплитах.

Кварцові лампи – термовипромінювачі які призначені для інфрачервоної сушки, полімеризації, стимулювання хімічних та біологічних процесів.

Кварцові малогабаритні лампи – інтенсивні джерела світла – використовуються в освітлюючих приладах, застосовуються в телебаченні, кінематографії, авіації, відрізняються механічною міцністю, термостійкістю. Ці лампи можуть працювати в довільному положенні.

Особливості експлуатації галогенних ламп

Внаслідок високої температури колби довільні забруднення поверхні (наприклад, відбитки пальців) швидко згорають в процесі роботи, залишаючи почорніння. Це призводить до локального підвищення температури колби, які можуть слугувати причиною її руйнування. Тому їх внутрішні колби неможна торкатись навіть вимитими руками. При їх встановленні необхідно тримати колбу лампи через чисту серветку (чи в чистих рукавичках), а при випадковому дотиканні ретельно протерти колбу тканиною, яка не залишає волокон (наприклад мікрофіброю). Також із-за високої температури, колби виготовляються з кварцового скла. Оскільки колба галогенної лампи розігрівається до пожежонебезпечних температур, то її слід монтувати так, щоб в подальшому повністю виключити всіляку можливість її дотикання з іншими предметами та матеріалами, які знаходять поблизу, а тим більше людським тілом.

При використанні галогенної лампи з діммером необхідно час від часу вмикати лампу на повну потужність, щоб відбулось випаровування з внутрішньої частини колби осаду йодистого вольфраму, який там накопичився [2].