Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійна робота 20.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
110.08 Кб
Скачать

Самостійна робота №20

Тема: Створення електронної таблиці. Введення і редагування даних. Оформлення таблиць

План

  1. Створення документа Excel

  2. Введення тексту

  3. Введення чисел

  4. Введення дати і часу

  5. Автозаповнення

  6. Форматування вічок

Створення документа Excel

Після запуску програми Excel відкривається вікно з порожньою книгою. За умовчанням документу привласнюється ім'я — Книга1 (Bookl). Нове ім'я задається користувачем.

Документ можна створити наступними способами:

  •  вибрати в меню Файл (File) команду Створити (New). В області завдань Створення книги (New Workbook) клацнути мишаче необхідне гіперпосилання. Заслання в області завдань дозволяють використовувати для створення книги чисту книгу, шаблони на вашому комп'ютері, шаблони на веб-вузлах. Якщо зберегти книгу як шаблон, то можна створити нову книгу з тим же форматуванням і стилями, відкривши даний шаблон.

  •  натискувати кнопку Створити (New) панелі інструментів Стандартна. Кнопка розташована на лівому краю панелі і дозволяє створити новий документ, заснований на шаблоні Звичайний. Кнопку дублюють клавіші Ctrl+т (Ctrl+N).

За умовчанням шаблон книги має назву Book.xlt. Шаблони можна створювати як для книг, так і для окремих листів. Для листів за умовчанням використовується шаблон Sheet.xlt. Аби змінити вигляд книги Excel, що відкривається за умовчанням, зміните нову книгу і збережете її під ім'ям Кніга.хlt у каталозі Xlstart.

Для введення даних у вічко виділите її клацанням миші. Адреса поточного вічка вказується в полі Ім'я (Name). Символи можна вводити безпосередньо у вічко або в рядок формул. Місце введення даних показує миготливий курсор. Закінчивши введення даних у вічко, натискуйте кнопку Введення (Enter) у рядку формул або клавішу Enter.

У вічка Excel можна помістити текст, числа, дати, час, і формули. Їх введення у вічко і відображення в таблиці розглянуті нижче.

Введення тексту

Текстом вважається будь-яка послідовність символів: букв, цифр, знаків. Текстові дані можна використовувати як заголовки таблиць, стовпців і рядків. За умовчанням текст вирівнюється по лівому, краю вічка, тобто притискається до лівого кордону вічка. У одне вічко можна ввести до 255 символів. Можна змінити розташування тексту у вічку шляхом її форматування. Якщо введений у вічко текст займає місця більше, ніж ширина стовпця, то він відображується в сусідніх справа порожніх вічках. Якщо розташоване справа вічко містить які-небудь дані, то буде видна лише та частина тексту, яка розміщена в межах ширини стовпця (текст у вічку В5 закритий даними вічка С5). Текст активного вічка відображується в рядку формул. При введенні числа, яке повинне сприйматися як текст, наприклад, номер рейса літака, поштового індексу і тому подібне, перед числом слід поставити апостроф. Номер рейса літака, що прилітає, записаний у вигляді '4687 буде сприйнятий як текст і вирівняний по лівому краю вічка (вічко В6). У верхньому лівому кутку вічка з числовими даними, що зберігаються як текст, відображується зелений індикатор. З апострофа треба починати вводити текст, перед яким стоїть знак «= ».

Введення чисел

За умовчанням числа вирівнюються по правому краю вічка, проте при форматуванні число можна выровнить по лівому краю або по центру. Числа, що вводяться в таблицю, можуть включати цифри від 0 до 9 і спеціальні символи: '$,%,+-,/, Е, е. При введенні негативного числа перед ним ставиться знак мінус. Якщо кінець десяткового дробу не може відображувати цілком у вічку, то він округляється з такою кількістю знаків, скільки поміщається по ширині стовпця. Для відображення всіх цифр числа збільште ширину стовпця. При ширині вічка, недостатнього для показу всіх цифр, число може відображуватися в експоненціальній формі або символами ###### (грати), що свідчать про те, що для відображення даних треба збільшити ширину вічка.

Якщо у вічку встановлений числовий формат не Загальний (General) то Excel відносить введені дані до заданого типа. Наприклад, якщо встановлений числовий формат Дріб (Fraction) то можна не вводити 0 перед простий дробом. Значення буде розпізнано правильно.

Введення дати і часу

Дати і час можуть бути представлені в різних форматах. Аби ввести час з використанням 12-годинного формату, введіть після значення часу відокремлені пропуском букви AM або РМ. В разі відсутності вказівок на 12-годинний формат час сприймається в 24 годинному форматі. Тому 7:55 сприймається як 7 годин 55 хвилин ранку (AM). Для 7:55 вечора треба після цифр вказати РМ або ввести 19:55. Аби ввести дату і час доби в одне і те ж вічко, як роздільник дати і часу використовуйте пропуск. З даними типа дата і час можна виконувати різні арифметичні і логічні операції. Формат для поточної дати і часу і символи, що використовуються як роздільники, наприклад, двокрапка «:» або точка «.» в стандарті Росії встановлюються за допомогою значка Мова і стандарти (Regional settings) панелі управління. Незалежно від формату, використовуваного для представлення дати або часу, в Excel всі дати зберігаються як послідовні числа, час зберігається у вигляді десяткового дробу.

За умовчанням значення дати і часу вирівнюються у вічку по правому краю. Якщо не відбувається автоматичного розпізнавання формату дати або часу, то введені значення інтерпретуються як текст, який вирівнюється у вічку по лівому краю.