Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Антонов О.С., Хiхловська I.В. Обчислювальна тех...doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
4.12 Mб
Скачать

Інтерпретація даних у мп к580вм80а

Будь-які дані, поміщені у регістри МП та оброблювані у АЛП, можуть трактуватись програмістом як числа, логічні змінні, символи алфавіту тощо. Відповідно можна виконувати над ними арифметичні, логічні або спеціальні операції.

Залежно від призначення МПС на МП К580ВМ80А числові дані можуть бути подані у різних форматах:

  1. Цілі числа без знака у двійковому коді, діапазон подання таких чисел від 0 до 255. Система команд МП дозволяє подавати і обробляти двобайтові числа послідовно при значному зниженні швидкості оброблення.

  2. Цілі числа без знака у двійково-десятковому коді BCD. При цьому десяткові цифри подаються у вигляді тетрад в упакованому форматі і можуть бути оброблені як десяткові.

  3. Цілі числа зі знаком. Старший розряд числа трактується як знаковий: 0 — плюс, 1 — мінус, обробка чисел виконується у доповняльному коді, а діапазон подання таких чисел складає –128 ... +127. Можливе виконання операцій над числами у коді BCD і над двобайтовими числами.

  4. Дробні числа без знака та зі знаком у принципі можуть подаватись у форматі з фіксованою та плавучою крапкою, але продуктивність МПС дуже знижується.

Логічна інтерпретація 8-розрядного даного заключається у трактуванні кожного його розряду як логічної змінної: х7, х6, х5, х4, х3, х2, х1, х0, У разі наявності меншої кількості змінних розряди можуть маскуватись нулями. Над логічними змінними можна виконувати логічні операції.

У системах передавання даних використовуються міжнародні стандартні 7-бітні коди, які вміщують букви кирилиці, латиниці, цифри, математичні знаки, символи керування тощо. Це коди КОИ-7Н0, КОИ-7Н1, які використовуються у клавіатурах тощо, які підтримуються цим МП.

Програмна модель мп к580вм80а

П рограмно доступні вузли та елементи архітектури МПС показані на рис.7.4.

Рисунок 7.4 — Програмно доступні елементи архітектури МПС

У МП до програмно доступних вузлів відносяться 8-розрядні РЗП B, C, D, E, H, L та A (акумулятор), регістр ознак результату F, 16-розрядний лічильник команд РС (PROGRAM COUNTER), 16-розрядний вказівник стека SP (STACK POINTER), тригер дозволу переривань I (INTERRUPT).

Програмно доступною є пам’ять МПС M (MEMORY): ППЗП, ОЗП та організований на його базі стек.

МПС має ефективну підсистему введення-виведення І—О (INPUT—OUTPUT), яка може складатися з 256 пристроїв введення та 256 пристроїв виведення.

Формат команд мп к580вм80а

Для подання команд у МП використовуються одно-, дво-, та трибайтові формати.

Однобайтовий формат команди:

D7

D6

D5

D4

D3

D2

D1

D0

код операції

Двобайтовий формат команди:

В1

D7

D6

D5

D4

D3

D2

D1

D0

код операції

В2

D7

D6

D5

D4

D3

D2

D1

D0

операнд або номер пристрою введення-виведення

У першому байті двобайтової команди вказується код операції, у другому байті — число, яке є або операнд при виконанні операцій, або номер пристрою введення-виведення.

Трибайтовий формат команди:

В1

D7

D0

код операції

В2

D7

D0

молодший байт адреси або молодший байт операнда

В3

D7

D0

старший байт адреси або старший байт операнда

Байти трибайтової команди мають таке призначення: у першому байті вказується вид виконуваної операції; наступні два байти вказують на двобайтову адресу команди при виконанні безумовних, умовних переходів, зверненні до підпрограм або для того, щоб вказати адресу комірки оперативної пам’яті, вміст якої є операнд, або двобайтовий операнд. У будь-якому разі В2 є молодший байт команди, а В3 — старший.

У пам’яті трибайтові команди розташовуються так, що по молодшій адресі записується код операції (В1), по наступній В2 і по найстаршій — В3. По такому ж принципу до пам’яті записуються двобайтові операнди з регістрових пар, — старший байт по старшій адресі, молодший по молодшій (little endian).