Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лампа розжарення та галогенна лампа розжарення.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
136.19 Кб
Скачать

Основні правила маркування ламп розжарення

Кожний тип ламп включає лампи, які працюють при різних напругах, для кожної напруги випускається ряд ламп різної потужності. До умовних позначень ламп відносять наступні: В – вакуумна; Г – газоповна багатоспіральна аргонова; Б – біспіральна аргонова; БК – біспіральна криптонова. Перші дві цифри (125-135, 235-245) це діапазони напруг, в межах яких повинна працювати ламп. Остання цифра 15, 1000 – номінальна потужність лампи в ватах (потужність лампи при розрахунковій напрузі – в вольтах). Для ламп в колбу з матового, молочного чи опалового скла додають відповідні букви: МТ, МЛ, ОП. (Приклад: В125-135-15 – електрична лампа розжарення вакуумна моно спіральна на напругу 125-135 В та номінальну потужність 15 Вт; Г215-225-1000 – газоповна аргонова моноспіральна лампа на напругу 215-225 В та номінальну потужність 1000 Вт; БК215-225-100 – біспіральна криптонова на напругу 215-225 В та номінальну потужність 100 Вт).

Номінальна напруга Uн – напруга на лампі, В, яка забезпечує її роботи, та всі характеристики, яка їм притаманні. ЛЗП виготовляються з номінальними (розрахованими) напругами 127-135 та 220-235 В Електрична потужність P, Вт. Для більшості типів ламп значення номінального струму не задається. Виключення складаються лише еталонні лами, які відображенні у відповідному державному стандарті.

Області практичного використання ламп розжарення.

В залежності від функціонального призначення та особливостей конструкції лампи розжарення можуть використовуватись відповідно до їх поділу на наступні типи:

  1. Лампи розжарення загального призначення (ЛЗП "рос. ЛОН", до середини 1970-х рр. застосовувався термін "нормально-освітлюючи ЛР" – НОЛ). Дана група ламп призначена для цілей загального, місцевого та декоративного освітлення. Варто відзначити, що з 2008 р. внаслідок зменшення енергоспоживання, випуск даних ламп став скорочуватись.

  2. Декоративні ЛР, які випускаються в фігурних колбах. Найбільш масовими є подібні до свічки колби окружністю 35 мм та сферичним діаметром окружності 45 мм.

  3. ЛР місцевого освітлення, конструктивно подібні до ЛЗП, проте розраховані на низьку (безпечну) робочу напругу – 12, 24 чи 36 (42) В. Областю їх застосування є ручні (переносні) світильники, а також світильники місцевого освітлення у виробничих приміщеннях (на станках, верстатах і т.п., де можливе випадкове биття лампи).

  4. Ілюмінаційні ЛР, випускаються в пофарбованих колбах. Ці лампи використовуються в ілюмінаційних установках різних типів. Зазвичай, лампи цього виду мають малу потужність (10-25 Вт). Фарбування колб проводять за рахунок нанесення на їх внутрішню поверхню шару неорганічного пігменту. Рідше використовують лампи з колбами, які пофарбовані ззовні кольоровими лаками, оскільки їх недоліками є швидке вигорання пігменту та випаровування лакової плівки внаслідок механічної взаємодії.

  5. Дзеркальні ЛР мають колбу спеціальної форми, частина якої покрита відбиваючим шаром (тонка плівка термічного розпиленого алюмінію). Дзеркалювання призначене для просторового перерозподілу світлового потоку лампи з метою найбільш ефективного його використання в межах заданого тілесного кута. Основним призначенням даного типу ламп є локалізоване місцеве освітлення. Дзеркальні лампи випускають з концентрованим, середнім та широким світловим розподілом і позначають відповідно ЗК, ЗС, ЗШ (неодимові лампи – ЗКН, ЗСН, ЗШН). В позначенні перша цифра позначає номінальну напругу в В, а друга – потужність в Вт). Наприклад: ЗК220-40 – дзеркальна ЛР на номінальну напругу 220 В та потужність 40 Вт.

  1. Сигнальні ЛР використовується в різноманітних світлосигнальних пристроях (засобах візуального відображення інформації). Це лампи малої потужності, які розраховані на довгих строк служби.

  1. Транспортні ЛР – це надзвичайно широка група ламп, які призначені для роботи на різних транспортних засобах (автомобілях, мотоциклах, тракторах, літаків, вертольотів, локомотивів, вагонів залізниці та метрополітенів й морських судів). Характерною особливістю є їх висока механічна міцність, вібраційна стійкістю, використання спеціальних цоколів, які дозволяють заміняти лампи в незручних умовах, але в той самий час запобігають самодовільному випаданню ламп з патронів. Розраховані ці лампи на живлення з боротової електричної мережі транспортних засобів (6-220 В).

  2. Прожекторні ЛР зазвичай мають велике значення потужності (до 10 кВт, раніше випускались до 50 кВт) та високу світловіддачу. Використовуються в світлових приладах різного призначення (освітлюючи та світлосигнальних). Тіло розжарення таких ламп, як правило, виготовляють компактним (близьким до точкового чи прямокутним), що забезпечується як його особливою конструкцією, так і спеціальною підвіскою в колбі.

  3. ЛР для оптичних приладів, до числа яких відносять й лампи для кінопроекційної техніки, які масово виготовлялись до кінця ХХ ст. Вони мають компактне ТР, багато з них розташовують в колби спеціальної форми. Використовуються в різноманітних приладах (вимірюючи прилади, медична техніка і т.п.).

10. Комутаційні ЛР слугували індикаторами на комутаційних панелях. Являють собою вузькі довгі мініатюрні лампи з гладкими паралельними контактами що дозволяє їх легко замінювати. Виготовлялись наступні варіанти: КМ 6-50, КМ 12-90, КМ 24-35, КМ 24-90, КМ 48-50, КМ 60-50, де перша цифра значить робочу напругу в вольтах, а друга – силу струму в міліамперах. На даний час в якості індикаторі частіше використовують світлодіоди.

Комутаційна лампа розжарення (24В, 35 мА)

2. Галогенна лампа розжарення ЇЇ будова та принцип дії. Які галогени використовують для очистки колби від вольфраму. Конструкції та призначення галогенних ламп.

Одним з недоліків ламп розжарення є осадження на колбі лампи часток вольфраму, що приводить до збільшення коефіцієнта поглинання колби та зниження світлової віддачі лампи. В 1959 році в США вченим Цаблеру та Мосбі вдалось досягти позитивних результатів стосовно повернення часток вольфраму з колби на тіло розжарення. Вони створили лампу розжарення з йодом, яка довгий час зберігала постійними світловий потік та електричну потужність. Ця трубчата лампа працювала більше 2000 годин.

Галогенна лампа - лампа розжарення, в балон якої додано буферний газ: пари галогенів (брому та йоду). Це підвищує час життя лампи до 2000—4000 годин, та дозволяє підвищити температуру спіралі. При цьому робоча температура спіралі становить приблизно 3000 К, а ефективність галогенних ламп досягає 28 лм/Вт.