Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
20,21,22,23 at.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
53.76 Кб
Скачать

20. Влив особливостей сільськогосподарського виробництва на планування чисельності персоналу сільськогосподарських підприємств

У сучасних умовах розвитку аграрного сектору економіки України актуальності набуває проблема дослідження формування і використання трудових ресурсів сільськогосподарських підприємств на регіональному рівні. Вона має стати предметом комплексного дослідження з метою визначення єдиних теоретичних, аналітичних і методологічних підходів до вирішення проблеми формування та використання трудових ресурсів в умовах пореформеного розвитку сільськогосподарських підприємств. Через відсутність єдиного тлумачення поняття “трудові ресурси” та його складових ускладнюються наукове пізнання, аналіз і практичне застосування аналітичних висновків в оперативному та стратегічному управлінні діяльністю сільськогосподарських підприємств.

Відомі визначення і трактування трудових ресурсів як економічної категорії потребують уточнення шляхом поглиблення розуміння їх соціально-економічної сутності. Тому трудові ресурси доцільно розглядати як якісну сукупність спроможностей працівників, що створюють матеріальні, духовні цінності та інші блага для суспільства з урахуванням впливу різноманітних чинників: економічних, соціальних, організаційних, виробничих, трудових, політичних, екологічних, природних та інших. Залежно від напряму дослідження дане поняття стосовно аграрного сектору економіки розглядають як соціально-економічну або планово-облікову категорію.

Дослідження використання трудових ресурсів сільськогосподарських підприємств має здійснюватись з урахуванням особливостей ведення сільськогосподарського виробництва, організаційних, методичних, системно-структурних, логічних, аналітичних, інформаційних та інших чинників. Воно повинно охоплювати складові щодо понятійного апарату (аналіз економічних, соціологічних, філософських і психологічних умов), використання трудових нормативів, розрахунку потреби сільськогосподарських підприємств у трудових ресурсах; порівняння пропозиції і потреби в затратах праці; обґрунтування темпів підвищення продуктивності праці; дослідження мотивації праці в ринкових умовах; апробація одержаних висновків на виробництві; визначення можливостей використання трудових ресурсів села в несільськогосподарських видах діяльності; економіко-математичне моделювання затрат праці; пропозиції щодо поліпшення мотивації праці у сільськогосподарських підприємствах.

Одним із важливих факторів зниження мотивації праці в більшості сільськогосподарських підприємств є недостатній рівень її оплати, що не дає можливості селянину ефективно працювати і підвищувати свій добробут. Ринкові відносини потребують більш повного використання трудових ресурсів шляхом активізації діяльності працівників, застосування дієвих стимулів у механізмі господарювання. Розширення участі працівників у процесі формування доходів і прибутку підприємства, їх розподілу та здійснення контролю за діяльністю керівництва дозволить покращити ставлення працівників до праці. Складна економічна ситуація та низький рівень аграрного виробництва в досліджуваній області вимагає суттєвого підвищення продуктивної зайнятості та можливості збільшення робочих місць в господарствах сільської місцевості, поліпшення умов мотивації й підвищення ефективності аграрної праці сільськогосподарських підприємств..

Намір вступу України до Світової організації торгівлі зумовлює вирішення проблеми подальшого підвищення ефективності використання трудових ресурсів у сільськогосподарських підприємствах. За умови стратегії розвитку сільськогосподарського виробництва необхідно удосконалювати державну систему заходів, що передбачає нормативно-правове регулювання, організаційно-економічні та соціально-демографічні аспекти розвитку. Забезпечення професійної підготовки та перепідготовки селян з урахуванням вимог ринку, організація навчання з метою впровадження нових форм зайнятості дасть змогу працівнику аграрної сфери ефективно працювати в нових конкурентоспроможних умовах ведення виробництва.

Підвищення трудової мотивації на сільськогосподарських підприємствах можливо завдяки поліпшенню впливу організаційно-економічних чинників мотивації праці, соціальних заходів і системи матеріального стимулювання в сільськогосподарських підприємствах, що дозволить посилити мотиваційний механізм в аграрному секторі економіки. Для забезпечення стабільних, продуктивних і конкурентоспроможних трудових ресурсів доцільно створити сприятливі умови для впровадження наукових розробок у виробничу сферу сільськогосподарських підприємств, залучення інвестицій, інновацій, розвитку ринкової та виробничої інфраструктури, залучення молоді з аграрною освітою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]