Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Modul_6_red.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
888.32 Кб
Скачать

Лабораторні роботи Лабораторна робота 1

Тема 1: Опис інтерфейсу компілятора мови с CodeVision avr

Мета : Ознайомитися з інтерфейсом компілятора CodeVision AVR ,створити проект та налаштувати його .

Інтегрована середа CodeVision AVR - це крос-компілятор мови С, що орієнтований на сімейство мікроконтролерів AVR й має такий склад: графічну оболонку для керування ресурсами проекту; текстовий редактор вихідного модуля програми; крос-компілятор; відладчик, програматор; автоматичний генератор програмного коду; термінал для роботи з послідовним інтерфейсом RS232C (USART). Отриманий в результаті компіляції вихідного коду програми на мові С виконувальний модуль (файл прошивки) може бути безпосередньо записаний у пам`ять програм мікроконтролера.

В середовищі CodeVision AVR кожна програма для мікроконтролера повинна оформлюватися у вигляді проекту, що виглядає як сукупність файлів, що містять повну інформацію для програматора. Файли кожного проекту бажано зберігати в окремому підкаталозі.

При створенні нового проекту треба виконувати наступну послідовність дій:

  • створити новий каталог для файлів проекту;

  • запустити програмний модуль CodeVision AVR;

  • в новому вікні програми, користуючись верхнім меню, виконати команду File  New;

  • у новому діалоговому вікні (див. рис. 1.3), обрати пункт Project;

Рисунок 1.3 Діалогове вікно для вибору типу ресурсу, що створюється

  • В діалоговому вікні, що з`явилося Confirm (див. рис. 1.3), потрібно відмовитись від використання автоматичного генератора програмного коду, натиснувши кнопку No;

Рисунок 1.3 Діалогове вікно для вибору автоматичного генератора програмного коду

  • У вікні що з`явилося для зберігання файлу проекту ввести ім’я файлу і натиснути ОК (див. рис. 1.4).

Рисунок 1.4 Діалогове вікно для зберігання файлу проекту

  • далі (див. рис. 1.5) відчиняється вікно конфігурації проекту (вкладка Files), в котрому необхідно активізувати вкладку C Compiler;

Рисунок 1.5 Вкладка Files вікна конфігурації проекту

  • на вкладці C Compiler (див. рис. 1.6) вікна конфігурації проекту необхідно задати тип і тактову частоту мікроконтролера (Chip: AТmega2561, Clock: 11.059200 MHz).

Рисунок 1.6 Вкладка С Compiler вікна конфігурації проекту

  • на вкладці After Make вікна конфігурації проекту необхідно активізувати опцію Program the chip і натиснути клавішу ОК. В результаті буде створений пустий проект і на екрані з`явиться головне робоче вікно програми CodeVision AVR, що має класичну компоновку для інтегрованих засобів розробки CAD систем (див. рис. 1.7). У верхній частині головного робочого вікна знаходяться текстове меню і піктограми для швидкого запуску окремих команд. Призначення піктограм, що відповідають за виконання спеціальних функцій, приводимо на рис. 1.8. В лівій частині головного вікна - інформація про ресурси проекту, в правій – ресурс, що, в даний момент, активний. В нижній частині головного вікна є строчка повідомлень (Messages).

Рисунок 1.7 Інтерфейс головного робочого вікна програми CodeVision

Рисунок 1.8 Призначення піктограм, що відповідають за виконання спеціалізованих функцій

Вихідний текст програми для мікроконтролера на мові С записується в окремому текстовому файлі, для створення якого необхідно виконати наступні дії:

  • в головному робочому вікні програми, використовуючи верхнє меню, виконати команду File  New;

  • в діалоговому вікні, що відчинилося (див. рис.1.9), обрати пункт Source;

Рисунок 1.9 Діалогове вікно для вибору типу створюваного ресурсу

  • в правій частині головного робочого вікна програми буде відображатися текстовий редактор для вводу тексту в створений файл ресурсу, для зберігання якого необхідно, використовуючи верхнє меню, виконати команду File  Save As … і ввести унікальне ім’я файлу;

  • файл ресурсу необхідно включити в склад проекту. Для цього необхідно за допомогою базового чи піктограмного меню викликати вікно конфігурації проекту (Configure Project), активізувати вкладку Files (див. рис. 1.10), і, натиснувши кнопку Add, вказати в діалоговому вікні ім’я файлу-ресурсу;

Після того, як вихідний текст програми для мікроконтролера буде набраний, необхідно виконати компіляцію проекту та загрузку коду і даних програми в пам`ять мікроконтролеру:

  • перед виконанням процедури програмування мікроконтролера необхідно виконати настройку параметрів інтерфейсу програма тора (Programmer Settings) за допомогою команди Programmer з підпункту головного меню Setting в належності з даними, що наведені на рис.3.9. Параметри інтерфейсу програматора установлюються тільки один раз перед початком роботи з мікроконтролером і при коректній роботі пристрою не потребують змін.

Рисунок 1.10 Вікно настройки параметрів інтерфейсу програматора

  • далі необхідно виконати компіляцію проекту – створити виконувальний програмний модуль, пригодний для виконання мікроконтролером. Для цього необхідно натиснути клавішу F9 чи обрати підпункт Компіляція проекту (Compile) з піктограмного меню. В більшості випадків треба одразу після компіляції зробити програмування мікроконтролера, для цього необхідно натиснути комбінацію клавіш Shift+F9 чи обрати підпункт Програмування мікроконтролера (Make) з піктограмного меню. При завершенні етапу компіляції активізується вікно Information (див. рис. 1.11), що має у собі інформацію про скомпільований проект. Якщо компіляція пройшла успішно, то для запису програми в пам`ять мікроконтролера необхідно натиснути кнопку Program.

Виявлені в результаті компіляції повідомлення про помилки бачимо в лівій частині головного робочого вікна, де дані про ресурси проекту. При активізації повідомлень про помилки компілятор виводить інформацію про локалізації та можливих помилках.

Рисунок 1.11 Вікно відображення інформації про результати компіляції проекту

В деяких випадках для перевірки працездатності програми необхідно виконати скидання мікроконтролера (Reset Chip) чи видалити програму з пам`яті (Erase Chip). Ці функції (див. рис. 1.12) будуть при виборі підпункту Настройки Программатора з піктограмного.[iii]

Рисунок 1.12 Вікно відображення налаштування програматора

*Контрольні запитання :

1. Програмна модель мікроконтролера Atmel AVR ATmega 2561 .

2. Побудова пам’яті мікроконтролеру AVR ATmega2561 .

3. Регістрова пам'ять .

Лабораторна робота 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]