Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
56.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
66.05 Кб
Скачать

Питання № 56 Географія транспорту

Транспорт - одна з найважливіших галузей виробництва, яка забезпечує виробничі і невиробничі потреби господарства і населення в усіх видах перевезень. Транспорт здійснює значний сплив на розподіл сировини і готової продукції, визначає масштаби і темпи зростання виробництва, є основою для розвитку міжнародних зв'язків. Як міжгалузевий комплекс та вид господарської діяльності транспорт включає в себе розвинуту мережу шляхів сполучення, рухомий склад, заправні станції, ремонтні та обслуговуючі підприємства, склади тощо.

За призначенням розрізняють транспорт загального користування, пасажирський міський і транспорт особистого користування.

Пасажирський міський - об'єднує масовий громадський транспорт, який поділяється на вуличний (автобус, трамвай, тролейбус) і не вуличний швидкісний (метрополітен, швидкісний трамвай тощо).

Транспорт особистого користування - легкові автомобілі, мотоцикли, моторолери, велосипеди, мопеди.

Основними видами транспорту є:

1. Сухопутний або наземний (залізничний, автомобільний). До сухопутного відносять і трубопровідний, хоча його можна виділити в окремий вид транспорту.

2. Водний транспорт (морський, річковий, озерний).

3. Повітряний (авіаційний).

Розрізняють роботу транспорту в межах держави: внутрішні перевезення (на морі - каботажні перевезення) та міжнародні перевезення.

За видами роботи транспорт поділяють на дві галузі - вантажний і пасажирський. Основними показниками роботи вантажного і пасажирського транспорту є вантажообіг і пасажирообіг.

Вантажообіг - показник, що характеризує роботу вантажного транспорту, визначають як  добуток кількості перевезених вантажів (в тоннах) на відстань перевезення ( в кілометрах).

Пасажирообіг - показник, що характеризує роботу пасажирського транспорту. Визначають як добуток кількості перевезених пасажирів на відстань перевезення в пасажиро-кілометрах.

Пасажирообіг усіх видів світового транспорту досягає біля 16 трлн пасажиро-кілометрів.

Сучасний транспорт перетворився у складну світову систему, що об'єднує всі види транспорту, мережі шляхів сполучення, технічні засоби і служби перевезень, які у взаємодії забезпечують реалізацію транспортно-економічних зв'язків.

Залежно від рівня розвитку різних видів транспорту виділяють типи транспортних систем:

  • - транспортна система європейського типу;

  • - транспортна система країн СНД;

  • - транспортна система азіатського типу;

  • - транспортна система Латинської Америки;

  • - транспортна система Африки;

  • - транспортна система перехідного типу.

Транспорті система північноамериканського типу мають найвищий рівень розвитку (США, Канада). Для них характерні високоякісні автомобільні шляхи та залізниці, добре оснащені аеропорти та сучасні морські порти. Тут однаково високий рівень розвитку всіх видів транспорту, але головним у пасажирських перевезеннях є повітряних (на далекі відстані), та автомобільний (регіональні перевезення), а у вантажних - поєднання роботи автомобільного і залізничного транспорту. Значну роль виконують також трубопровідний, внутрішній водний та каботажний морський транспорт.

Транспортній системі європейського типу характерна найгустіша у світі мережа всіх видів транспорту (Західна і Центральна Європа) з перевагою автошляхів і залізниць. Обсяг роботи залізничного, автомобільного, водного (річкового та каботажного морського) транспорту пропорційні, але у вантажних перевезеннях більше значення має автомобільний транспорт, а в пасажирських - залізничний.

Транспортна система країна СНД сформувалася за часів СРСР і досі зберігає певні риси єдності. Переважає залізничний транспорт, значне місце має трубопровідний, водний (регіонально). Проблемою регіону є недостатній розвиток автомобільних шляхів і низька їх якість (Росія, країни Центральної Азії). У більшість районів Сибіру можна дістатися лише літаком або водою. У вантажообігу значне місце належить залізниці, у пасажирських перевезеннях - залізничному, автомобільному, повітряному транспорту. Велику роботу по вантажообігу виконує морський флот.

Транспортна система азіатського типу включає в себе всі країни Азії, крім Японії і країн нової індустріалізації. Основну транспорту роботу виконують залізниці. На Близькому Сході більшого значення набуває автомобільний транспорт, в приморських районах переважає судноплавство. Найгустіша мережа транспортних шляхів і найбільші розміри перевезень характерні для східних районів Китаю, Індії, Туреччини, Пакистану.

Транспортна система Латинської Америки має значні територіальні відмінності. Близькі до сучасних мереж комунікацій мають Бразилія, Мексика, Аргентина, Чилі. Переважають дороги, що сполучають глибинні райони плантаційних господарств або місця видобутку корисних копалин з портами чи столицями. Повноводні річки використовуються в транспортному сполученні недостатньо.

Транспортна система Африки має неоднорідне розміщення. Сталі транспортні системи є в північній і південній частині континенту. Тропічна Африка залишається все ще важкодоступним районом; використовуються річки, грунтові дороги; залізниць дуже мало.

Транспортні системи перехідного типу характерні для Австралії, Японії, ПАР, Нової Зеландії, де високорозвиненими є декілька видів транспорту, але одночасно існують і такі, що потребують подальшого розвитку. Так, в Японії добре розвинені морський, залізничний, автомобільний види транспорту, відсутні річковий та трубопровідний.