Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
56.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
66.05 Кб
Скачать

Залізничний транспорт

Загальна довжина світової залізниці становить 1,25 млн км, діє в 140 країнах світу. Перший паровоз збудовано 1801-1803 рр., першу залізницю 1825 р. в Англії. Першу залізницю в Україні (Перемишль-Львів) збудували в 1913 р.

Розміщення залізничного транспорту нерівномірне. Перенасиченими залізничним транспортом є Західна Європа, Південна Америка. За протяжністю залізниць на першому місці стоїть США (248 тис. км), за густотою залізничної мережі - Бельгія (118 тис. км на 1 тис. км2). Найнижча густота залізничної мережі в Африці - близько 3 км на 1 тис. км2, а в окремих країнах залізниці взагалі відсутні (Гвінея, Гвінея-Бісуа, Екваторіальна Гвінея, Бурунді, Лесото, Нігерія, Сомалі, Руанда).

Створюються швидкісні лінії в Японії, Франції, ФРН, Італії, Великобританії, США, де швидкість поїздів доведена до 160-250 мк/год (Париж-Ліон, Рим-Флоренція, Токіо-Осака, Тамбург-Мюнхен).

Найбільші залізничні магістралі світу: Транссибірська (Москва-Владивосток) - 933 км; Трансазіатська (Стамбул-Делі-Сіттагонг) - 7000 км; Транс канадська (Прінь-Едмонтон-Квебек) - 4900 км; Трансамериканська (Сан-Паулу-Ла-Пас-Антофагаста) ≈ 3000 км.

Залізничний транспорт здійснює більше половини світових вантажоперевезень. Розвиток вбачається в електрифікації залізниць, покращенні рухомого складу, зростанні швидкості перевезень, підвищенні конкурентоспроможності з іншими видами транспорту, розширення будівництва залізниць в Африці, Південній Америці.

Автомобільний транспорт

Автомобільний транспорт відіграє провідну роль при перевезеннях пасажирів, а також вантажів на короткі відстані. Розвиток автомобільного трап сорту світу пов'язаний з широким будівництвом автошляхів з твердим покриттям. Довжина автошляхів світу становить біля 25 млн км. Світовий автомобільний парк налічує понад 600 млн автомобілів (США - 200 слн, Японія - 65 млн, ФРН - 50 млн і т.д.)

Найбільшими автошляхами світу є Пан-Американське шосе від Аляски до Аргентини й Чилі та трансєвропейська магістраль: Лісабон-Мадрид-Париж-Берлін-Варшава.

Найменша численність автомобільних шляхів в Африці (район Сахари і Сахеля), у Південній Америці (район Амазоніт, Гвінейського плоско гір'я), в Азії (Західний Китай, Аравійський півострів), в південній і східній частині Росії, в Австралії (райони пустель).

У перспективі автомобільний транспорт розвиватиметься шляхом швибкого будівництва автострад міжнародного значення: продовження будівництва трансєвропейської магістралі Київ-МоскваЄкатеринбрг-Новосибірськ-Владивосток-Сеул; магістралі з Новосибірську на Анадир через Берингову протоку з'єднає Новосибірськ з Пан-Американським шосе; автомагістралі Єкатеринбург-Ташкент-Делі. Велике значення надається дорогам з Півночі на Південь, що з'єднають порти Балтійського, Чорного, Адріатичного і Середземного морів. Інтенсивно йде будівництво трансамазонських доріг, що перетнуть території Бразилії, Перу, Колумбії, Венесуели.

Трубопровідний транспорт

Трубопровідний транспорт - це новий вид безперервного транспорту, який найчастіше використовується для транспортування нафти, газу з місць видобутку в райони переробки або споживання.

Трубопровідний транспорт - один з найдешевших. Довжина світових трубопроводів становить біля 1,5 млн км. Розвиток енергетики та хімічної промисловості дозволили ширше використовувати можливості трубопровідного транспорту (перегонка нафти, природного газу, продуктів нафтопереробки, фосфоритів, вапна).

Основна частина світової мережі трубопроводів розташована в Північній Америці, Західній Європі, Південно-Західній Америці, Західній Європі, Південно-західній Азії, в Росії.

Найбільші трубопроводи світу:

  • - нафтопровід «Дружба», що простягається з Росії через Україну, Білорусь до країн Центральної і Західної Європи (5,5 тис.км);

  • - канадські Редуотер-Порт-Кредит (4,8 тис.км), Едмонтон-Монреаль (3,2 тис.км);

  • - Трансаравійський нафтопровід від м.Абкайк у Саудівській Аравії до порту Сайда в Лівані (1,2 тис.км);

  • - Американський продуктопровід від м.Абкайк у Саудівській Аравії до порту Сайда в Лівані (1,2 тис.км);

  • - Газопровід (найдовший з трубопроводів) в Росії є Оренбург-Україна-Словенія-Чехія-Західна Європа (2,7 тис.км);

  • - Газопровід в США Лонгв'ю-Філадельфія (2,0 тис.км);

  • - Підводний транс середземноморський газопровід Алжир-Італія (2,5 тис.км).

Ведеться будівництво підводних нафто- і газопроводів у Мексиканській затоці, у Північному морі (Норвегія, Великобританія, Німеччина, Голландія). У перспективі планується будівництво нафто- і газопроводів з району Каспійського моря до Чорного і Середземного.