Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Poverhnya2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

2.4. Концентрація надлишкових носіїв заряду в опз. Поверхнева провідність

Як зазначалось раніше (п.2.2), концентрації носіїв заряду в ОПЗ не збігаються з відповідними значеннями в об’ємі кристала (n  n0, p  p0). Тому електричні властивості в приповерхневій області та в об’ємі кристала відрізняються. Для характеристики електричних властивостей приповерхневої ОПЗ використовують поняття приповерхневої концентрації надлишкових носіїв заряду, яку позначають через Гn та Гp для електронів і дірок відповідно. Величини Гn та Гp визначаються різницею між повним числом електронів (дірок) у зразку одиничної площі поверхні товщиною d з даним вигином зон Ys та аналогічною кількістю носіїв заряду при плоских зонах, коли Ys = 0.

Величину провідності приповерхневого шару, називають поверхневою провідністю і позначають через s. Отже, поверхнева провідність визначається як різниця провідностей напівпровідникового зразка товщиною d та одиничною площею поверхні (1см2) при даному значенні вигину зон Ys та при плоских зонах. Розмірність питомої поверхневої провідності Ом – 1. Величину поверхневої провідності можна записати так:

(2.46)

де ps, ns – рухливості електронів і дірок у приповерхневій області відповідно.

Приповерхневі надлишкові концентрації носіїв заряду визначаються виразами:

(2.47)

(2.48)

Тут через n* i p* позначено такі величини:

. (2.49)

Величини N та P визначаються виразами (2.25). Межі інтегрування в (2.47) та (2.48) можна поширювати до нескінченності, оскільки підінтегральні вирази дорівнюють нулеві за межами ОПЗ.

Для розрахунку величини Гp підставимо в (2.47) значення р та p*, використовуючи вирази (2.13), (2.49), (2.11) та (2.25):

. (2.50)

При інтегруванні рівняння Пуассона (п.2.2.2) зроблено припущення, що при невеликих відхиленнях від термодинамічної рівноваги величини n та p можна вважати сталими в межах ОПЗ. Тоді, використовуючи назване припущення, другий доданок у (2.50) можна вважати сталим і, як сталий множник, винести його за знак інтеграла

. (2.51)

Ураховуючи (2.24) та (2.25), експоненційний множник перед знаком інтеграла в (2.51) можна записати в такому вигляді:

(2.52)

Підставимо (2.52) в (2.51) та врахуємо (2.2)

(2.53)

Перейдемо від інтегрування по х до інтегрування по Y. При цьому врахуємо, що dx = (dY/dx)-1dY, а також, що згідно з (2.26) dY/dx дорівнює

.

Тоді вираз (2.53) набуває вигляду

(2.54)

Аналогічним способом одержується вираз для надлишкової концентрації електронів

(2.55)

Зауваження. Зміна знака “ + ” на ““ у (2.54) та (2.55) пов’язана зі зміною меж інтегрування від Ys до 0 на 0… Ys .

Підставимо отримані значення Гn та Гp в (2.46) та обмежимося рівноважним випадком, коли Фn = Фp = Ф0 i Р = N= 0. Тоді, увівши позначення ns / ps = b, вираз (2.46) набуває вигляду

. (2.56)

Функція gs(Ys) називається інтегралом поверхневої провідності і дорівнює:

(2.57)

Значення gs(Ys), а також залежності Гp(Ys) i Гn(Ys) для різних значень  обчислені для германію, кремнію й інших напівпровідників і подаються у вигляді графіків і таблиць.

Рис. 2.5. Залежність інтеграла поверхневої провідності gs від величини вигину зон на поверхні Ys для напівпровідника n-типу при різних значеннях параметра

Обчислені залежності gs(Ys) для напівпровідника n–типу при різних значеннях параметра наведені на рис. 2.5. У загальному випадку криві gs(Ys) і відповідно sхарактеризуються наявністю мінімуму, розташованого в області від’ємних значень Ys, що можна пояснити так. У приповерхневому шарі напівпровідника n-типу при великих додатних значеннях Ys є велика кількість надлишкових електронів у зоні провідності і тому значення gs і відповідно s будуть великими (рис. 2.6).

Рис. 2.6. Залежність поверхневої провідності при 300 К від вигину зон на поверхні Ys для напівпровідника n-типу

Зменшення величини Ys призводить до зменшення s спочатку швидко (за експоненційним законом, ), а потім повільніше. При Ys=0 концентрація електронів у приповерхневій області дорівнює концентрації електронів в об’ємі кристала (Г= 0, n = n0) і тому gs = 0 (відповідно s = 0). При Ys < 0 збільшення Ys призводить до зменшення концентрації електронів в ОПЗ, внаслідок цього величина gs продовжує зменшуватися. При деякому від’ємному значенні Ys у приповерхневій області кристала утворюється інверсний шар (шар р-типу), товщина якого збільшується зі збільшенням від’ємних значень величини Ys. Значенню Ys, при якому починається утворення інверсного шару, відповідає мінімум на кривій s(Ys). Подальше збільшення s при збільшенні від’ємних значень Ys зумовлено збільшенням концентрації дірок в інверсному шарі ОПЗ ( ).

При деякому значенні Ys провідність досягає значення, яке дорівнює провідності зразка з плоскими зонами (s = 0). При подальшому збільшенні Ys величина s знову стає додатною (> 0), але провідність вже діркова.

Аналогічним чином змінюється провідність власного напівпровідника і напівпровідника р-типу (рис. 2.7). Мінімальне значення s для зразка р-типу досягається при малих додатних значеннях Ys, а для власного – при від’ємних значеннях Ys, але менших, ніж у випадку зразка n-типу.

Рис. 2.7. Залежність поверхневої провідності від вигину зон на поверхні Ys для напівпровідників з різним типом провідності при 300 К: 1 – n-тип, 2 – власна провідність, 3 – р-тип

Розташування мінімуму кривих gs(Ys) залежить від величини . Для напівпровідника n-типу ( < 1,  = ni/n0, n0 > ni) зі зменшенням  мінімум досягається при більших від’ємних значеннях величини Ys (рис. 2.5). Це зумовлено тим, що зменшення  означає збільшення n0 і , отже, наближення рівня хімічного потенціалу до дна с-зони. Тому для утворення інверсного шару необхідно великі вигини зон уверх.

У загальному випадку значення , яке відповідає мінімуму поверхневої провідності, визначається з умови dg/ dYs = 0. Із (2.57) видно, що

Умова мінімуму кривої gs(Ys) записується у вигляді

. (2.58)

Для кристала з монополярною рівноважною провідністю в об’ємі, коли утворення інверсного шару відбувається при |Ys| >> 1, із (2.58) легко отримати

. (2.59)

Цей вираз дозволяє кількісно проаналізувати залежність від величини . Для кристалів р-типу (  1) мінімум відповідає позитивним Ys.

Важливо зазначити, що розташування мінімуму кривої s(Ys) залежить лише від  і b і, отже, визначається лише об’ємними властивостями (характером і рівнем легування) і температурою напівпровідника. Це дозволяє використовувати точку мінімуму кривих s(Ys) як вузлову при накладанні експериментальної та теоретичної кривих s(Ys), що використовується для визначення параметрів, які характеризують поверхневі властивості напівпровідника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]