Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova_robota.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
255.94 Кб
Скачать

2. Джерела фінансування інвестиційної діяльності

Трансформування економіки України в ринкову вимагає глибокого дослідження інвестиційних проблем розвитку як на макро, так і на мікрорівні, однією з яких є пошук ефективних джерел і ресурсів фінансування інвестицій. Формування інвестиційних ресурсів потрібно розглядати як одне з найважливіших завдань не тільки інвестиційної, але і фінансової стратегії підприємства (фірми). Вироблення такої стратегії повинно забезпечити необхідними джерелами і коштами як реалізацію інвестиційних проектів, так і нормальне функціонування і фінансову стійкість виробничої діяльності на перспективу.

За ринкових відносин важливе значення має вибір оптимальної структури джерел фінансового забезпечення інвестиційної діяльності. Фінансування інвестиційної діяльності здійснюється за рахунок власних і залучених коштів. Структура джерел фінансування інвестиційної діяльності підприємства залежить від багатьох факторів, зокрема:

  • від оподаткування доходів підприємства;

  • темпів зростання реалізації товарної продукції та їхньої стабільності;

  • структури активів підприємства;

  • стану ринку капіталу;

  • відсоткової політики комерційних банків;

  • рівня управління фінансовими ресурсами підприємства;

  • суті стратегічних цільових фінансових рішень підприємства тощо.

Найприйнятнішим для підприємства є комплексний підхід до вибору джерел фінансування інвестиційної діяльності. Основною передумовою визначення оптимальної структури таких джерел може бути детальний аналіз:

  • можливого обсягу внутрішніх джерел фінансування інвестиційної діяльності;

  • можливого обсягу залучення додаткових коштів, пов'язаного із подорожчанням капітальних витрат.

Джерелами фінансування інвестиційної діяльності суб’єктів господарювання виступають фінансові інвестиційні ресурси, джерела формування яких наведено на рис. 2.1.

Джерела формування інвестиційних ресурсів

Залучені

Боргові

Власні

Емісіяакцій підприємств

Інвестиційні кредити банків

Частина чистого прибутку

Емісія облігацій підприємств

Амортизаційні відрахування

Внески сторонніх вітчизняних та зарубіжних інвесторів в статутний фонд

а

Цільовий державний кредит

Страхова сума відшкодування збитків

Безкоштовно надані державними органами та комерційними структурами кошти на цільове фінансування

Податковий інвестиційний кредит

Реінвестована шляхом продажу частина основних фондів

Інвестиційний лізинг

Імобілізована в інвестиції частина надлишків оборотних активів

Довгострокові фінансові вкладення , строк погашення яких закінчується в поточному році

Рис. 2.1. Джерела формування інвкстиційних ресурсів на рівні управління підриємства. [25, с.263]

В залежності від виду коштів існують такі методи фінан­сування інвестиційної діяльності, як самофінансування, акціонування, боргове фінансування, фінансування за рахунок дотацій, змішане фінансування.

Вибираючи той чи інший метод фінансування інвес­тиційних проектів треба враховувати їх особливості. Зокрема, внутрішні (власні) кошти такі як амортизація та прибуток мають певні позитивні сторони, а саме:

  • простота та швидкість залучення;

  • інвес­тиційного капіталу (непотрібно виплачувати відсотки та дивіденди);

  • суттєве зниження ризику неплатоспроможності та бан­крутства підприємства при їх використанні;

  • повне збереження управління в руках засновника підприємства.

В той же час, обсяг таких джерел у підприємства обмеже­ний, крім того, відсутній зовнішній контроль за їх ефективним використанням.

Зовнішні (боргові та залучені) кошти навпаки мають ви­сокі можливості залучення та можливості зовнішнього контролю за ефективністю їх використання. Однак є і негативні сторони, а саме:

  • складність із залученням та оформленням;

  • значний строк залучення;

  • необхідність надання гарантій (на платній основі);

  • підвищений ризик банкрутства у зв'язку з несвоєчасним пога­шенням боргу;

  • втрата частини прибутку від інвестиційної діяльності у зв'яз­ку з необхідністю платити відсотки та дивіденди;

  • часткова втрата управління діяльністю підприємства.

Далі більш детально зупинимося на кожному методі фінансування інвестиційних проектів.

Самофінансування — здійснюється виключно за раху­нок власних коштів. Цей метод є основним для реалізації невели­ких інвестиційних проектів індивідуальних інвесторів. Головна роль серед власних джерел фінансування інвестиційних проектів, безумовно, належить прибутку, який залишається у підприємства після сплати податків та інших обов'язкових платежів.

Тому як основне джерело фінансування він найчастіше використовується для невеликих інвестицій — банківські депозити, придбання цінних паперів, вкладення в інтелектуальний капітал підприємства (робочу силу). Крім того, прибуток є найкращим джерелом для фінансування інвестицій, для яких важко визначити сірок окупності та рівень доходності. Це можуть бути високо ризи­кові інноваційні інвестиції або заходи, які носять соціальний харак­тер (будівництво санаторіїв, баз відпочинку, дитсадків тощо).

У зв'язку з цим, серед основних джерел фінансування інвестиційних проектів, зокрема, реальних постійно зростає роль економічна та податкова роль амортизаційних відрахувань, які формуються в результаті переносу вартості основних фондів на вартість продукту та в сукупності складають амортизаційних фонд. Економічна роль амортизації полягає у фактичному відшко­дуванні діючих основних фондів, крім того, відповідні аморти­заційні відрахування відображають реальне знецінення основно­го капіталу в процесі виробництва та надання послуг і відносять­ся на витрати діяльності суб'єктів господарювання, а податкова роль амортизації — полягає у фінансовому відшкодуванні основ­ного капіталу за рахунок зменшення оподатковуваного прибутку на суму амортизаційних відрахувань (податкова амортизація) та одержання податкової знижки [39].

Акціонування — метод який використовується для фінан­сування великих інвестиційних проектів із значними строками окупності витрат. При акціонуванні капітал залучається шляхом емісії простих та привілейованих акцій, що розміщуються серед юридичних та фізичних осіб, або через випуск варантів. Через акціонування може залучатися не тільки грошовий капітал, але й матеріальні та нематеріальні цінності. Привабливість акціонерної форми фінансування інвестиційних проектів виявляється в тому, що основний обсяг необхідних ресурсів надходить на початку його реалізації, тобто дає можливість профінансувати нові підприємс­тва, в яких немає ще прибутків, амортизації, немає заставного май­на, щоб одержати кредит у банку. Крім того, такий метод фінансу­вання (емісія простих акцій) не зобов'язує підприємство повертати капітал і виплачувати дивіденди через певний проміжок часу.

Акціонерні форми господарювання здатні відіграти певну роль у реалізації нової структурної політики. Розповсюд­ження акцій серед підприємств і організацій приводить до пере­розподілу між ними платоспроможного інвестиційного попиту, в тому числі й не забезпеченого товарами. А придбання акцій на­селенням сприяє трансформації споживчого попиту в інвес­тиційний, опосередковує відтік капіталу з фонду споживання у фонд накопичення, переміщаючи в такий спосіб тиск незабезпечених товарами грошей з ринку предметів споживання на ринок засобів виробництва. Таким чином, відбувається розширення го­ризонтальних зв'язків між підприємствами, що бувають двох видів: організаційні (концерни, асоціації, синдикати) і фінансові (об'єднання грошових засобів у формі акціонерних товариств). Розвиток фінансових зв'язків через створення акціонерних това­риств приводить до внутрішнього та міжгалузевого переливу капіталу. З'являється можливість швидкого здійснення структур­них зрушень, що сприяють освоєнню нових технологій і підви­щенню конкурентноздатності підприємств.

Акціонерна форма фінансування інвестиційних про­ектів значно полегшує процес інтеграції економіки країни в сис­тему світових господарських зв'язків, залучаючи інвестиції іно­земних підприємств. Випуск та реалізація цінних паперів націо­нальними підприємствами на світових ринках має сприяти залу­ченню додаткових валютних ресурсів для здійснення технічного розвитку, переозброєння та реконструкції виробничої бази. Ви­користання фінансового ринку дає змогу керувати значно більшими обсягами знеособлених продуктивних інвестицій дрібних акціонерів (у тому числі іноземних) порівняно з ме­ханізмом створення спільних підприємств.

Досвід зарубіжних країн підтверджує подоланім з допо­могою випуску акцій збитковості ряду державних підприємств, діяльність яких нерентабельна і по гребує постійних дотацій з бю­джету, а ліквідація неможлива через монопольне становище, яке вони посідають у національній економіці. Ця проблема може бу ти розв'язана реорганізацією підприємств в акціонерні товарист­ва з більшою чи меншою часткою участі держави [27, с. 268-271].

Боргове фінансування — застосовується при фінансуван­ня інвестиційних проектів із високою нормою прибутковості (яка перевищує ставку позичкового відсотка) та незначними строка­ми окупності витрат. Основою боргового фінансування виступає інвестиційний кредит, який представляє собою економічні відно­сини між кредитором та позичальником з приводу фінансування інвестиційних заходів на засадах повернення і, як правило, із ви­платою відсотка. Ці відносини характеризуються рухом вартості (позичкового капіталу) від кредитора до позичальника та в про­тилежному напрямку.

Необхідність інвестиційного кредиту пов'язана з об'єктивною розбіжністю у часі руху матеріальних і грошових потоків, що виникає в процесі відтворення суспільного продукту. Потреба в інвестиційному кредиті виникає через різницю у вели­чині і термінах повернення капіталу, авансованого у вироб­ництво, а також у зв'язку з необхідністю одночасної інвестиції ве­ликих грошових коштів для розширення виробничого процесу.

Поряд з необхідністю, внаслідок утворення тимчасово вільних капіталів та їх руху формується й можливість інвес­тиційного кредиту, тобто розвинуті кредитні відносини, пов'язані зі створенням відповідного інстигуціонального середовища — мережі спеціальних кредитних інституцій, які спеціалізуються на кредитуванні інвестиційних заходів (проектів). Кредитні устано­ви організовують й обслуговують рух позичкового капіталу, за­безпечують його залучення, акумуляцію та перерозподіл у ті сфе­ри народного господарства, де виникає дефіцит коштів [35].

Фінансування інвестиційних проектів шляхам надання дотацій — цей метод використовується для підіримки інвести­ційних проектів урядовими чи неурядовими організаціями шляхом надання дотацій, грантів, субвенцій, спонсорської та донорської допомоги [34, с. 391]. Основним джерелом фінансування інвес­тиційних проектів у цьому методі є кошти державного та місцево­го бюджетів, а також кошти централізованих державних фондів. Інвестиційні проекти, які передбачають залучення цих коштів, ви­бираються на конкурсній основі і мають відповідати стратегії еко­номічного й соціального розвитку та пріоритетним напрямкам структурної перебудови економіки. Перевага надається інвес­тиційним проектам у паливно-енергетичному комплексі, машино­будуванні, соціальній сфері, агропромисловому комплексі, а та­кож на подолання наслідків Чорнобильської катастрофи [40].

Фінансування інвестиційних проектів неурядовими ор­ганізаціями здійснюється переважно у вигляді грантів та спон­сорської допомоги. Як правило об'єктами таких інвестицій є соціальна інфраструктура чи соціально-політичні програми. Та­ке фінансування часто має вигляд гуманітарної допомоги.

Змішане фінансування — базується на комбінаціях різних методів фінансування інвестиційних проектів, і тому може бути ви­користаним для фінансування будь-яких інвестиційних проектів [25, с.263-281].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]