Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
56.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
66.05 Кб
Скачать

Авіаційний транспорт

Авіаційний транспорт - найбільш швидкий (800-1000 км/год), але найдорожчий вид транспорту. Основна сфера його діяльності - перевезення пасажирів, особливо важливих вантажів (діаманти, золото, гроші тощо) та пошти. Він незамінний в обслуговуванні віддалених важкодоступних районів.

За останні роки значно зросла кількість пасажирських перевезень. Пасажирообіг становить біля 1300 млрд пас/км.

Найбільш потужний є авіаційний транспорт у США, Канаді, Франції, Австралії, ФРН. Домінують літками, які виготовлені на заводах компаній «Боїнг», «Дуглас», «Локхід».

У міжнародних перевезеннях беруть участь понад тисячу портів. Найбільші авіакомпанії:

 - «Пан Америкен» і «Дельта» (США);

  • - «Джал» (Японія);

  • - «Бритіш Ейрвейзс» (Великобританія);

  • - «Ейр Франс» (Франція);

  • - «Люфтганза» (ФРН);

  • - «Сінгапур Ейрлайнзс» (Сінгапур);

  • - «Аерофлот» (Росія);

  • - «Ейр Юкрейн», «Ер Юкрейн Інтернешнл» (Україна) тощо.

Водний транспорт

Водний транспорт відносить до найдешевших видів транспорту. Поділяється він на внутрішній водний транспорт та морський транспорт.

Внутрішній водний транспорт (річковий, озерний) хоч і дешевший від інших видів транспорту, але має певні недоліки: сезонність, коливання рівня води в річках, порівняно низька швидкість руху тощо.

Розміщення внутрішнього водного транспорту визначається природними особливостями річкових систем, озерних басейнів, а також штучно створеними каналами та водосховищами.

Внутрішній водний транспорт розвивається на всіх континентах світу, хоча найбільше значення має він для США, Росії, деяких країн Європи.

У США найінтенсивніше використовується система Великих Озер, у Росії найбільше вантажів транспортується Волгою в Камою. Значення цих річок зросло ще більше після будівництва Волзько-Балтійського водного шляху. Серед європейських річок важливе значення також мають Дніпро, Дунай, Рейн. Канали між Дунаєм і Рейном створюють розгалужену систему внутрішніх водних доріг між Північним і Чорним морями. Серед інших річок світу важливою транспортною артерією є Амазонка з її притоками, Парана, Парагвай у Південній Америці, Ганг, Інд в Азії, Конго, Нігер, Ніл в Африці.

Морський транспорт - вид водного транспорту, який здійснює перевезення вантажів і пасажирів морськими судами по океанах, морях і морських каналах. У світовій торгівлі на нього припадає 70% товарообігу, в острівних державах - Великобританії, Японії, Австралії - 100%, в нафтових країнах - 95%. Морський транспорт забезпечує 4/5 обсягу роботи транспорту світу за вантажообігом і відіграє вагому роль у міжнародному поділі праці.

Географію морських перевезень визначає розташування портів, морських каналів, а також придатність для морського плавання внутрішніх водоймів (річок, озер).

Важливими внутрішніми водоймами, які забезпечують вхід морських суден вглиб континенту є: в Європі р.Рейн (360 км), в Північній Америці - р.Святого Лаврентія (1000 км), в Південній Америці - Амазонка (доступна для плавання океанічних суден на відстані 1700 км).

У світі нараховується близько 2,2 тис. морських портів. Найбільшими портами світу є: Роттердам, Нью-Йорк, Філадельфія, Йокогама, Лондон, Марсель, Гамбург, Ванкувер, Генуя, Антверпен, Кобе, Кавасакі, Сінгапур.

Найбільші флоти належать Ліберії, Панамі, Японії, Греції, США, Росії, Норвегії, Великобританії, Італії, Франції, Кіпру.

Наявність великого морського флоту в Ліберії, Панамі і деяких інших країнах пояснюється тим, що під їхніми прапорами в дійсності плавають кораблі США, Японії, Греції, Норвегії та ін. Це так звані «дешеві порти»: власники кораблів не платять високих податків, використовують дешеву робочу силу.

Найважливішими товарами, що перевозить торговельний флот, є нафта і нафтопродукти, руда, вугілля, деревина, зріджений газ, харчову продукти (морожене м'ясо), апельсини, банани.